Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy zarobkowym przewozie zwierząt, niejadalnych surowców zwierzęcych i ich skupie.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 19 kwietnia 1999 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym przewozie zwierząt, niejadalnych surowców zwierzęcych i ich skupie.

Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 1 oraz ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§  1.
Środek transportu i pojemnik do przewozu zwierząt lub niejadalnych surowców zwierzęcych, zwane dalej odpowiednio "środkiem transportu" lub "pojemnikiem", powinny być:
1)
łatwe do czyszczenia i dezynfekcji,
2)
zabezpieczone przed wyciekaniem i wypadaniem na zewnątrz odchodów i ściółki.
§  2.
1.
Zwierzęta powinny być załadowane tylko do środka transportu lub do pojemnika, które zostały oczyszczone i poddane udokumentowanej dezynfekcji środkami dezynfekcyjnymi dopuszczonymi do obrotu.
2.
Dokumentacja przeprowadzonej dezynfekcji, o której mowa w ust. 1, w którą powinien być zaopatrzony środek transportu, powinna zawierać:
1)
godzinę i datę dokonanej dezynfekcji,
2)
informację o miejscu dokonanej dezynfekcji,
3)
informację o zastosowanym do dezynfekcji środku.
§  3.
1.
Zwierzęta powinny być przewożone z uwzględnieniem podziału gatunkowego.
2.
Zwierzęta wrogie sobie nie mogą być przewożone razem w tym samym pojemniku.
3.
Dorosłe samce nie powinny być przewożone razem z samicami.
§  4.
1.
Jeżeli na podstawie odrębnych przepisów wymagany jest plan trasy przewozu zwierząt, plan ten powinien zaopiniować właściwy dla miejsca załadunku zwierząt powiatowy lekarz weterynarii.
2.
Plan trasy powinien być przechowywany przez przewoźnika przez 3 lata.
§  5.
Przy przewozie drogą wodną:
1)
pomieszczenie, w którym przewożone są zwierzęta, powinno posiadać drenaż,
2)
na statku powinny znajdować się narzędzia do uboju z konieczności.
§  6.
Przy przewozie lotniczym:
1)
pomieszczenie, w którym przetrzymywane są zwierzęta, powinno posiadać drenaż,
2)
powinny być stworzone warunki dla izolacji chorych lub zranionych zwierząt,
3)
na pokładzie powinny znajdować się narzędzia do uboju z konieczności.
§  7.
Zwierzęta jeleniowate nie powinny być przewożone w okresie zmiany poroży.
§  8.
1.
Przewóz zwierząt jednokopytnych może nastąpić nie później niż 48 godzin po zbadaniu ich przez lekarza weterynarii.
2.
Zwierzęta jednokopytne powinny być przewożone na jednym poziomie.
§  9.
1.
Pisklęta powinny być przewożone w pojemniku jednorazowym, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Dopuszcza się przewóz piskląt w pojemniku wielorazowego użytku, pod warunkiem że pojemnik ten będzie każdorazowo oczyszczony i zdezynfekowany.
3.
Pisklęta powinny być przewożone w pojemniku, który mieści pisklęta tego samego gatunku, pochodzące z tego samego zakładu wylęgu drobiu.
4.
Pojemnik, w którym przewozi się pisklęta, powinien być opatrzony napisem zawierającym następujące informacje:
1)
gatunek, rasa lub nazwa hodowlana drobiu, do którego należą pisklęta,
2)
liczba piskląt znajdujących się w pojemniku,
3)
nazwa i adres zakładu wylęgu drobiu.
§  10.
Drób dorosły powinien być przewożony w pojemniku, który mieści tylko drób tego samego gatunku i pochodzący z tej samej fermy.
§  11.
1. 1
Niejadalne surowce zwierzęce powinny być przewożone w pojemniku lub środkiem transportu obudowanym całkowicie i szczelnym, z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a..
2.
Dopuszcza się przewóz niejadalnych surowców zwierzęcych środkiem transportu przykrytym plandeką, pod warunkiem że przewożone surowce będą umieszczone w pojemniku.
2a. 2
Niejadalne surowce zwierzęce:
1)
czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,
2)
jelita bydlęce - od dwunastnicy do jelita prostego - niezależnie od wieku,
3)
śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,
4)
stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
5)
zwłoki zwierzęce i ich części

- powinny być przewożone w wyłącznie do tego celu przeznaczonym pojemniku lub środku transportu.

3.
Pojemnik i środek transportu używane do przewozu niejadalnych surowców zwierzęcych oraz urządzenia i sprzęt, które miały kontakt z tymi surowcami, powinny zostać oczyszczone, umyte i zdezynfekowane po każdorazowym użyciu, a materiały użyte do opakowania niejadalnych surowców zwierzęcych powinny zostać spalone lub zniszczone w zakładzie, do którego zostały dostarczone niejadalne surowce zwierzęce.
4. 3
Pojemnik, w którym przewozi się niejadalne surowce zwierzęce, powinien być opatrzony widocznym i trwałym napisem "Nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi", a w przypadku niejadalnych surowców zwierzęcych, o których mowa w ust. 2a - napisem "SRM", wykonanym literami o wysokości co najmniej 20 cm i szerokości 4 cm.
§  12.
1.
Skup zwierząt powinien odbywać się w wydzielonych do tego celu miejscach ogrodzonych, utwardzonych i zabezpieczonych przed dostępem zwierząt z zewnątrz, z zastrzeżeniem § 16 ust. 1.
2.
W miejscach, o których mowa w ust. 1, powinny być wyodrębnione odpowiednio pomieszczenia lub wiaty:
1)
dla poszczególnych gatunków zwierząt,
2)
dla zwierząt chorych lub podejrzanych o zakażenie,
3)
do przetrzymywania paszy,
4)
do przetrzymywania środków dezynfekujących,
5)
do bezpiecznego badania zwierząt.
§  13.
Do pomieszczeń i wiat, o których mowa w § 12 ust. 2, powinna być doprowadzona bieżąca woda zdatna do picia.
§  14.
Po każdorazowym wywozie zwierząt miejsca, o których mowa w § 12 ust. 1, powinny zostać oczyszczone i zdezynfekowane.
§  15.
Lekarz weterynarii powinien mieć zapewnioną pomoc przy badaniu skupowanych zwierząt.
§  16.
1.
Dopuszczalne jest skupowanie zwierząt bezpośrednio u producenta, na terenie jego obiektów.
2.
Do skupu u producenta, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów § 12-14.
§  17.
1.
Skupujący powinien prowadzić dokumentację skupowanych zwierząt.
2.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, powinna zawierać następujące informacje:
1)
imię, nazwisko i adres właściciela skupowanych zwierząt,
2)
gatunek skupowanych zwierząt,
3)
numery kolczyków skupowanych zwierząt.
3.
Dokumentację oraz kopie świadectw zdrowia skupujący obowiązany jest przechowywać przez 3 lata.
§  18. 4
 
1.
Niejadalne surowce zwierzęce po dokonaniu ich skupu powinny zostać niezwłocznie przetransportowane do właściwego zakładu, z tym że gruczoły i narządy mogą być przewożone do chłodni składowej w celu tymczasowego ich składowania.
2.
Nie mogą być skupowane niejadalne surowce zwierzęce, o których mowa w § 11 ust. 2a.
§  19.
1.
Pomieszczenia, w których odbywa się skup niejadalnych surowców zwierzęcych, powinny być:
1)
oddalone od obiektów przetwórstwa rolno-spożywczego, a w szczególności ubojni i rzeźni, co najmniej o 50 m,
2)
zabezpieczone przed dostępem zwierząt, a w szczególności ptaków, gryzoni i owadów,
3)
wyposażone w urządzenia do czyszczenia i dezynfekcji ścian, podłóg i pojemników.
2.
Ściany i podłogi pomieszczeń, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych i nienasiąkliwych, umożliwiających łatwe czyszczenie i dezynfekcję; podłogi powinny być ułożone w sposób ułatwiający odprowadzanie ścieków.
§  20.
Środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze noszone przez osoby zatrudnione przy skupie niejadalnych surowców zwierzęcych powinny być odkażane codziennie po zakończeniu pracy.
§  21.
1.
Skupujący powinien prowadzić dokumentację skupowanych niejadalnych surowców zwierzęcych.
2.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, powinna zawierać następujące informacje:
1)
imię i nazwisko właściciela skupowanych niejadalnych surowców zwierzęcych,
2)
rodzaj skupowanych niejadalnych surowców zwierzęcych.
3.
Dokumentację skupujący obowiązany jest przechowywać przez 3 lata.
§  22.
Do skupującego stosuje się odpowiednio przepisy niniejszego rozporządzenia dotyczące przewozu zwierząt lub niejadalnych surowców zwierzęcych.
§  23.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
1 § 11 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.253) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.
2 § 11 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.253) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.
3 § 11 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.253) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.
4 § 18 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.253) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024