Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2003 r.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§  4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1.
§  5.
1. 1
 Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2.
  2  Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1001, 1101 00, 1102, 1107 i 1205, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem ust. 2b i 2c.
2a.
  3  W przypadku gdy do dnia 2 czerwca 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 1001, ponowne rozdysponowanie kontyngentu Nr 094105 jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2b.
  4  Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towaru, o którym mowa w ust. 2a, składa się od dnia 2 czerwca 2003 r.
2c.
  5  W przypadku gdy do dnia 1 sierpnia 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 2204, wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz składa się od dnia 4 sierpnia 2003 r. do dnia 11 sierpnia 2003 r.
3.
 Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
3a. 6
 Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów objętych pozycją określoną kodem PCN 2204 są rozpatrywane w terminie 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2c.
4.
 Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203 i 0210 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami;
2)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
§  6.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1101 00, 1102, 1107 i 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 50%;
2)
II kwartał - 50%.
3.
Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 7

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Nr kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość

(w tonach)

Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094101 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 37.500 (łącznie z pozycją 0210) 200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 0
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
094102 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 25.000 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 32 90 0 - - - Perliczki 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 33 90 0 - - - Perliczki 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki 0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
094101 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: 37.500 (łącznie z pozycją 0203) 200 EUR/t
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 0
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 0
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer 0
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki 0
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 0
094103 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 6.250 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 0
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 0
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 0
0405 10 90 0 - - Pozostałe 0
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale

mniejszej niż 80% masy

0
094104 0406 Sery i twarogi: 11.250 350 EUR/t
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy 0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy

i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy 0
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy 0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej

5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej

niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 499,67 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub

w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których

znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość

tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj

producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de

Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy i o zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano 0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano 0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

0
0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% masy 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
094118 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 75 1.000 EUR/t
0603 10 - Świeże:
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31

października

0
094119 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 5.400 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca

lutego

0
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 0
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października 0
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 0
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31

grudnia

0
094120 0810 Pozostałe owoce, świeże: 570 50 EUR/t
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30

kwietnia

ex 0810 10 00 1 Truskawki 0
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
ex 0810 10 00 3 Truskawki, od 1 maja do 31 maja 0
094105 1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 320.0001 30 EUR/t
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 0
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 0
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) 0
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 0
094106 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 12.500 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 0
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 0
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 0
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: 30 EUR/t
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 0
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy 0
1102 20 90 0 - - Pozostała 0
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 0
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 0
1102 90 90 0 - - Pozostałe 0
094107 1107 Słód, nawet palony: 45.000 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 19 0 - - - Pozostały 0
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0
1107 20 00 0 - Palony 0
094108 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 32.000 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094109 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: 1.250 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) 200 EUR/t
1601 00 10 0 - Z wątroby 0
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane 0
1601 00 99 0 - - Pozostałe 0
094110 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 1.250 200 EUR/t
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 0
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 0
1602 32 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa lub podrobów

0
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 0
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 0
1602 39 40 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa drobiowego lub podrobów

0
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 0
094109 - Z wieprzowiny: 1.250 (łącznie z 1601 00) 200 EUR/t
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części,

włącznie z mieszankami schabów lub szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż

80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
094121 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 337.500* 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 0
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 0
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 0
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

0
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 0
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 0
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 0
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

0
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 0
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 0
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Rousillon

0
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

0
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

0
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i

Douro

0
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 0
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 0
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 21 89 0 - - - - - Port 0
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 0
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 0
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Roussillon

0
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

0
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 29 89 0 - - - - - Port 0
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 0
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 0
094111 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 5.000 30 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy 0
2302 10 90 0 - - Pozostałe 0
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy 0
2302 20 90 0 - - Pozostałe 0
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0 - - Pozostałe 0
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0 - - Pozostałe 0
* Ilość podana w hektolitrach.

______

1 Wielkość kontyngentu zostanie powiększona o kwotę, która nie została zrealizowana w IV kwartale 2002 r. w ramach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz pszenicy pochodzącej z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 157, poz. 1310).

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

______

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

1 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
2 § 5 ust. 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.

3 § 5 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
4 § 5 ust. 2b dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
5 § 5 ust. 2c dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
6 § 5 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
7 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 marca 2003 r. (Dz.U.03.53.471) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2003 r.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024