Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 czerwca 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku2)*

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1. 1
 Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do mięsa króliczego i mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej, z wyłączeniem przepisów dotyczących przeprowadzania przez urzędowego lekarza weterynarii badania przedubojowego zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i badania poubojowego mięsa tych zwierząt.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
mięsie zwierząt łownych utrzymywanych na fermach - rozumie się przez to wszystkie, nadające się do spożycia przez ludzi, części mięsa ssaków lądowych lub ptaków włącznie z bezgrzebieniowcami (Ratitae), przepiórkami, gołębiami, bażantami i kuropatwami, które nie są uważane za udomowione, a które są utrzymywane jak zwierzęta gospodarskie w warunkach fermowych;
2)
zwierzętach łownych utrzymywanych na fermach - rozumie się przez to ssaki lądowe i ptaki, które nie są uważane za udomowione, a są utrzymywane jak zwierzęta gospodarskie w warunkach fermowych, z wyłączeniem bydła, świń, owiec, kóz, zwierząt jednokopytnych, kur, indyków, kaczek, gęsi, perliczek oraz dzikich ssaków żyjących na terytorium zamkniętym w warunkach zbliżonych do życia na wolności.
§  3.
1.
Mięso królicze umieszcza się na rynku, jeżeli:
1)
zostało pozyskane:
a)
w zakładzie zatwierdzonym spełniającym wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego3), jeżeli zakład ten jest wyposażony w urządzenia do obróbki mięsa króliczego,
b) 2
 (uchylona),
c)
od zwierząt, które zostały poddane badaniu przedubojowemu, zgodnie z wymaganiami określonymi w § 14-19, przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii i w wyniku tego badania zostały uznane za nadające się do uboju;
2)
zostało poddane badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii lub osoby wykonujące czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, w wyniku którego wykluczono:
a)
zmiany chorobowe, z wyjątkiem urazów, które mogły pojawić się na krótko przed ubojem, lub
b)
miejscowe zmiany rozwojowe; w przypadku ich występowania przeprowadza się badania laboratoryjne w celu ustalenia, że pozyskane mięso nadaje się do spożycia przez ludzi i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia publicznego;
3)
po badaniu poubojowym:
a)
zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym, o którym mowa w § 25-29,
b)
zostało przetworzone przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego4),
c)
było przechowywane w zakładzie zatwierdzonym, o którym mowa w pkt 1, w temperaturze nieprzekraczającej:
w przypadku mięsa schłodzonego +4 °C,
w przypadku mięsa zamrożonego -12 °C,
w przypadku podrobów +3 °C;
4)
było transportowane:
a)
w warunkach chłodniczych w temperaturach przewidzianych w pkt 3 lit. c,
b)
w sposób uniemożliwiający jego zanieczyszczenie lub uszkodzenie;
5)
w przypadku części tuszek lub mięsa bez kości, było pozyskane przy zachowaniu wymagań określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5), w zakładach zatwierdzonych, o których mowa w pkt 1;
6) 3
 w przypadku przywozu, spełniało wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej.
2. 4
 Mięso królicze przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44).
3. 5
 (uchylony).
4.
Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa króliczego można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.
§  4.
Mięsa króliczego lub mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach nie przeznacza się do spożycia przez ludzi, jeżeli:
1)
w wyniku badania poubojowego stwierdzono w nim zmiany wymienione w § 22;
2)
pochodzi od zwierząt, które otrzymywały produkty lecznicze lub inne substancje pozostające w mięsie i wpływające na jego ocenę, jeżeli mięso to może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi;
3)
zostało:
a)
poddane jonizacji lub promieniowaniu ultrafioletowemu,
b)
poddane działaniu środków zmiękczających lub innych substancji, które mogły wpłynąć na właściwości organoleptyczne mięsa,
c)
oznakowane przy użyciu tuszu niespełniającego wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne dla mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach

§  5.
1.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszcza się na rynku, jeżeli spełnia wymagania określone:
1)
w przypadku ptaków łownych - w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dla świeżego mięsa drobiowego pochodzącego z państw trzecich7) oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5);
2)
w przypadku ssaków - w przepisach o szczegółowych wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi8), przy czym w przypadku ssaków parzystokopytnych dodatkowo - w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku9).
2.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach może być przywożone, jeżeli spełnia wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6), a w przypadku zwierząt z gatunków wrażliwych zostało zbadane na włośnie metodą wytrawiania określoną w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu10).
3.
Ubój i rozbiór mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, przeznaczonego do umieszczenia na rynku, może się odbywać w zakładach zatwierdzonych spełniających wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego11), jeżeli zakłady te są wyposażone w urządzenia do obróbki mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach.
4.
Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.
§  6.
1.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, uzyskane z ssaków parzystokopytnych, powinno pochodzić ze stada:
1)
poddawanego regularnym kontrolom weterynaryjnym;
2)
nieobjętego ograniczeniami nałożonymi w wyniku kontroli weterynaryjnej.
2.
Ubój i rozbiór zwierząt, o których mowa w ust. 1, powinien odbywać się w oddzielnym cyklu produkcyjnym niż bydła, świń, owiec i kóz.
§  7. 6
 Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu, o którym mowa w § 3 ust. 2.
§  8.
1.
W przypadku gdy przewóz zwierząt łownych utrzymywanych na fermach zagraża zdrowiu osoby utrzymującej te zwierzęta lub zdrowiu zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na ich ubój w miejscu utrzymywania.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę, jeżeli:
1)
stado, z którego pochodzą zwierzęta przeznaczone do uboju, było poddawane regularnej kontroli weterynaryjnej;
2)
wyniki kontroli, o której mowa w pkt 1, nie wykazały nieprzestrzegania wymagań weterynaryjnych, w jakich powinny być utrzymywane zwierzęta;
3)
osoba utrzymująca zwierzęta złożyła wniosek o dokonanie uboju tych zwierząt w miejscu ich utrzymywania;
4)
termin uboju został ustalony z powiatowym lekarzem weterynarii;
5)
na terenie fermy znajduje się miejsce gromadzenia zwierząt łownych, w którym można przeprowadzić badanie przedubojowe partii zwierząt przeznaczonej do uboju;
6)
ferma jest wyposażona w pomieszczenia spełniające warunki do dokonania uboju i wykrwawienia zwierząt.
3. 7
 Ubój jest poprzedzony ogłuszeniem zwierzęcia, przeprowadzonym w sposób określony w przepisach w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt; powiatowy lekarz weterynarii może zezwolić na odstrzelenie zwierząt jedynie w szczególnych przypadkach.
4.
Zwierzęta ubite lub odstrzelone i wykrwawione niezwłocznie wiesza się i transportuje, przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych obowiązujących w tym zakresie, do zatwierdzonej rzeźni, spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku12).
5.
Ubite zwierzęta poddaje się patroszeniu w okresie 3 godzin od ogłuszenia.
6.
Do transportu ubitych zwierząt do rzeźni dołącza się świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, zawierające potwierdzenie pozytywnego wyniku badania przedubojowego, właściwego wykrwawienia oraz godzinę uboju.
7. 8
 Wzór świadectwa zdrowia zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni, jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
8.
W przypadku gdy transport zwierząt łownych ubitych w miejscu utrzymywania do rzeźni zatwierdzonej trwa dłużej niż godzinę, ubite zwierzęta przewozi się środkiem transportu zapewniającym utrzymywanie stałej temperatury od 0 °C do +4 °C.
§  9.
1.
Mięso odkostnione mechanicznie umieszcza się na rynku po uprzedniej obróbce cieplnej, w trakcie której wewnątrz produktu mięsnego zostanie osiągnięta temperatura 72 °C, zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku13).
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, może zostać użyte do wytworzenia produktów mięsnych w zakładzie przetwórstwa innym niż zakład, w którym zostało oddzielone od kości, jeżeli po pozyskaniu zostało zamrożone do temperatury nie wyższej niż -18 °C, mierzonej wewnątrz bloku mięsa, która jest utrzymywana w czasie transportu i przechowywania.
§  10.
Nie umieszcza się na rynku mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach pochodzącego od zwierząt, które reagowały dodatnio w testach w kierunku gruźlicy i brucelozy.
§  11.
1.
W przypadku gdy zastosowana metoda patroszenia gołębi i przepiórek nie pozwala na przeprowadzenie badania wnętrzności wszystkich ptaków, wówczas badaniu poddaje się:
1)
co najmniej 5 % ptaków - przy partii liczącej 500 ptaków,
2)
odpowiednią proporcję - przy partii liczącej powyżej 500 ptaków

- jednorodnych pod względem rodzaju, wagi oraz pochodzenia, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego14).

2.
Jeżeli wyniki badań, o których mowa w ust. 1, nie potwierdzą jednoznacznie, czy badane ptaki nadają się do spożycia przez człowieka, wynik kontroli wyrywkowej uznaje się za wiążący w odniesieniu do całej badanej partii ptaków.

Rozdział  3

Sposób przeprowadzania kontroli spełniania wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa króliczego i mięsa zwierząt łownych

§  12.
1.
Urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza regularne kontrolne spełniania wymagań weterynaryjnych dotyczących stanu zdrowia zwierząt na fermach, na których są utrzymywane króliki i zwierzęta łowne, w szczególności przeprowadza badania zwierząt i ich mięsa w celu:
1)
wykrycia pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych określonych w przepisach o badaniach kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt żywych, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju oraz w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego15);
2)
kontroli zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, pozwalającej stwierdzić obecność zanieczyszczeń występujących w środowisku.
2.
W przypadku gdy badania wykazały występowanie chorób przenoszonych na ludzi lub zwierzęta oraz gdy w wyniku tych badań stwierdzono występowanie w mięsie zwierząt substancji niedozwolonych lub przekroczenie najwyższych dopuszczalnych stężeń pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych, informacje te urzędowy lekarz weterynarii przekazuje niezwłocznie powiatowemu lekarzowi weterynarii, na którego terytorium działania znajduje się stado, z którego pochodzi to zwierzę.
3.
W przypadku zagrożenia wystąpieniem przypadków zachorowań zwierząt na choroby przenoszone na ludzi lub zwierzęta, urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza badania zwierząt łownych utrzymywanych na fermach w celu wykrycia obecności chorób określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
§  13.
Jeżeli badania, o których mowa w § 12 ust. 3, potwierdzą przypadki występowania chorób określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych, nie umieszcza się na rynku mięsa pochodzącego z gospodarstw lub terenów, gdzie stwierdzono te choroby.

Rozdział  4

Sposób badania przedubojowego królików

§  14.
1.
Badanie przedubojowe królików przeprowadza urzędowy lekarz weterynarii.
2.
Badanie, o którym mowa w ust. 1, przeprowadza się:
1)
w gospodarstwie pochodzenia, przed ich transportem do rzeźni;
2)
bezpośrednio przed przeznaczeniem królików do uboju;
3)
w odpowiednio oświetlonym pomieszczeniu.
§  15.
1.
Jeżeli króliki uznane za zdrowe w wyniku badania przedubojowego w gospodarstwie pochodzenia zostaną dostarczone w okresie 24 godzin od tego badania do rzeźni, to badanie przedubojowe w rzeźni można ograniczyć do zbadania urazów mechanicznych powstałych w czasie transportu do rzeźni.
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, króliki dostarczone do rzeźni identyfikuje się w celu ustalenia miejsca ich pochodzenia.
§  16.
Jeżeli badanie przedubojowe w gospodarstwie pochodzenia i w rzeźni nie zostało wykonane przez tego samego urzędowego lekarza weterynarii, do królików dołącza się świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§  17.
1.
Jeżeli badanie przedubojowe nie zostało przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia, to króliki przeznaczone do uboju poddaje się badaniu przedubojowemu w okresie 24 godzin od przybycia do rzeźni.
2.
Jeżeli w okresie 24 godzin od przeprowadzenia badania, o którym mowa w ust. 1, ubój nie został przeprowadzony, badanie przedubojowe należy powtórzyć bezpośrednio przed ubojem.
§  18.
Podmiot prowadzący rzeźnię lub inna upoważniona osoba zapewnia urzędowemu lekarzowi weterynarii pomoc niezbędną do wykonywania badania przedubojowego.
§  19.
1.
Badanie przedubojowe polega na sprawdzeniu, czy króliki:
1)
wykazują objawy chorobowe charakterystyczne dla chorób zakaźnych zwierząt lub podejrzewa się je o zakażenie tymi chorobami;
2)
wykazują inne objawy chorobowe lub zaburzenia ogólne mogące mieć wpływ na przydatność ich mięsa do spożycia przez ludzi.
2.
Królików, u których stwierdzono występowanie objawów określonych w ust. 1, nie przeznacza się do uboju w celu spożycia ich mięsa przez ludzi.
3.
Króliki, o których mowa w ust. 2, poddaje się ubojowi w oddzielnym cyklu ubojowym, a ich mięso usuwa się i poddaje unieszkodliwieniu w sposób określony w przepisach odrębnych16).

Rozdział  5

Sposób badania poubojowego mięsa króliczego

§  20.
Mięso królicze poddaje się badaniu poubojowemu niezwłocznie po uboju, w pomieszczeniu odpowiednio oświetlonym.
§  21.
Badanie poubojowe obejmuje:
1)
oględziny poddanego ubojowi zwierzęcia oraz jego narządów;
2)
omacywanie narządów wewnętrznych;
3)
nacinanie płuc, wątroby, śledziony, nerek oraz tych części tuszek, które wykazują jakiekolwiek zmiany;
4)
badanie konsystencji, zabarwienia i zapachu tuszki oraz smaku w uzasadnionych przypadkach;
5)
w razie konieczności badania laboratoryjne.
§  22.
Mięso królików uznaje się za niezdatne do spożycia przez ludzi, gdy badanie poubojowe wykazało, że:
1)
zawiera substancje niedozwolone lub zostały przekroczone najwyższe dopuszczalne stężenia pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych;
2)
wykazuje nieprawidłowości w kolorze, zapachu i smaku;
3)
wykazuje nieprawidłową konsystencję, w szczególności obrzęk lub pochodzi od zwierzęcia silnie wychudzonego;
4)
zwierzę:
a)
było chore na chorobę zakaźną,
b)
miało złośliwe lub liczne nowotwory oraz liczne ropnie,
c)
miało liczne pasożyty w tkance podskórnej i mięśniowej,
d)
uległo zatruciu,
e)
miało rozległe uszkodzenia lub silne wylewy krwawe lub nacieki surowicze.
§  23.
Za niezdatne do spożycia przez ludzie uznaje się te części mięsa króliczego, w których występują miejscowe urazy lub zanieczyszczenia niemające wpływu na stan pozostałej części mięsa.
§  24.
1.
Wyniki badania przed- i poubojowego są zapisywane przez urzędowego lekarza weterynarii w dzienniku badania przed- i poubojowego.
2.
W przypadku gdy wyniki badań potwierdzą występowanie chorób określonych w § 19 ust. 1 lub przekroczenie najwyższych dopuszczalnych stężeń pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych, urzędowy lekarz weterynarii powiadamia o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii sprawującego nadzór nad stadem, z którego pochodziły zwierzęta, oraz osobę odpowiedzialną za to stado.

Rozdział  6

Znakowanie mięsa króliczego

§  25.
Znakowanie mięsa króliczego polega na umieszczeniu przez urzędowego lekarza weterynarii znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na jego opakowaniu jednostkowym lub zbiorczym.
§  26.
Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje osobom wykonującym czynności pomocnicze pod jego nadzorem:
1)
stemple do znakowania mięsa,
2)
etykiety zawierające znak weterynaryjny w ilości odpowiadającej ilości znakowanych wyrobów

- na czas niezbędny do wykonywania znakowania.

§  27.
1.
Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:
1)
znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,
c)
w dolnej części - litery EWG lub
2)
znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.
2.
Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej17).
3.
Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:
1)
w górnej części - litery PL;
2) 9
 na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
w dolnej części - litery IW.
4.
Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
5.
Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.
§  28.
1.
Znak weterynaryjny, o którym mowa w § 27 ust. 1:
1)
pkt 1 - umieszcza się, w przypadku tuszek, ich części lub podrobów zapakowanych w porcje, w sposób widoczny na opakowaniach jednostkowych lub pod tymi opakowaniami;
2)
pkt 2 - umieszcza się w sposób widoczny na opakowaniach zbiorczych lub transportowych.
2.
W przypadku nieopakowanych tuszek dopuszcza się znakowanie przy użyciu stempla spełniającego wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 1.
§  29.
1.
W przypadku umieszczenia znaku weterynaryjnego na opakowaniu umieszcza się go w taki sposób, aby przy otwieraniu opakowania znak ten uległ zniszczeniu.
2.
Opakowanie zamyka się w taki sposób, aby po jego otwarciu nie można go było powtórnie użyć.
§  30.
Mięso nutrii umieszczane na rynku krajowym powinno spełniać wymagania weterynaryjne dla mięsa króliczego, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu.
§  31.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy przyjęte w celu wdrożenia dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

3) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055, z 08.03.1971).

4) Przepisy wdrażające postanowienia rozdziału V załącznika I dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971).

5) Przepisy wdrażające postanowienia art. 3 dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971).

6)Decyzja Komisji 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylająca decyzje Komisji 97/217/WE, 97/218/WE, 97/219/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 06.10.2000).

7) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991).

8) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 72/461/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972).

9) Przepisy wdrażające postanowienia art. 3 i 5 lit. b-k dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121 z 29.07.1964).

10) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 77/96/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włośni (trichinella spiralis) przy przywozie z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 026 z 31.01.1977).

11) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964) oraz przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055, z 08.03.1971).

12) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121 z 29.07.1964).

13) Przepisy wdrażające postanowienia dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026 z 31.01.1977).

14) Przepisy wdrażające postanowienia rozdziału V pkt 23 załącznika I dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055 z 08.03.1971).

15) Przepisy wdrażające postanowienia art. 5, 7 i 8 dyrektywy 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach zwierzęcych oraz uchylająca dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996).

16)Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002).

17) Rozdział III załącznika I dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268 z 24.09.1991).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  10

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  11

(uchylony).

ZAŁĄCZNIK Nr  3 12

WZÓR

ŚWIADECTWO ZDROWIA

zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni

Właściwy organ: ............................. nr1: ............

I. Identyfikacja zwierząt

Gatunek zwierząt: ........................................

Ilość zwierząt: ..........................................

Znak identyfikacyjny: ....................................

II. Pochodzenie zwierząt

Adres gospodarstwa pochodzenia ...........................

..........................................................

III. Przeznaczenie zwierząt

Zwierzęta są przewożone do następującej rzeźni: ..........

..........................................................

Następującym środkiem transportu: ........................

IV. Zaświadczenie

Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii,

zaświadczam, że zwierzęta opisane powyżej zostały w wyżej

wymienionym gospodarstwie:

- poddane badaniu przedubojowemu i uznane za zdrowe,

- poddane ubojowi w dniu ............... o godzinie ......

- właściwie wykrwawione.

Sporządzono w ............... dnia ..........

.............................................

(podpis urzędowego lekarza weterynarii)

______

1 Nieobowiązkowe.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

WZÓR

ŚWIADECTWO ZDROWIA

królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach1 przewożonych z gospodarstwa pochodzenia do rzeźni

Właściwy organ: ............................. nr2: ............

I. Identyfikacja zwierząt

Gatunek zwierząt: ........................................

Ilość zwierząt: ..........................................

Znak identyfikacyjny: ....................................

II. Pochodzenie zwierząt

Adres gospodarstwa pochodzenia ...........................

..........................................................

III. Przeznaczenie zwierząt

Zwierzęta są przewożone do następującej rzeźni: ..........

..........................................................

Następującym środkiem transportu: ........................

IV. Zaświadczenie

Ja, niżej podpisany urzędowy lekarz weterynarii,

zaświadczam, że opisane wyżej zwierzęta zostały poddane

badaniu przedubojowemu w wyżej wymienionym gospodarstwie o

godzinie .......... w dniu .................... i zostały

uznane za zdrowe.

Sporządzono w ............... dnia ..........

.............................................

(podpis urzędowego lekarza weterynarii)

______

1 Zgodnie z warunkami przewidzianymi w art. 6 ust. 3 dyrektywy

91/495/EWG.

2 Nieobowiązkowe.

* Z dniem 17 lutego 2006 r. nin. rozporządzenie zachowuje moc w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 853/2004 i rozporządzeniu nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, zgodnie z art. 38 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.06.17.127).
1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
2 § 3 ust. 1 pkt 1 lit. b) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2005 r.
3 § 3 ust. 1 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) tiret drugie rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
4 § 3 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2005 r.
5 § 3 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
6 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
7 § 8 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
8 § 8 ust. 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
9 § 27 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
10 Załącznik nr 1 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
11 Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
12 Załącznik nr 3 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.148.1559

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.
Data aktu: 16/06/2004
Data ogłoszenia: 29/06/2004
Data wejścia w życie: 07/07/2004