Szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 23 października 2001 r.
w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

Na podstawie art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
§  1.
Producent suszu paszowego, zwany dalej "producentem", sporządza protokoły:
1)
ze zbioru zielonki przeznaczonej do produkcji suszu paszowego, zwanej dalej "zielonką", jeżeli jest jednocześnie producentem tej zielonki,
2)
z pobrania próbek i oceny wymagań jakościowych dla zielonki, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie,
3)
z procesu produkcji suszu paszowego,
4)
z pobrania próbek i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie.
§  2.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest sporządzany w okresie od rozpoczęcia zbioru zielonki do jego zakończenia i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
numer i datę sporządzenia protokołu,
3)
datę zbioru zielonki,
4)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
5)
oznaczenie rodzaju zielonki,
6)
określenie masy zielonki zebranej z poszczególnych działek gruntu - w tonach,
7)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  3.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest sporządzany bezpośrednio po pobraniu próbek zielonki lub przeprowadzeniu badań mających na celu ocenę wymagań jakościowych dla tej zielonki i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki zielonki,
3)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki,
4)
numer i datę sporządzenia protokołu,
5)
oznaczenie:
a)
rodzaju zielonki,
b)
masy zielonki, z której zostały pobrane próbki pierwotne - w tonach,
c)
numeru protokołu ze zbioru zielonki oraz dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu jej zakupu,
d)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka,
e)
liczby pobranych próbek pierwotnych zielonki,
f)
masy próbki średniej zielonki - w gramach,
6)
miejsce pobrania próbki zielonki,
7)
określenie:
a)
zapachu i barwy badanej zielonki,
b)
wilgotności badanej zielonki - w procentach,
c)
czy badana zielonka jest stęchła, spleśniała lub zaparzona,
d)
zawartości zanieczyszczeń obcych i mineralnych w badanej zielonce - w procentach,
e)
zawartości roślin obumarłych, podsuszonych i podgniłych oraz ich części w badanej zielonce - w procentach,
f)
zawartości roślin trujących i szkodliwych w badanej zielonce - w procentach,
8)
podpis osoby pobierającej próbki zielonki,
9)
podpis osoby wykonującej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki.
§  4.
1.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest sporządzany:
1)
dla poszczególnych partii suszu paszowego,
2)
bezpośrednio po zakończeniu procesu suszenia zielonki użytej do produkcji suszu paszowego w danym dniu.
2.
Protokół z procesu produkcji suszu paszowego zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
rodzaju zielonki, z której został wyprodukowany susz paszowy,
3)
daty rozpoczęcia i zakończenia produkcji suszu paszowego, z podziałem na poszczególne dni,
4)
określenie:
a)
masy zielonki użytej do produkcji suszu paszowego - w tonach, z podaniem numeru protokołu ze zbioru zielonki i dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu zielonki,
b)
numeru partii wyprodukowanego suszu paszowego i jego rodzaju,
c)
masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach i oznaczenie okresu jego przydatności,
5)
nazwę handlową suszu paszowego,
6)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  5.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest sporządzany bezpośrednio po wykonaniu badań mających na celu ocenę parametrów jakościowych suszu paszowego i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
3)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
numeru wyprodukowanej partii suszu paszowego, wraz z oznaczeniem jego rodzaju i masy - w tonach,
d)
rodzaju opakowania suszu paszowego,
e)
liczby i masy pobranych próbek pierwotnych, próbki ogólnej i laboratoryjnej suszu paszowego - w gramach,
f)
sposobu opakowania próbki laboratoryjnej,
4)
nazwę handlową suszu paszowego,
5)
podpis osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
6)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania,
7)
oznaczenie:
a)
porażenia suszu paszowego grzybami pleśniowymi,
b)
wilgotności suszu paszowego,
c)
zawartości białka ogólnego, włókna surowego i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym (solnym) w suszu paszowym,
8)
określenie:
a)
zapachu i barwy suszu paszowego,
b)
miejsca i daty przeprowadzenia badań,
9)
podpis osoby przeprowadzającej badania.
§  6.
1.
Producent, na fakturze lub innym dokumencie sprzedaży suszu paszowego, wpisuje, niezależnie od wymogów określonych w odrębnych przepisach:
1)
numer partii suszu paszowego nadany przez producenta,
2)
oznaczenie rodzaju suszu paszowego,
3)
numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego

- z zastrzeżeniem ust. 2.

2.
W przypadku sprzedaży suszu paszowego w postaci mieszanki paszowej, producent wpisuje dodatkowo masę suszu paszowego w mieszance paszowej - w tonach.
§  7.
1.
Producent prowadzi rejestr wyprodukowanego i sprzedanego suszu paszowego, z uwzględnieniem podziału na poszczególne partie i rodzaje tego suszu.
2.
Rejestr, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie masy wyprodukowanej zielonki - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu ze zbioru tej zielonki,
2)
określenie masy zakupionej zielonki - w tonach oraz numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu tej zielonki,
3)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
4)
wyniki oceny wymagań jakościowych dla zielonki i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego,
5)
określenie masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu z procesu produkcji suszu paszowego,
6)
określenie masy sprzedanego suszu paszowego - w tonach oraz numerów i dat wystawienia faktur sprzedaży suszu paszowego albo mieszanki paszowej zawierającej susz paszowy, z wyszczególnieniem jego masy w tej mieszance,
7)
informacje dotyczące:
a)
zużycia paliwa przy produkcji suszu paszowego oraz numeru i daty wystawienia faktury sprzedaży paliwa,
b)
zużycia energii elektrycznej przy produkcji suszu paszowego oraz rodzaju dokumentu potwierdzającego jej zużycie, numeru i daty jego wystawienia.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024