Zm.: rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 października 1998 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
§  1.
"Wykaz Polskich Norm do obowiązkowego stosowania", stanowiący załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 83, poz. 535), otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

Lp. Polska Norma Treść
1 2 3
1 PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
2 PN-A-07006:1997 Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach.
3 PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.
4 PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.
5 PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996.
6 PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
7 PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 8, 10-12.
8 PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1, lp.: 10, 12-14.
9 PN-A-74040:1996 Produkty specjalnego przeznaczenia. Otręby zbożowe.
10 PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996.
11 PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996.
12 PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996.
13 PN-94/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996.
14 PN-A-74109:1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.
15 PN-A-74110:1994 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport.
16 PN-A-74111:1998 Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
17 PN-A-74112:1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.
18 PN-A-74123:1997 Produkty dietetyczne. Pieczywo bezglutenowe.
19 PN-87/A-74131 Makaron - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
20 PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
21 PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-11.
22 PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.
23 PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 11-13.
24 PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9.
25 PN-A-74205:1997 Przetwory zbożowe - Kaszki i mączki kukurydziane - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-10.
26 PN-A-74220:1997 Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1, lp.: 15, 16, 17.
27 PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.
28 PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.
29 PN-A-74780:1996 Przetwory ziemniaczane - Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych.
30 PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.
31 PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.
32 PN-A-74850:1996 Cukier biały.
33 PN-A-74852:1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego - Terminologia.
34 PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
35 PN-A-75028:1997 Produkty i półprodukty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mięsno-warzywne, grzybowe - Wymagania mikrobiologiczne.
36 PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.
37 PN-A-75045:1997 Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania.
38 PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.
39 PN-A-75049:1996 Przetwory owocowe - Kremogeny.
40 PN-A-75054:1997 Mrożone owoce i warzywa - Terminologia.
41 PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe. Dżemy.
42 PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.
43 PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
44 PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe. Galaretki.
45 PN-A-75201:1997 Produkty owocowe - Śliwki suszone.
46 PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.
47 PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
48 PN-A-75955:1998 Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone.
49 PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe. Nektary.
50 PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.
51 PN-A-75958:1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki.
52 PN-A-75959:1997 Produkty owocowe - Soki z owoców południowych.
53 PN-A-75960:1996 Konserwy mięsno-warzywne.
54 PN-A-75965:1998 Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych.
55 PN-A-75966:1997 Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane.
56 PN-A-75980:1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone.
57 PN-93/A-76100 Kawa palona.
58 PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
59 PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
60 PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
61 PN-A-77606:1996 Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy.
62 PN-A-77607:1997 Produkty owocowe i grzybowe - Susze - Wymagania mikrobiologiczne.
63 PN-A-77608:1997 Produkty owocowe - Jabłka, gruszki, wiśnie suszone.
64 PN-A-77609:1997 Produkty owocowe - Przeciery owocowe i słodzone.
65 PN-A-77610:1998 Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane.
66 PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
67 PN-A-77627:1996 Koncentrat propolisu.
68 PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.
69 PN-A-77701:1997 Produkty warzywne - Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych.
70 PN-A-77750:1997 Produkty warzywne i warzywno-grzybowe - Sałatki.
71 PN-A-77801:1997 Przetwory warzywne - Ogórki konserwowe i korniszony.
72 PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.
73 PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.
74 PN-A-77805:1997 Produkty warzywne - Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych.
75 PN-A-77806:1997 Produkty warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - Warzywa i owoce marynowane.
76 PN-A-77807:1997 Produkty warzywne - Warzywa konserwowe.
77 PN-A-77808:1998 Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym.
78 PN-A-78503:1997 Produkty grzybowe. Grzyby marynowane.
79 PN-A-78505:1998 Produkty grzybowe. Grzyby sterylizowane.
80 PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone - z wyłączeniem p. 3.4.
81 PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
82 PN-A-79030:1997 Produkty spożywcze - Ekstrakt karotenowy.
83 PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
84 PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane - wraz ze zmianą PN-A-79032/A1:1996 i zmianą PN-79032/A2:1997.
85 PN-A-79034:1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane - wraz ze zmianą PN-A-79034/A1:1997.
86 PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.
87 PN-A-79036:1997 Zaprawy do napojów - w zakresie wymagań mikrobiologicznych i dodatku barwników syntetycznych.
88 PN-A-79038:1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K.
89 PN-A-79039:1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K.
90 PN-A-79098:1995 Piwo - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
91 PN-A-79522:1994 Spirytus rektyfikowany.
92 PN-90/A-79523 Spirytus surowy.
93 PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.
94 PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.
95 PN-A-79733:1996 Ocet.
96 PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.
97 PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996.
98 PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.
99 PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.
100 PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.
101 PN-A-82005:1996 Cielęcina - Części zasadnicze.
102 PN-A-82006:1996 Baranina - Części zasadnicze.
103 PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A- 82007/A1:1998.
104 PN-A-82009:1997 Mięso i przetwory mięsne - Mięso mielone.
105 PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery.
106 PN-A-82011:1996 Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów. Wymagania.
107 PN-A-82012:1996 Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania.
108 PN-A-82013:1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania.
109 PN-A-82015:1998 Wyroby garmażeryjne - Galarety - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
110 PN-A-82016:1998 Wyroby garmażeryjne - Sałatki - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
111 PN-A-82017:1998 Wyroby garmażeryjne - Terminologia.
112 PN-A-82022:1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne.
113 PN-A-82201:1996 Mrożone wyroby kulinarne - Półprodukty i potrawy.
114 PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.
115 PN-A-82300:1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne.
116 PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
117 PN-85/A-85800 Słonina - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
118 PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.
119 PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
120 PN-A-86002:1995 Mleko surowe do skupu - z wyłączeniem p. 5.2 w zakresie częstotliwości badań.
121 PN-A-86003:1996 Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1:1998.
122 PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
123 PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996.
124 PN-A-86025:1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.
125 PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996.
126 PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996.
127 PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996.
128 PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło.
129 PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996.
130 PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.
131 PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996 i zmianą PN-A-86300/A2:1997 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
132 PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie - Lody - wraz ze zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 7:1996 i zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 8:1997.
133 PN-A-86501:1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone - Wymagania i metody badań.
134 PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.
135 PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.
136 PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
137 PN-84/A-86520 Tuszki drobiowe.
138 PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
139 PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.
140 PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe.
141 PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1:1998.
142 PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne.
143 PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 - z wyłączeniem p. 5.1.
144 PN-A-86527:1996 Produkty drobiarskie - Półprodukty z surowego mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
145 PN-A-86528:1996 Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
146 PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.
147 PN-A-86900:1997 Olejki eteryczne.
148 PN-A-86901:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
149 PN-A-86902:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
150 PN-A-86903:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
151 PN-A-86904:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
152 PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań dotyczących zawartości środków konserwujących.
153 PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
154 PN-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym.
155 PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
156 PN-A-86946:1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze -Terminologia - Klasyfikacja i metody badań.
157 PN-A-86947:1998 Naturalne substancje zapachowe i aromatyczne -Terminologia.
158 PN-A-86950:1995 Majonez - z wyłączeniem p. 4.1.2.
159 PN-A-86951:1997 Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe - Sosy.
160 PN-A-86952:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy.
161 PN-A-86959:1997 Przyprawy ziołowe - Bazylia.
162 PN-A-86960:1997 Przyprawy ziołowe - Czarnuszka.
163 PN-A-86961:1997 Przyprawy ziołowe - Estragon.
164 PN-A-86962:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała.
165 PN-A-86963:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna.
166 PN-A-86964:1997 Musztarda.
167 PN-A-86965:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny.
168 PN-A-86966:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz biały.
169 PN-A-86967:1998 Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe.
170 PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000:1993/A1 - z wyłączeniem p.: 4.2.12. i 4.4.
171 PN-A-88036:1998 Chrupki - Wymagania.
172 PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.
173 PN-A-88101:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Pierniki.
174 PN-A-88102:1998 Wyroby cukiernicze - Czekolada.
175 PN-A-88103:1998 Wyroby cukiernicze - Kakao.
176 PN-A-88104:1998 Wyroby cukiernicze - Cukierki.
177 PN-A-88106:1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby z ciasta drożdżowego.
178 PN-A-88107:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby wschodnie.
179 PN-A-88108:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby żelowe.
180 PN-A-88109:1998 Wyroby ciastkarskie - Herbatniki i suchary.
181 PN-A-88111:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladowane.
182 PN-A-88112:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladopodobne i w polewie kakaowej.
183 PN-A-88114:1998 Wyroby ciastkarskie - Wafle przekładane i nadziewane.
184 PN-A-88115:1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe.
185 PN-A-88116:1998 Wyroby cukiernicze - Marcepan i wyroby pokrewne.
186 PN-A-88117:1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby z mas tłustych.
187 PN-A-89000:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia.
188 PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
189 PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
190 PN-A-94011:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty lodów.
191 PN-A-94012:1998 Koncentraty spożywcze - Koncentraty napojów.
192 PN-A-94013:1998 Koncentraty spożywcze - Ekstrakty kaw zbożowych.
193 PN-A-94014:1998 Koncentraty spożywcze - Błyskawiczne kleiki i kaszki dla niemowląt i dzieci.
194 PN-A-94015:1998 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt.
195 PN-A-94050:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty obiadowe.
196 PN-A-94051:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty deserów.
197 PN-A-94052:1996 Koncentraty spożywcze - Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe.
198 PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.
199 PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia - wraz ze zmianą PN-A-99000/A1:1996.
200 PN-B-10720:1998 Wodociągi - Zabudowa zestawów wodomierzowych w instalacjach wodociągowych - Wymagania i badania przy odbiorze.
201 PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
202 PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
203 PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.
204 PN-B-12077:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań.
205 PN-B-12078:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań.
206 PN-B-12079:1997 Gnojowica - Terminologia.
207 PN-B-12080:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania.
208 PN-B-12081:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary.
209 PN-B-12082:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze.
210 PN-B-12083:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze.
211 PN-B-12084:1996 Drenowanie - Terminologia.
212 PN-B-12085:1996 Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.
213 PN-B-12086:1997 Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy.
214 PN-B-12087:1997 Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiękowych.
215 PN-B-12088:1997 Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.
216 PN-B-12089:1997 Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze.
217 PN-B-12090:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań.
218 PN-B-12091:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań.
219 PN-B-12092:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary.
220 PN-B-12093:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary.
221 PN-B-12094:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary.
222 PN-B-12095:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze.
223 PN-B-12096:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań.
224 PN-B-12097:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary.
225 PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.
226 PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.
227 PN-E-05301:1997 Bezpieczeństwo elektrycznych urządzeń do połowu ryb w wodach śródlądowych - Wymagania i badania.
228 PN-ISO 3720:1997 Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania.
229 PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.
230 PN-R-01000:1997 Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione -Terminologia.
231 PN-R-01001:1997 Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa.
232 PN-R-04033:1998 Gleby i utwory mineralne - Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
233 PN-R-04151:1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia.
234 PN-R-04152:1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia.
235 PN-R-64757:1994 Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie.
236 PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.
237 PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
238 PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.
239 PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.
240 PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.
241 PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.
242 PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.
243 PN-R-65649:1997 Rośliny przemysłowe - Chmielarstwo - Terminologia.
244 PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego - w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu.
245 PN-R-67008:1996 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.
246 PN-R-67009:1997 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich.
247 PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.
248 PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele - z wyłączeniem części dotyczącej etykietowania opakowań jednostkowych drzewek owocowych.
249 PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.
250 PN-R-67032:1996 Materiał siewny. Nasiona roślin kwiaciarskich.
251 PN-R-67040:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki truskawki i poziomki - w zakresie truskawek.
252 PN-R-67043:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki maliny i jeżyny.
253 PN-R-67045:1996 Materiał szkółkarski. Krzewy leszczyny.
254 PN-R-67046:1996 Materiał szkółkarski. Rośliny porzeczek, agrestu i winorośli.
255 PN-R-67050:1996 Materiał siewny. Nasiona roślin warzywnych.
256 PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
257 PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
258 PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
259 PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
260 PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
261 PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
262 PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
263 PN-R-75031:1996 Agrest.
264 PN-R-75033:1996 Porzeczka.
265 PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.
266 PN-R-75101:1997 Sadownictwo - Terminologia.
267 PN-R-75349:1996 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami - Terminologia.
268 PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.
269 PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
270 PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
271 PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
272 PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
273 PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.
274 PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
275 PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
276 PN-R-75409:1996 Przechowywanie warzyw - Terminologia.
277 PN-R-75502:1996 Morele.
278 PN-R-75505:1996 Bakłażan.
279 PN-R-75508:1996 Kapusta brukselska.
280 PN-R-75518:1996 Czosnek.
281 PN-R-75519:1996 Winogrona.
282 PN-R-75521:1996 Por.
283 PN-R-75522:1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).
284 PN-R-75526:1996 Brzoskwinie i nektaryny.
285 PN-R-75528:1996 Papryka słodka.
286 PN-R-75532:1996 Maliny.
287 PN-R-75534:1996 Szpinak.
288 PN-R-75535:1996 Truskawki.
289 PN-R-75538:1996 Cykoria sałatowa.
290 PN-R-75541:1996 Cukinia.
291 PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
292 PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
293 PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
294 PN-76/R-78505 Grzyby świeże.
295 PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.
296 PN-R-78564:1998 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.
297 PN-R-78565:1998 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.
298 PN-R-78566:1998 Drób - Pisklęta jednodniowe.
299 PN-R-78890:1996 Wosk pszczeli.
300 PN-R-78891:1996 Propolis - kit pszczeli.
301 PN-R-78892:1996 Świeże mleczko pszczele.
302 PN-R-78893:1996 Obnóża pyłkowe.
303 PN-R-78894:1997 Węza.
304 PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
305 PN-R-93100:1998 Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024