Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1994 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się:
1)
kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
2)
kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
3)
kontyngent celny wartościowy w wysokości 12,5 mln ECU na przywóz części zamiennych do silników i pojazdów samochodowych pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne zerowe stawki celne.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

   1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ

Pozy-

cja

Kod PCN Wyszczególnienie Stawka

preferen-

cyjna

Kontyngent
dla Repu-bliki Cze-

skiej

dla Re-

publiki Słowac-

kiej

1 2 3 4 5 6
2203 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 60 000 hl 40 000 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 21
2203 00 09 0 - - Pozostałe 21
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

21
2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 6 000 hl 15 000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22%

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe: 15 minimum 21 ECU/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

ciśnieniem nie

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22%

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

niż 22%

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar

-Ruwer

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc

-Rousillon

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i

Alto Adige

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada

i Douro

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry

i Setubal muscatel

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

37,5

minimum 10,5

ECU/hl + 1

ECU %/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczone inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22%

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

33+66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane

w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc

-Rousillon

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 96 0 - - - - - Madeira, Sherry

i Setubal muscatel

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

37,5

minimum

8,5 ECU/hl+

0,85

ECU/%/hl

2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: 7 500 100% alk. 7 500 100% alk.
2208 20 - Napoje alkoholowe

otrzymywane przez

destylację wina z

winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 14 0 - - - Armagnac 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 26 0 - - - Grappa 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 29 0 - - - Pozostałe 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 64 0 - - - - Armagnac 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 86 0 - - - - Grappa 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 87 0 - - - Brandy de Jerez 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej(1) 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry(1) 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "pure malt",

w pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - - Whisky "blended", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

- - - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum

10,5 ECU/hl

+ 1 ECU %/hl

2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum

10,5 ECU/hl

+ 1 ECU %/hl

2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

2208 40 - Rumy:
2208 40 10 0 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl
2208 40 90 0 - - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry

40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5+1,25

ECU %/hl

- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 52,5+1,25

ECU %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe

(z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane

z owoców:

2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 52,5+1,25

ECU %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1 - - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 52,5+1,25

ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z

owoców

52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 78 0 - - - - Likiery i inne

napoje alkoholowe

52,5+1,25

ECU %/hl

- - Alkohol etylowy

nieskażony o

objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż

80% obj., w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5+1,25

ECU %/hl

2402 2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 50 ton 50 ton
2402 10 00 0 - Cygara, również z

obciętymi końcami i

cygaretki, z tytoniu

27,5
2402 20 00 - Papierosy z tytoniu:
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 20 90 0 - - Pozostałe 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 90 00 0 - Pozostałe 45
2403 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

500 g

60
2403 10 90 0 - - Pozostałe 60
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 32,5
2403 99 90 0 - - - Pozostałe 27,5 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  2 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Preferen-

cyjna stawka celna

Kontyngent
0406 0406 Sery i twarogi: 300 ton
0406 10 - Ser (niedojrzewający i nie-

wędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40%

0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany

jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielo-

nymi ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser

topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie

użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i

Appenzell i który może

zawierać jako dodatek zio-

łowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przy-

gotowany do sprzedaży

detalicznej o zawartości

tłuszczu nie przekracza-

jącej 56% suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczają-

cej 36% i o zawartości

tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej

48%

0
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 36%

0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej

pleśni:

0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia

(topienia)

0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére,

Sbrinz, Bergkäse i Appen-

zell:

- - - - O zawartości tłuszczu

w suchej masie 45% lub

więcej, dojrzewające

przez trzy miesiące

lub więcej:

0406 90 02 0 - - - - - Sery w całości w

cenie franco granica

powyżej 401,85 ECU,

lecz nie przekra-

czającej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0 - - - - - Sery w całości w

cenie franco granica

powyżej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 04 0 - - - - - Kawałki pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze

skórką przynajmniej

z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub

większej, lecz nie

przekraczającej 5 kg

i w cenie franco

granica powyżej

430,62 ECU, ale nie

przekraczającej

459,39 ECU za 100 kg

masy netto

0
0406 90 05 0 - - - - - Kawałki pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze

skórką przynajmniej z

jednej strony, o ma-

sie netto 1 kg lub

większej i w cenie

franco granica

powyżej 459,39 ECU

za 100 kg masy netto

0406 90 06 0 - - - - - Kawałki bez skórki,

o masie netto

poniżej 450 g i w

cenie franco granica

przekraczającej

499,67 ECU za 100 kg

masy netto, pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, w

opakowaniach, na

których znajduje

się opis sera, za-

wartość tłuszczu,

odpowiedzialny za

pakowanie oraz kraj

producenta

0
- - - - - Pozostałe:
0406 90 07 0 - - - - - - Emmentaler 0
0406 90 08 0 - - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 09 0 - - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
- - - - Pozostałe:
0406 90 12 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 14 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 16 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete

de Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus

(znany jako Schabziger)

zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo

mleko bawołów w

pojemnikach

zawierających solankę

albo w butelkach z

owczej lub koziej

skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo

mleka bawołów w po-

jemnikach zawierają-

cych solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłu-

szczu w masie nie

przekraczającej 40%

i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczają-

cej 47%:

0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano,

Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo,

Pecorino

0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Powyżej 47%, ale

nie przekraczają-

cej 72%:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago,

Caciocavallo,

Montasio,

Ragusano

0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

Nectaire, Saint-

Paulin, Teleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal,

Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire,

Double

Gloucester,

Blarney, Colby,

Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

0
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości

wody w masie

serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%,

ale nie prze-

kraczającej

52%

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%,

ale nie prze-

kraczającej

62%

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%,

ale nie prze-

kraczającej

72%

0
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
0701 0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone: 15 tys. ton
0701 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe: 10
- - - Młode:
0701 90 90 0 - - - Pozostałe 10
0703 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 10 tys. ton
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0 - - - Dymka 10
0703 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0703 10 90 0 - - Szalotka 10
0710 0710 Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 1500 ton
- Warzywa strączkowe, nawet

łuskane:

0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum) 10
0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 20 tys. ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od

16 września do 15 grudnia

10
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31

marca:

0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith 10
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca:

0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith 10
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith 10
0808 10 79 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia:

0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith 10
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe 10
1701 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 10 tys. ton
- Cukier surowy nie

zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwią-

cych:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 35
1701 12 90 0 - - - Pozostały 35
2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 140 tys.hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alkoho-

lu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 19 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz wino-

gronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 220410 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina dostar-

czane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniej-

szym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Rousillon

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale

nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe pro-

dukowane w określo-

nych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale

nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Medeira i Setubal

Muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, obj. ale

nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, Sherry i

Setubal Muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpo-

zycji 2204 10 w butel-

kach z korkami "grzybko-

wymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczone inaczej, po-

zostające w wyniku obe-

cności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadci-

śnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

12,5 minimum 19 ECU/hl
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie przewyż-

szającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe pro-

dukowane w określo-

nych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Roussillon

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 13 % obj., ale

nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale

nie przewyższającej

18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale

nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, Sherry i

Setubal Muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
2204 30 - Pozostały moszcz

winogronowy:

2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub

z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

22,5
2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33+64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3

lub mniejszej w 20oC i

o rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższa-

jącej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu powyżej 1%,

ale nie większej niż

22% obj.

32,5
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alko-

holu powyżej 22%

obj.

33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alko-

holu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22%

obj.

32,5
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślina-

mi lub substancjami aromatycznymi:

42 tys.hl
2205 10 - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościo-

wej mocy alkoholu wynoszą-

cej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum 4,25 ECU/hl
2205 10 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoho-

lu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościo-

wej mocy alkoholu wynoszą-

cej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum 3 ECU/hl
2205 90 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33 minimum 7,35

ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl

2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: 42000 l 100% alk.
2208 20 - Napoje alkoholowe

otrzymywane przez destylację

wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 14 0 - - - Armagnac 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 26 0 - - - Grappa 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 29 0 - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 64 0 - - - - Armagnac 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 86 0 - - - - Grappa 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońska w poje-

mnikach zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w poje-

mnikach zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Whisky "blended", w po-

jemnikach zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 40 - Rumy:
2208 40 10 0 - - W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 40 90 0 - - W pojemnikach zawierają-

cych więcej niż 2 litry

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50 - Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60 - Vodka:
- - O objętościowej mocy alko-

holu wynoszącej 45,4% obj.

lub mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - O objętościowej mocy alko-

holu większej niż 45,4%

obj., w pojemnikach za-

wierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 70 90 0 - - W pojemnikach zawierają-

cych więcej niż 2 litry

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawie-

rających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Napoje alkoholowe śliwko-

we, gruszkowe i wiśniowe

(z wyłączeniem likierów),

w pojemnikach zawierają-

cych:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alko-

holowe (z wyłącze-

niem likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1 - - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 78 0 - - - - Inne napoje alkoholowe 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony

o objętościowej mocy alko-

holu mniejszej niż 80%

obj., w pojemnikach zawie-

rających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2401 2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: 700 ton
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo

tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami

tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny ty-

toń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomienio-

wo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo

typu Virginia

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na

jasny typu Burley (łą-

cznie z jego hybrydami)

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na

jasny typu Maryland

15 minimum 0,565 ECU/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 15 minimum 0,565 ECU/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem

na jasny

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń

typu Oriental

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem

na ciemny

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-

rurowo

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 15 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTEM CELNYM WARTOŚCIOWYM, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie
1 2 3
8409 8409 Części nadające się do stosowania wyłącznie lub głównie do silników z pozycji nr 8407 lub 8408:
- Pozostałe:
8409 91 00 0 - - Nadające się do stosowania wyłącznie lub

głównie do tłokowych silników spalinowych

8409 99 00 0 - - Pozostałe
8415 8415 Klimatyzatory zawierające wentylator napędzany silnikiem oraz elementy służące do zmiany temperatury i wilgotności, także klimatyzatory nie posiadające możliwości oddzielnej regulacji wilgotności:
8415 10 00 0 - Typu okiennego lub ściennego, samodzielne
- Pozostałe:
8415 81 - - Zawierające agregat schładzający oraz zawór

umożliwiający zamianę pomiędzy chłodzeniem a

grzaniem:

8415 81 90 0 - - - Pozostałe
8415 82 - - Pozostałe, zawierające agregat schładzający:
8415 82 80 0 - - - Pozostałe
8415 83 - - Nie zawierające agregatu schładzającego:
8415 83 90 0 - - - Pozostałe
8415 90 - Części:
8415 90 90 0 - - Pozostałe
8482 8482 Łożyska toczne:
8482 10 - Łożyska kulkowe:
8482 10 10 0 - - O największej średnicy zewnętrznej nie

przekraczającej 30 mm

8482 10 90 0 - - Pozostałe
8482 20 00 0 - Łożyska wałeczkowe stożkowe, także bez

pierścienia wewnętrznego lub zewnętrznego

8482 30 00 0 - Łożyska baryłkowe
8482 40 00 0 - Łożyska igiełkowe
8482 50 00 0 - Pozostałe łożyska wałeczkowe
8482 80 00 0 - Pozostałe, także kombinowane łożyska kulkowo-

wałeczkowe

- Części:
8482 91 - - Kulki, igiełki i wałeczki:
8482 91 10 0 - - - Wałeczki stożkowe
8482 91 90 0 - - - Pozostałe
8482 99 00 0 - - Pozostałe
8483 8483 Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały wykorbione) i korby; obudowy łożysk i łożyska ślizgowe; mechanizmy i przekładnie zębate; mechanizmy śrubowo-kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy zmieniające prędkość, także przemienniki momentu obrotowego; koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także wielokrążki i zblocza; sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także przeguby uniwersalne):
8483 10 - Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały

wykorbione) i korby:

- - Pozostałe:
- - - Korby i wały wykorbione:
8483 10 30 0 - - - - Wały wykorbione budowane z oddzielnych

części (wały wykorbione składane)

- - - - Pozostałe:
8483 10 41 0 - - - - - Z żeliwa lub staliwa
8483 10 51 0 - - - - - Ze stali kutej swobodnie
8483 10 53 0 - - - - - Ze stali kutej matrycowo
8483 10 58 0 - - - - - Pozostałe
8483 10 90 0 - - - Pozostałe
8483 20 - Obudowy łożysk, zawierające łożyska toczne:
8483 20 10 0 - - W rodzaju używanych w lotnictwie

i kosmonautyce

8483 20 90 0 - - Pozostałe
8483 30 - Obudowy łożysk, nie zawierające łożysk tocznych;

łożyska ślizgowe:

- - Pozostałe:
- - - Obudowy łożysk:
8483 30 31 0 - - - - Do łożysk tocznych
- - - - Pozostałe:
8483 30 51 0 - - - - - Z żeliwa lub staliwa
8483 30 59 0 - - - - - Pozostałe
8483 30 90 0 - - - Łożyska ślizgowe
8483 40 - Mechanizmy i przekładnie zębate, z wyłączeniem

kół zębatych, kół łańcuchowych i innych

elementów układów przenoszenia napędu,

przedstawianych oddzielnie; mechanizmy śrubowo-

kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy

zmieniające prędkość, także przemienniki momentu

obrotowego:

- - Pozostałe:
8483 40 91 0 - - - Mechanizmy i przekładnie zębate
8483 40 93 0 - - - Skrzynie przekładniowe i inne układy

zmieniające prędkość

8483 40 98 0 - - - Pozostałe
8483 50 - Koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także

wielokrążki i zblocza:

- - Pozostałe:
8483 50 91 0 - - - Z żeliwa lub stali
8483 50 99 0 - - - Pozostałe
8483 60 - Sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także

przeguby uniwersalne):

- - Pozostałe:
8483 60 91 0 - - - Z żeliwa lub staliwa
8483 60 99 0 - - - Pozostałe
8483 90 - Części:
- - Pozostałe:
8483 90 30 0 - - - Obudów łożysk
- - - Pozostałe:
8483 90 92 0 - - - - Z żeliwa lub stali
8483 90 98 0 - - - - Pozostałe
8484 8484 Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy łączonej z innym materiałem lub utworzone z dwóch lub więcej warstw metalu; zestawy lub komplety uszczelek i podobnych przekładek, różniących się między sobą, umieszczone w torebkach, kopertach lub podobnych opakowaniach; uszczelnienia mechaniczne:
8484 10 - Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy

łączonej z innym materiałem lub utworzone z

dwóch lub więcej warstw metalu:

8484 10 90 0 - - Pozostałe
8484 90 - Pozostałe:
8484 90 90 0 - - Pozostałe
8511 8511 Elektryczne urządzenia zapłonowe lub rozrusznikowe stosowane w silnikach wewnętrznego spalania o zapłonie iskrowym lub samoczynnym (np. iskrowniki, prądnice iskrownikowe, cewki zapłonowe, świece zapłonowe, świece żarowe, silniki rozruszników); prądnice (np. prądu stałego lub przemiennego) oraz wyłączniki współpracujące z takimi silnikami:
8511 10 - Świece zapłonowe:
8511 10 90 0 - - Pozostałe
8511 20 - Iskrowniki; prądnice iskrownikowe; magnetyczne

koła zamachowe:

8511 20 90 0 - - Pozostałe
8511 30 - Rozdzielacze; cewki zapłonowe:
8511 30 90 0 - - Pozostałe
8511 40 - Silniki rozruszników oraz rozruszniki pełniące

rolę prądnic:

8511 40 90 0 - - Pozostałe
8511 50 - Inne prądnice:
8511 50 90 0 - - Pozostałe
8511 80 - Inne urządzenia i przyrządy:
8511 80 90 0 - - Pozostałe
8511 90 00 0 - Części
8512 8512 Elektryczny sprzęt oświetleniowy i sygnalizacyjny (oprócz wyrobów z pozycji nr 8539), elektryczne wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające zamarzaniu i potnieniu szyb w rodzaju używanych do rowerów i pojazdów mechanicznych:
8512 10 10 0 - Sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji wzrokowej

do rowerów:

8512 20 00 0 - Inny sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji

wzrokowej

8512 30 00 0 - Sprzęt sygnalizacji dźwiękowej
8512 40 00 0 - Wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające

oszronieniu lub potnieniu szyb

8512 90 00 0 - Części
8708 8708 Części i akcesoria do pojazdów samochodowych z pozycji od nr 8701 do 8705:
8708 10 - Zderzaki i ich części:
8708 10 90 - - Pozostałe:
8708 10 90 9 - - - Pozostałe
- Pozostałe części i akcesoria nadwozi (także

kabin):

8708 21 - - Pasy bezpieczeństwa:
8708 21 90 9 - - - Pozostałe
8708 29 - - Pozostałe:
8708 29 90 - - - Pozostałe:
8708 29 90 9 - - - - Pozostałe
- Hamulce, także hamulce ze wspomaganiem oraz ich

części:

8708 31 - - Zmontowane okładziny hamulcowe:
- - - Pozostałe:
8708 31 91 - - - - Do hamulców tarczowych:
8708 31 91 9 - - - - - Pozostałe
8708 31 99 - - - - Do pozostałych:
8708 31 99 9 - - - - - Pozostałe
8708 39 - - Pozostałe:
8708 39 90 - - - Pozostałe:
8708 39 90 9 - - - - Pozostałe
8708 40 - Skrzynie biegów (przekładniowe):
8708 40 90 - - Pozostałe:
8708 40 90 9 - - - Pozostałe
8708 50 - Mosty napędowe z mechanizmem różnicowym, także

wyposażone w inne elementy przekładniowe:

8708 50 90 - - Pozostałe:
8708 50 90 9 - - - Pozostałe
8708 60 - Osie nie napędzane oraz ich części:
- - Pozostałe:
8708 60 91 - - - Stalowe, odkute w matrycy zamkniętej:
8708 60 91 9 - - - - Pozostałe
8708 60 99 - - - Pozostałe:
8708 60 99 9 - - - - Pozostałe
8708 70 - Koła jezdne oraz ich części i akcesoria:
- - Pozostałe:
8708 70 50 - - - Felgi aluminiowe; aluminiowe części i

akcesoria kół:

8708 70 50 9 - - - - Pozostałe
8708 70 91 - - - Piasty kół w kształcie gwiazdy, zakładane na

osie kół, jako odlewy jednoczęściowe,

żeliwne lub staliwne:

8708 70 91 9 - - - - Pozostałe
8708 70 99 - - - Pozostałe:
8708 70 99 9 - - - - Pozostałe
8708 80 - Amortyzatory układu zawieszenia:
8708 80 90 - - Pozostałe:
8708 80 90 9 - - - Pozostałe
- Pozostałe części i akcesoria:
8708 91 - - Chłodnice:
8708 91 90 - - - Pozostałe:
8708 91 90 9 - - - - Pozostałe
8708 92 - - Tłumiki i rury wydechowe:
8708 92 90 - - - Pozostałe:
8708 92 90 9 - - - - Pozostałe
8708 93 - - Sprzęgła i ich części:
8708 93 90 - - - Pozostałe:
8708 93 90 9 - - - - Pozostałe
8708 94 - - Koła kierownicy, kolumny kierownicy, oraz

przekładnie kierownicy:

8708 94 90 - - - Pozostałe:
8708 94 90 9 - - - - Pozostałe
1 Załącznik nr 1 sprostowany przez ust. 2 pkt 1 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1996 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.96.8.50).
2 Załącznik nr 2 sprostowany (w całości) przez ust. 2 pkt 2 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1996 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.96.8.50).

Zmiany w prawie

Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Wszystkie wyroby tytoniowe wkrótce trafią do systemu Track&Trace

Punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych czekają nowe obowiązki. Unijnym Systemem Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych (Track&Trace) obecnie objęte są papierosy i tytoń do samodzielnego skręcania papierosów. Od 20 maja trafią do niego także wszystkie inne wyroby zawierające w swoim składzie tytoń. W systemie muszą się również zarejestrować punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych.

Krzysztof Koślicki 05.02.2024
Wyższe diety dla członków komisji wyborczych w wyborach samorządowych

700 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w najbliższych wyborach samorządowych, 800 - zastępca przewodniczącego, a 900 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. W drugiej turze wyborów członkowie komisji otrzymają diety o połowę niższe.

Robert Horbaczewski 25.01.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1995.151.743

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.
Data aktu: 14/12/1995
Data ogłoszenia: 27/12/1995
Data wejścia w życie: 01/01/1996