Obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 3 lutego 2004 r.
w sprawie obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy

Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, przywożonych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu, jeżeli jednostkowa cena importowa tego towaru jest niższa od ceny progu, określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 230, poz. 2308).
§  2.
Opłaty celnej dodatkowej, o której mowa w § 1, nie nakłada się na towary rolne:
1)
określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie wyłączenia stosowania opłaty celnej dodatkowej na przywóz niektórych towarów rolnych (Dz. U. Nr 135, poz. 1515, z 2002 r. Nr 53, poz. 460 oraz z 2003 r. Nr 93, poz. 861) w przypadkach, o których mowa w tym rozporządzeniu;
2)
przywożone na polski obszar celny i zgłaszane organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu na podstawie rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 226, poz. 2242);
3)
przywożone na polski obszar celny i zgłaszane organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu na podstawie pozwoleń udzielonych w ramach innych, niż ustanowione w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 2, kontyngentów taryfowych albo automatycznej rejestracji, o ile wnioski o udzielenie tych pozwoleń zostały otrzymane przez organ udzielający pozwoleń przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ

Kod PCN Wyszczególnienie
1 2
0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim

i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 1)
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 1)
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 1)
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 1)
0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone:
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso z bydła, zamrożone:
0202 30 - Bez kości:
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej

27% masy

0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6%

masy

0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej

27% masy

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6%

masy

0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz

o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy
0406 10 80 0 - - Pozostały
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 90 0 - - Pozostały
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger);

pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości

tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy

i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz

które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 21 0 - - - Cheddar
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub

koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy

i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej

72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

1001 Pszenica i meslin:
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin:
1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin:
1001 90 91 1 - - - - Pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto
1003 00 Jęczmień:
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna lub z meslin:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka z meslin
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 40 0 - - - Z owsa
1103 19 50 0 - - - Z ryżu
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
1103 20 - Granulki:
1103 20 30 0 - - Z owsa
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy
1103 20 60 0 - - Z pszenicy
1103 20 90 0 - - Pozostałe
1107 Słód, nawet palony:
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostały:
1107 10 99 0 - - - Pozostały
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15%

masy tłuszczów z mleka

1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15%

masy tłuszczów z mleka

1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub

więcej:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co

najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające

w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi

cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi

w stanie suchym 50% masy fruktozy:

1702 90 30 0 - - Izoglukoza
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
1) Nie dotyczy piskląt hodowlanych.
1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024