Nabywanie uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowanie tych czynności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 5 lutego 2003 r.
w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej "egzaminem dla pracowników";
2)
sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej "egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę";
3)
sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
4)
wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;
5)
wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców;
6)
wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy;
7)
wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców;
8)
stawki opłat za szkolenie rzeczoznawców oraz za egzaminy kwalifikacyjne na rzeczoznawców.
§  2. 
1. 
O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej "Głównym Inspektorem", właściwy ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. 
Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez Głównego Inspektora.
3. 
Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
§  3. 
1. 
O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. 
Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę, wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
3. 
Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:
1)
egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, w tym zasad ustalania klas jakości, sposobu produkcji i pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcy;
2)
egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości, sposobu produkcji, pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów z przeprowadzonych czynności.
4. 
Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych, opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.
5. 
Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący sposób:
1)
odpowiedź prawidłowa - jeden punkt;
2)
odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi - zero punktów.
6. 
Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
7. 
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.
8. 
Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji kwalifikacyjnej.
§  4. 
1. 
Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera w szczególności:
1)
datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2)
skład komisji kwalifikacyjnej;
3)
imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które przystąpiły do egzaminu;
4)
wyniki egzaminu.
2. 
Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. 
O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:
1)
miejsce zamieszkania egzaminowanego - w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;
2)
miejsce zatrudnienia egzaminowanego - w przypadku egzaminów dla pracowników.
§  5. 
Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.
§  6. 
1. 
W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:
1)
przewodniczący;
2)
trzech członków.
2. 
Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego.
3. 
W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, które:
1)
ukończyły studia wyższe;
2)
posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.
§  7. 
Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2 i 3:
1)
przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 20,00 zł,
2)
członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 16,00 zł

- od jednej osoby egzaminowanej.

§  8. 
1. 
Określa się wzory:
1)
zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)
pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3)
protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a)
ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b)
ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c)
ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d)
pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,
e)
ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.
2. 
Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1)
miejsca ustalenia klas jakości;
2)
daty ustalenia klas jakości;
3)
dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4)
rzeczoznawcy;
5)
metody ustalenia klas jakości;
6)
wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a)
kategorię tuszy,
b)
klasę uformowania,
c)
klasę otłuszczenia,
d)
masę tuszy ciepłej,
e)
masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej

- z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7)
prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. 
Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. 
Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1)
miejsca ustalenia klas jakości;
2)
daty ustalenia klas jakości;
3)
dostawcy żywca;
4)
rzeczoznawcy;
5)
metody ustalenia klas jakości;
6)
wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a)
opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
-
grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,
-
grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,
b)
klasy jakości,
c)
oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d)
masę tuszy ciepłej,
e)
masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f)
masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7)
prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
3a. 
Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
4. 
Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. 
Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1)
uwagi lub adnotacje o ich braku;
2)
pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3)
datę i miejsce wystawienia protokołu;
4)
potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
§  9. 
1. 
Opłatę za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustala się w wysokości 32,00 zł.
2. 
Opłatę za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustala się w wysokości 162,00 zł.
§  10. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW

wzór

Wymiar: 105 mm x 70 mm

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY

.....................................................................

(imię i nazwisko)

RZECZOZNAWCA
wpisany do rejestru prowadzonego

przez wojewódzkiego inspektora jakości

handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................. pod numerem ............

Wymiary pieczęci: 20 x 45 mm.

)

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WZÓR nr 1

grafika

WZÓR nr 2

grafika

ZAŁĄCZNIK Nr  4

WZÓR
PROTOKÓŁ NR ..................../........................... Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy)
PRODUKTÓW RYBNYCH
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U.

z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Producent ..............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
...............................................................................................................................................................................................
2. Nazwa jednostki połowowej ................................................................................................................................................
3. Łowisko (zwyczajowa nazwa) .............................................................................................................................................
4. Rzeczoznawca ......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ..................................... pod numerem ...............................................................................................................................

5. Miejsce ustalenia klas jakości ...............................................................................................................................................
6. Wyniki ustalenia klas jakości:
Lp. Gatunek Wielkość partii Sortyment wielkościowy Klasa świeżości
7. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
...................................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu
...................................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr  5

WZÓR
PROTOKÓŁ NR ..................../.......................... Z USTALENIA SPOSOBU PRODUKCJI
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy)
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U.

z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Producent ..............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

2. Rzeczoznawca ......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ..................................... pod numerem ...............................................................................................................................

3. Miejsce ustalenia klas jakości

...............................................................................................................................................................................................

4. Zakres przeprowadzonych czynności

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

5. Ocena sposobu produkcji

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

6. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*
...............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
...................................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu
...................................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.

)

ZAŁĄCZNIK Nr  6

WZÓR
PROTOKÓŁ NR ........................./.............................. Z POBRANIA PRÓBEK
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy)
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U.

z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Nazwa artykułu .....................................................................................................................................................................
2. Rzeczoznawca ......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................................................................................ pod numerem ........................................................................

3. Osoby obecne przy pobieraniu próbek: ................................................................................................................................
(imiona i nazwiska)
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

4. Zleceniodawca .......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
5. Miejsce pobrania próbek
...............................................................................................................................................................................................
(nazwa i adres)
...............................................................................................................................................................................................
(rodzaj i numer środka transportu/numer, nazwa magazynu)
6. Czas pobrania próbek ............................................................................................................................................................
(data i godzina)
7. Producent ...............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
8. Sprzedawca ............................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
9. Odbiorca ................................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
10. Wielkość partii .......................................................................................................................................................................
11. Data produkcji partii ..............................................................................................................................................................
12. Dane identyfikacyjne partii ....................................................................................................................................................
(numer identyfikacyjny, numer partii, oznaczenie kodowe)
13. Przeznaczenie artykułu ..........................................................................................................................................................
14. Deklarowana jakość ...............................................................................................................................................................
(deklaracja producenta lub wprowadzającego do obrotu)
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

15. Sposób składowania lub transportu i rodzaj opakowania ......................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

16. Stan ogólny partii ..................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

17. Wskazania dotyczące rodzaju badań .....................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

18. Metodyka pobierania próbek .................................................................................................................................................
(przepis, norma)
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

19. Opis warunków mogących mieć wpływ na pobieranie próbek .............................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

20. Liczba przygotowanych próbek .............................................................................................................................................
21. Jednostkowe masy próbek .....................................................................................................................................................
22. Rodzaj opakowania ................................................................................................................................................................
23. Sposób zabezpieczenia próbek ...............................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

24. Wskazania dotyczące sposobu transportu i przechowywania próbek ...................................................................................

................................................................................................................................................................................................

25. Próbki wraz z protokołem przekazano ...................................................................................................................................
(imię i nazwisko, stanowisko służbowe)
................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

26. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag* .......................................................................................
................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

...................................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
Podpisy osób obecnych przy pobraniu próbek:

..........................................................................

..........................................................................

Potwierdzenie odbioru próbek i protokołu
...................................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.

)

ZAŁĄCZNIK Nr  7

WZÓR
PROTOKÓŁ NR ....................../............................ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI
(kolejny numer/ numer rzeczoznawcy)
ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW
Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U.

z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Przedsiębiorca .......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

2. Rzeczoznawca ......................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ..................................... pod numerem ...............................................................................................................................

3. Miejsce ustalenia klas jakości ...............................................................................................................................................
4. Wyniki ustalenia klas jakości:
Lp. Nazwa produktu/odmiana/wielkość Opakowanie

(rodzaj i liczba)

Wielkość partii Klasa jakości
5. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*
...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................

Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:
...................................................................
(miejsce i data wystawienia protokołu)
Potwierdzenie odbioru protokołu
...................................................................
(data, imię i nazwisko, podpis)
* Niepotrzebne skreślić.

)

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024