Zm.: rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 sierpnia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych2)

Na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) oraz art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 oraz z 2004 r. Nr 58, poz. 563, Nr 162, poz. 1703 i Nr 257, poz. 2577) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2:
a)
w ust. 1 w pkt 5 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) producenta albo producentów środka spożywczego,",

b)
w ust. 3 w pkt 4 lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) producenta albo producentów środka spożywczego,",

c)
w ust. 4 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5) serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów, lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione;";

2)
w § 5 dodaje się ust. 12 w brzmieniu:

"12. Przepisów ust. 9 i 11, § 2 ust. 4 pkt 6 lit. b oraz § 7 ust. 9 nie stosuje się do składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, wymienionych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.";

3)
w § 6 ust. 7 otrzymuje brzmienie:

"7. Jeżeli zawartość kofeiny w napoju gotowym do spożycia w stanie niezmodyfikowanym lub po przetworzeniu skoncentrowanego lub suchego produktu przekracza 150 mg/l w jego oznakowaniu, w tym samym polu widzenia co nazwa tego napoju, podaje się informację "wysoka zawartość kofeiny" wraz z określeniem w nawiasach tej zawartości wyrażonej w mg/100 ml.";

4)
w § 25 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Oznakowanie czekolady sproszkowanej (czekolady w proszku), czekolady do picia (słodzonego kakao, słodzonego kakao w proszku), czekolady, czekolady "vermicelli", czekolady "couverture", czekolady "Gianduja", czekolady mlecznej, czekolady mlecznej "vermicelli", czekolady mlecznej "couverture", czekolady mleczno-orzechowej "Gianduja", czekolady śmietankowej, czekolady mlecznej odtłuszczonej, czekolady mlecznej familijnej, czekolady a la taza, czekolady familia a la taza uzupełnia się określeniem "masa kakaowa minimum ... %", podając zawartość całkowitej suchej masy kakaowej.";

5)
w załączniku nr 4 do rozporządzenia w ust. 2:
a)
w pkt 2:

– lit. a otrzymuje brzmienie:

"a) piwa o mocy przekraczającej 5,5 % obj.,",

– lit. c otrzymuje brzmienie:

"c) cidrów (cydrów) innych niż beczkowe, perry oraz innych fermentowanych napojów winiarskich;",

b)
w pkt 3 lit. b otrzymuje brzmienie:

"b) cidrów (cydrów) beczkowych;";

6)
dodaje się załącznik nr 6 do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Przepisy § 1 pkt 2 i 6 stosuje się do dnia 25 listopada 2007 r.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 25 listopada 2005 r.
_________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji 2005/26/WE z dnia 21 marca 2005 r. ustanawiającej listę składników lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 75 z 22.3.2005, str. 33).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221, z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68, Nr 14, poz. 115, Nr 100, poz. 834 i Nr 163, poz. 1362.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SKŁADNIKÓW I SUBSTANCJI, KTÓRE NIE MUSZĄ BYĆ ZNAKOWANE Z WYRAŹNYM ODNIESIENIEM DO NAZWY SKŁADNIKA ALERGENNEGO

Składniki alergenne Składniki i substancje, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego
Zboża zawierające gluten - syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym glukoza

(dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli

stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć

poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd

ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego

się wywodzą

- maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produkty z nich

wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone,

nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez

EFSA dla produktu, z którego się wywodzą

- syropy glukozowe na bazie jęczmienia
- zboża wykorzystywane w destylatach do napojów

spirytusowych

Jaja - lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina
- albumina (wytwarzana z jaj) stosowana jako środek

klarujący do win i cidrów (cydrów)

Ryby - żelatyna rybna stosowana jako nośnik witamin i aromatów

- żelatyna rybna albo karuk stosowane jako środki klarujące

do piwa, cidrów (cydrów) i win

Soja - olej sojowy i tłuszcz sojowy całkowicie rafinowane oraz

produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim

zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu

alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z

którego się wywodzą

- mieszanina naturalnych tokoferoli (E 306), naturalny D-

alfatokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu,

naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia

sojowego

- fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych

olejów sojowych

- ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów

roślinnych pochodzenia sojowego

Mleko - serwatka wykorzystywana w destylatach do napojów

spirytusowych

- laktitol
- przetwory mleczne (kazeina) wykorzystywane jako środki

klarujące do cidrów (cydrów) i win

Orzechy - orzechy wykorzystywane w destylatach do napojów

spirytusowych

- orzechy (migdały, orzechy włoskie) wykorzystywane (jako

aromaty) w napojach spirytusowych

Seler - olej z naci i nasion selera
- oleożywica z nasion selera
Gorczyca - olej gorczycowy
- olej z nasion gorczycy
- oleożywica z nasion gorczycy

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024