Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2. 
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  4. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0910, 2001, 2005, 2007 oraz 2104, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności dokonania zgłoszenia do procedury dopuszczenia do obrotu.
2. 
Dla pozycji towarowych, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
094236 0202 Mięso z bydła, zamrożone: 17 t 200 EUR/t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 0
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 0
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone 0
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone 0
0202 20 90 0 - - Pozostałe 0
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć

kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

0
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki 0
0202 30 90 0 - - Pozostałe 0
094237 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: 167 t 200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 11 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 12 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 0
0203 19 90 0 - - - Pozostałe 0
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 21 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 22 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
0203 29 90 0 - - - Pozostałe 0
094238 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: 167 t 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 32 90 0 - - - Z perliczek 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

zgłaszane

0
0207 33 90 0 - - - Z perliczek 0
0207 34 - - Wątróbki odtłuszczone, świeże lub schłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi 0
0207 34 90 0 - - - Z kaczek 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki

otłuszczone

0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Wątróbki gęsie, odtłuszczone 0
0207 36 85 0 - - - - - Wątróbki kacze, odtłuszczone 0
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
094201 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 333 t 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5%

masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

094239 0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

167 t 350 EUR/t
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27%

masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 0
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

11% masy:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 0
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11

% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 0
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27%

masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 0
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 0
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45%

masy:

094240 0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0 200 t 350 EUR/t
0406 Sery i twarogi: 350 EUR/t
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym

ser serwatkowy i twaróg:

094203 0406 10 80 0 - - Pozostały 0 67 t
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty

lub proszkowany:

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36%

masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

094241 0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy 0 200 t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40% masy i o zawartości wody, w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
094204 0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 67 t
094205 0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 133 t
094206 0409 00 00 0 Miód naturalny 0 1,7 t 100 EUR/t
094207 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 220 t 50 EUR/t
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy 0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i

agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy 0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Porzeczki czarne 0
0811 20 51 0 - - - Porzeczki czerwone 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i

Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
094208 0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 133 t 200 EUR/t
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Niepozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:
091209 0910 50 00 0 - Curry 0 1,7 t
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

091210 0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 1,7 t
094211 1107 Słód, nawet palony: 267 t 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 5
1107 10 19 0 - - - Pozostały 5
- - Pozostały:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 5
1107 10 99 0 - - - Pozostały 5
1107 20 00 0 - Palony 5
094212 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: 0 67 t 200 EUR/t
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe
094213 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: 42 t 200 EUR/t
- Ze świń:
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich

części, włącznie z mieszankami schabów

lub szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej

niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
094214 1602 50 - Z bydła: 42 t
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Wołowina peklowana (corned beef) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
094215 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 2,7 t 30 EUR/t
- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
094216 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: 3,3 t 100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 0
1704 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1704 90 75 0 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki
094242 ex 1704 90 75 0 Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 0 100 t 100 EUR/t
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 100 EUR/t
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32 - - Bez nadzienia:
094217 1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0 67 t
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
094218 1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 67 t
094219 1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

0 33 t
094220 1806 90 90 0 - - Pozostałe 9 + 0,2 DCC 8 t
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 200 EUR/t
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
094221 1901 90 19 0 - - - Pozostałe 0 10 t
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
094222 1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 0 33 t
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 100 EUR/t
094223 1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 7 t
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
094243 1905 20 30 0 - - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż

50% masy sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

0 27 t
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31 - - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą, lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

094224 1905 31 19 0 - - - - Pozostałe 0 7 t

(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

- - - Pozostałe:
094225 1905 31 30 0 - - - - Zawierające 8% masy tłuszczu z mleka lub

więcej

0 5 t
- - - - Pozostałe:
094226 1905 31 99 0 - - - - - Pozostałe 0 10 t
1905 32 - - Gofry i wafle:
- - - Pozostałe:
- - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

094224 1905 32 19 0 - - - - - Pozostałe 0 7 t

(łącznie z poz.

1905 31 19 0)

2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
091227 2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 17 t
2001 90 - Pozostałe:
091228 2001 90 99 0 - - Pozostałe 0 7 t
091229 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 5 t
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane 0
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
091230 2007 10 10 0 - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy 0 3,3 t
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:
- - - - Pozostałe:
091231 2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 5 t
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy,

ale nieprzekraczającej 30% masy:

091232 2007 99 57 - - - - Pozostałe: 7 2,3 t
2007 99 57 1 - - - - - Przecier i pasta, z kasztanów
2007 99 57 9 - - - - - Pozostałe
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
094244 2009 11 99 0 - - - - Pozostały 0 83 t
- Sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy):
2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
094245 2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100

kg masy netto

0 83 t
094233 - Sok jabłkowy: 50 t
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - Pozostały:
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok gruszkowy:
2009 80 19 0 - - - - Pozostały: 0
- - - Pozostały:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
094234 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 25 t 200 EUR/t
2102 30 00 0 - Proszki do pieczenia, gotowe
094235 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 38 t 200 EUR/t
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
091236 2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 33 t
091237 2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 0 10
094246 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: 67 t 100 EUR/t
2201 10 - Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0 - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla 0
2201 10 19 0 - - - Pozostałe 0
2201 10 90 0 - - Pozostałe 0
2201 90 00 0 - Pozostałe 0
094247 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: 500 t 5 EUR/t
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży

detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny,

objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30

99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0

lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10%

masy skrobi lub mniej:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 15 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0
2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 53 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 59 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierająca produkty

mleczne

0
2309 10 90 0 - - Pozostała 0
2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 0 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich 0
2309 90 20 0 - - Produkty spełniające wymagania określone w

uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu

0
- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702

30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702

90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10%

masy skrobi lub mniej:

2309 90 31 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 31 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 31 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0
2309 90 39 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 90 41 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 41 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 41 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 49 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 51 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 51 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 53 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 59 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające produkty

mleczne

0
- - - Pozostałe:
2309 90 91 0 - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy 0
- - - - Pozostałe:
2309 90 95 - - - - - Zawierające 49% masy chlorku choliny lub

więcej, na bazie organicznej lub

nieorganicznej:

2309 90 95 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów 0
2309 90 95 9 - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 99 - - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów 0
2309 90 99 3 - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 99 9 - - - - - - Pozostałe 0

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024