Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 29 listopada 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460 i Nr 108, poz. 907) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2:
a)
w lit. a dodaje się pkt 47-49 w brzmieniu:

"47) dyrektywy 2005/37/WE z dnia 3 czerwca 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 141 z 4.06.2005, str. 10),

48) dyrektywy 2005/46/WE z dnia 8 lipca 2005 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrazu (Dz. Urz. UE L 177 z 9.07.2005, str. 35),

49) dyrektywy 2005/48/WE z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 219 z 24.08.2005, str. 29);",

b)
w lit. b dodaje się pkt 34-36 w brzmieniu:

"34) dyrektywy 2005/37/WE z dnia 3 czerwca 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 141 z 4.06.2005, str. 10),

35) dyrektywy 2005/46/WE z dnia 8 lipca 2005 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrazu (Dz. Urz. UE L 177 z 9.07.2005, str. 35),

36) dyrektywy 2005/48/WE z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 219 z 24.08.2005, str. 29);",

c)
w lit. c dodaje się pkt 28 i 29 w brzmieniu:

"28) dyrektywy 2005/46/WE z dnia 8 lipca 2005 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrazu (Dz. Urz. UE L 177 z 9.07.2005, str. 35),

29) dyrektywy 2005/48/WE z dnia 23 sierpnia 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 219 z 24.08.2005, str. 29);";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia w tabeli:
a)
po poz. 3 dodaje się poz. 3a w brzmieniu:
3a. ACETAMIPRYD

(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

0,1N owoce ziarnkowe
0,02N śliwki
0,1N pozostałe owoce pestkowe
3,0N truskawki
0,5N pozostałe owoce jagodowe
1,0N kapusta
0,2N cebula, ogórki
0,1N pomidory, oberżyna
0,3N papryka
b)
poz. 10 otrzymuje brzmienie:
10. AMITRAZ

(suma amitrazu i jego metabolitów zawierających 2,4

dimetylo anilinę wyrażone jako

amitraz)

N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo)amina

0,05 owoce
0,05 warzywa
0,05 nasiona roślin strączkowych
1,0 nasiona bawełny
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,05 orzechy
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
c)
po poz. 22 dodaje się poz. 22a w brzmieniu:
22a. BENALAKSYL M

D-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetyloalaninian metylu

0,02N ziemniaki
d)
po poz. 27 dodaje się poz. 27a w brzmieniu:
27a. BENTIOWALIKARB

kwas [(S)-1-{[(1R)-1-(6-fluoro-1,3-benzotiazol-2-ilo)etylo]karbamoilo}-2-metylopropylo] karbaminowy

0,2N winogrona
0,3N pomidory
0,01N ogórki
0,01N cebula
0,01N ziemniaki
e)
po poz. 30 dodaje się poz. 30a w brzmieniu:
30a. BOSKALID

2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid

0,5N śliwki
1,0N brzoskwinie, wiśnie
1,0N jabłka
5,0N truskawki, winogrona
1,0N pomidory
2,0N papryka
1,0N marchew
2,0N sałata i podobne
0,2N ogórki
0,1N melon
0,5N kapusta głowiasta
2,0N kapusta brukselka
1,0N brokuły, kalafiory
3,0N por
2,0N fasola
0,3N groch
0,05N rzepak
15,0N chmiel
f)
po poz. 38 dodaje się poz. 38a w brzmieniu:
38a. CHINOMERAK

kwas 7-chloro-3-metylochinolino-8-karboksylowy

0,05N środki spożywcze pochodzenia roślinnego
g)
po poz. 56 dodaje się poz. 56a w brzmieniu:
56a. CHLOTIANIDYNA

(E)-1-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ilometylo)-3-metylo-2-nitroguanidyna

0,01N środki spożywcze pochodzenia roślinnego
h)
poz. 66 otrzymuje brzmienie:
66. CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

2,0N truskawki
0,1N warzywa korzeniowe
0,2N warzywa liściowe i łodygowe
0,5N marchew
1,0N warzywa cebulowe
1,0N warzywa strączkowe
2,0N rzepak
2,0N ziemniaki
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
i)
poz. 67 otrzymuje brzmienie:
67. CYMOKSANIL

1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik

0,05N pomidory
0,05N ogórki
0,05N cebula
0,05N sałata, szpinak
0,05N fasola
0,05N ziemniaki
2,0N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
j)
po poz. 69 dodaje się poz. 69a w brzmieniu:
69a. CYPRODYNIL

4-cyklopropylo-6-metylo-N-fenylopirimidyno-2-amina

0,05N owoce ziarnkowe
3,0N truskawki
0,5N pomidory
0,5N fasola szparagowa
0,05N groch
k)
po poz. 100 dodaje się poz. 100a w brzmieniu:
100a. DIMOKSYSTROBINA

(E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[α-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid

0,05N rzepak
l)
po poz. 112 dodaje się poz. 112a w brzmieniu:
112a. EPOKSYKONAZOL

(2RS,3SR)-1-[3-(2-chlorofenylo)-2,3-epoksy-2-(4-fluorofenylo)propylo]-1H-1,2,4-triazol

0,1N buraki cukrowe
m)
po poz. 119 dodaje się poz. 119a w brzmieniu:
119a. FENAMIDON 0,02 owoce cytrusowe
(S)-1-anilino-4-metylo-2-metylotio-4-fenyloimidazolin-5-on 0,02 owoce ziarnkowe, owoce pestkowe
0,5 winogrona
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe
0,5 pomidory
0,02 pozostałe warzywa owocowe
0,1 melon
2,0 sałata i podobne
0,02 pozostałe warzywa
0,02 orzechy
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
n)
poz. 133 otrzymuje brzmienie:
133. FENWALERAT i ESFENWALERAT

(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

- suma izomerów RR i SS:
0,02 owoce cytrusowe
0,05 owoce ziarnkowe
0,02 owoce pestkowe
0,1 winogrona
0,02 truskawki
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,05 pomidory, brukselka, kapusta głowiasta
0,02 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,02 orzechy
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
- suma izomerów RS i SR: 0,02 owoce cytrusowe
0,02 owoce ziarnkowe
0,02 owoce pestkowe
0,02 winogrona
0,02 truskawki
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,02 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,02 orzechy
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
o)
poz. 135 otrzymuje brzmienie:
135. FLUAZYFOP BUTYLOWY

(RS)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu

0,1N truskawki
0,05N pozostałe owoce
0,5N buraki
0,1N pozostałe warzywa
0,1N ziemniaki
3,0N rzepak
0,05N chmiel
p)
po poz. 135 dodaje się poz. 135a w brzmieniu:
135a. FLUAZYNAM 0,5N owoce ziarnkowe
N-(3-chloro-5-trifluorometylopiryd-2-ilo)-3-chloro-2,6-dinitro-4-trifluorometyloanilina 0,02N kapusta
0,02N cebula
0,02N ziemniaki
r)
po poz. 136 dodaje się poz. 136a i 136b w brzmieniu:
136a. FLUDIOKSONIL 3,0N truskawki
4-(2,2-difluorobenzo[1,3]-dioksol-4- 0,5N pomidory
ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl 0,2N fasola szparagowa
0,05N groch
136b. FLUFENACET

(suma wszystkich związków zawierających N-fluorofenylo-N-izopropyl) wyrażone jako flufenacet)

4'-fluoro-N-izopropylo-2-[5-(trifluorometylo)-1,3,4-tiadiazolo-2-iloksy]acetanilid

0,05N owoce
0,05N warzywa
0,05N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,1N ziemniaki
0,05N herbata
0,05N orzechy
0,05N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
s)
po poz. 137 dodaje się poz. 137a w brzmieniu:
137a. FLUOPIKOLID

2,6-dichloro-N-(3-chloro-5-trifluorometylo-pirydyno-2-yl-metylo)benzamid

0,05N ziemniaki
t)
poz. 149 otrzymuje brzmienie:
149. FOSETYL 3,0N owoce
wodorofosfonian etylu 3,0N ogórki, pomidory, cebula
u)
po poz. 151 dodaje się poz. 151a w brzmieniu:
151a. FOSTIAZAT

(RS)-3-[sec-butylosulfanylo(etoksy)fosfinoilo]-1,3-tiazolidyn-2-on

0,02N owoce cytrusowe
0,02N owoce ziarnkowe
0,02N owoce pestkowe
0,05N banany
0,02N pozostałe owoce
0,02N warzywa
0,02N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,02N orzechy
0,02N ziemniaki
0,05N herbata
0,05N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
w)
po poz. 152 dodaje się poz. 152a w brzmieniu:
152a. GAMMA-CYHALOTRYNA 0,02N rzepak
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylo (Z)-(1R,3R)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan 0,01N ziemniaki
z)
poz. 165 otrzymuje brzmienie:
165. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO 0,2 owoce
hydrazyd kwasu maleinowego 0,2 warzywa korzeniowe i bulwiaste
15,0 czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2 pozostałe warzywa
0,5 nasiona roślin oleistych
0,2 orzechy
50,0 ziemniaki
0,5 herbata
0,5 chmiel
0,2 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

za) po poz. 168 dodaje się poz. 168a w brzmieniu:

168a. IMIDAKLOPRYD

1-((6-chloro-3-pirydynylo)metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina

0,5N pomidory, papryka, oberżyna
1,0N ogórki
0,05N cebula
0,05N marchew, chrzan
0,05N kapusta
0,05N buraki cukrowe
0,05N warzywa strączkowe
0,05N rzepak
0,05N ziemniaki
0,05N chmiel

zb) poz. 169 otrzymuje brzmienie:

169. IPRODION 5,0 cytryny
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid 1,0 mandarynki, włączając klementynki i inne hybrydy
0,02 pozostałe owoce cytrusowe
5,0 kiwi
3,0 owoce pestkowe
5,0 owoce ziarnkowe
10,0 czarne jagody, maliny, porzeczki, agrest
10,0 winogrona
15,0 truskawki
0,02 pozostałe owoce
5,0 pomidory, papryka, oberżyna
2,0 ogórki, korniszony, cukinia
1,0 melon, arbuz
0,2 cebula, cebula szalotka, czosnek
3,0 cebula dymka
0,02 pozostałe warzywa cebulowe
0,3 marchew, rzodkiewka, seler, pasternak
0,1 chrzan
0,02 pozostałe warzywa korzeniowe
0,1 kalafior, brokuły
0,5 brukselka
5,0 kapusta głowiasta, pekińska
0,02 szpinak
10,0 sałata i podobne, w tym endywia
0,2 cykoria
5,0 fasola w strąku
2,0 groch w strąku
0,3 groch bez strąka
0,2 rabarbar
0,2 nasiona roślin strączkowych
0,02 ziemniaki
10,0 zioła
0,5 nasiona lnu
0,5 rzepak
0,5 nasiona słonecznika
0,02 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,2 orzechy włoskie
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zc) po poz. 172 dodaje się poz. 172a i 172b w brzmieniu:

172a. IZOKSAFLUTOL

(suma izoksaflutolu, 2-cyano-3-cyklopropylo-1-(2-metylosulfonylo-4-trifluorometylofenylo) propan-1,3-dion, kwas 2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoesowy wyrażony jako izoksaflutol)

5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol

0,05 owoce
0,05 warzywa
0,05 warzywa strączkowe
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
172b. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY

(jodosulfuron metylowy łącznie z jego solami wyrażony jako jodosulfuron metylowy) 4-jodo-2-[3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo)ureidosulfonylo]benzoesan metylowo sodowy

0,02N owoce
0,02N warzywa
0,02N nasiona roślin strączkowych
0,02N nasiona roślin oleistych
0,02N ziemniaki
0,05N herbata
0,02N orzechy
0,05N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zd) po poz. 182 dodaje się poz. 182a w brzmieniu:

182a. KARFENTRAZON ETYLOWY

(oznaczany jako karfentrazon i wyrażony jako karfentrazon etylowy)

kwas(RS)-2-chloro-3-[2-chloro-5-(4-difluorometylo-3-metylo-5-okso-4,5-dihydro-1,2,4-triazol-1-ilo)-4-fluorofenylo]propionowy

0,01 owoce, warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 orzechy
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

ze) poz. 184 otrzymuje brzmienie:

184. KLOPYRALID (3,6-DCP)

kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy

0,01N owoce ziarnkowe, owoce pestkowe
0,5N owoce jagodowe
0,3N buraki ćwikłowe
1,0N buraki cukrowe
0,5N kapusta
0,3N cebula
0,1N nasiona roślin oleistych

zf) po poz. 189 dodaje się poz. 189a i 189b w brzmieniu:

189a. KWIZALOFOP-P ETYLOWY

pochodna kwasu (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino -2-yloksy)fenoksy]propionowy

0,01N środki spożywcze pochodzenia roślinnego
189b. KWIZALOFOP-P TEFURYLU

pochodna kwasu (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yiloksy) fenoksy]propionowy

0,01N środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zg) po poz. 198 dodaje się poz. 198a w brzmieniu:

198a. MEKOPROP

(suma mekopropu-p i mekopropu wyrażona jako mekoprop)

kwas (±)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy) propionowy

0,05 owoce
0,05 warzywa
0,05 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zh) po poz. 204 dodaje się poz. 204a w brzmieniu:

204a. METALDEHYD 1,0N truskawki
r-2,c-4,c-6,c-8,2,4,6,8-tetrametylo-1,3,5,7-tetraoksacyklooktan 1,0N warzywa korzeniowe
1,0N rzepak

zi) poz. 205 otrzymuje brzmienie:

205. METAZACHLOR 0,1N rzepak
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid 0,2N kapusta
0,3N pozostałe warzywa

zj) po poz. 210 dodaje się poz. 210a w brzmieniu:

210a. METOKSYFENOZYD

N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd

0,3N owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

zk) po poz. 216 dodaje się poz. 216a i 216b w brzmieniu:

216a. MEZOTRION 0,05N owoce
(suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego) wyrażona jako mezotrion)

2-(4-mesylo-2-nitrobenzoilo)cykloheksano-1,3-dion

0,05N warzywa
0,05N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,05N orzechy
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
216b. MOLINAT 0,05N owoce
N,N-heksametylenotiokarbaminian S-etylu 0,05N warzywa
0,05N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,05N orzechy
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zl) po poz. 220a dodaje się poz. 220b, 220c i 220d w brzmieniu:

220b. NITROFENOLAN-O SODU

orto-nitrofenolan sodu

0,02N środki spożywcze pochodzenia roślinnego
220c. NITROFENOLAN-P SODU

para-nitrofenolan sodu

0,02N środki spożywcze pochodzenia roślinnego
220d. NITROGWAJAKOLAN SODU

5-nitrogwajakolan sodu

0,01N środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zm) po poz. 234 dodaje się poz. 234a i 234b w brzmieniu:

234a. PIKLORAM

kwas 4-amino-3,5,6-trichloropyridino-2-karboksylowy

0,01N rzepak
234b. PIKOKSYSTROBINA 0,05N owoce
(E)-3-metoksy-2-[2-(6-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenylo]akrylan metylu 0,05N warzywa
0,05N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,05N orzechy
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zn) po poz. 237 dodaje się poz. 237a w brzmieniu:

237a. PIRYMETANIL

N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)anilina

5,0N owoce jagodowe
1,0N owoce ziarnkowe
2,0N warzywa owocowe
0,1N warzywa cebulowe
0,1N kapusta
2,0N warzywa strączkowe

zo) poz. 247 otrzymuje brzmienie:

247. PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK 1,0N pomidory, ogórki, cebula
chlorowodorek 3-(dimetyloamino) propylokarbaminianu propylu 0,2N ziemniaki

zp) poz. 249 otrzymuje brzmienie:

249. PROPIKONAZOL 0,05 owoce cytrusowe
(RS)-1[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol 0,05 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie, włączając nektarynki i inne hybrydy
0,05 pozostałe owoce pestkowe
0,1 banany
0,05 pozostałe owoce
0,1 por
0,05 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin strączkowych
0,2 orzechy ziemne
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,05 orzechy
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zr) poz. 251 otrzymuje brzmienie:

251.PROPYZAMID 0,02 owoce
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid 1,0 sałata i podobne
0,02 pozostałe warzywa
0,02 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
1,0 zioła
0,02 orzechy
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zs) po poz. 252 dodaje się poz. 252a w brzmieniu:

252a. PROTIOKONAZOL

(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2-hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-tion

0,05N rzepak

zt) po poz. 255 dodaje się poz. 255a w brzmieniu:

255a. PYRAKLOSTROBINA 1,0N owoce cytrusowe
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian 1,0N owoce pestkowe
1,0N truskawki, czarne jagody
2,0N winogrona
0,05N banany
0,1N kapusta głowiasta
0,3N kapusta brukselka
0,2N brokuły, kalafior
1,0N jarmuż
1,0N por
1,0N warzywa cebulowe
0,5N marchew, pietruszka-korzeń
0,5N sałata
1,0N pomidory, papryka, oberżyna
0,5N pozostałe warzywa owocowe
0,5N warzywa strączkowe
0,05N orzeszki ziemne
0,2N buraki cukrowe
0,05N orzechy

zu) po poz. 256 dodaje się poz. 256a w brzmieniu:

256a. RIMSULFURON

1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik

0,05N środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zw) po poz. 258 dodaje się poz. 258a, 258b i 258c w brzmieniu:

258a. SILTIOFAM 0,05N owoce
N-allilo-4,5-dimetylo-2-(trimetylosililo)tiofeno-3-karboksamid 0,05N warzywa
0,05N nasiona roślin strączkowych
0,05N nasiona roślin oleistych
0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,05N orzechy
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
258b. SPINOSAD 0,2N owoce ziarnkowe
mieszanina zawierająca: 50-95%(2R,3aS,5aR,5bS,9S,13S,14R,16aS,16bR)-2-(6-deoksy-2,3,4-tri-O-metylo- α-L-mannopyrano-syloksy)-13-(4-dimetyloamino-2,3,4,6-tetradeoksy-β-D-erytropyranosyloksy)-9-etylo-2,3,3a,5a,5b,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16a,16b-heksadekahydro-14-metylo-1H-8-oksacyklododeka[b]asindacen-7-15-dion i 50-5% (2S,3aR,5aS,5bS,9S,13S,14R,16aS,16bR)-2-(6-deoksy-2,3,4-tri-O-metylo-α-L-mannopyranosyloksy)-13-(4-dimetyloamino-2,3,4,6-tetradeoksy-β-D-erytropyranosyloksy)-9-etylo-2,3,3a,5a,5b,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16a,16b-heksadekahydro-4,14-dimetylo-lH-8-oksacyklododeka[b]as-indacen-7-15-dion 0,2N warzywa liściowe i łodygowe
1,0N pomidory, papryka
0,3N ogórki
0,05N kalafior
258c. SPIRODIKLOFEN 0,1N owoce jagodowe
3-(2,4-dichlorofenylo)-2-okso-1-oksaspiro[4.5]

dec-3-en-4-ilo 2,2-dimetylobutyrat

0,1N owoce ziarnkowe

zz) po poz. 262 dodaje się poz. 262a w brzmieniu:

262a. TEBUKONAZOL 0,5N owoce pestkowe
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol 0,05N buraki cukrowe
0,5N pomidory, ogórki
0,05N rzepak

zza) poz. 271 otrzymuje brzmienie:

271. TETRACHLORWINFOS

fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo) winylodimetylu

1,0N owoce, warzywa

zzb) po poz. 273 dodaje się poz. 273a i 273b w brzmieniu:

273a. TIACHLOPRYD

(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid

0,3N owoce pestkowe, owoce ziarnkowe
0,5N owoce jagodowe
0,05N ziemniaki
273b. TIAMETOKSAM 0,1N owoce ziarnkowe
3-(2-chloro-1,3-triazol-5-ilometylo-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina 0,1N ziemniaki

zzc) poz. 278 otrzymuje brzmienie:

278. TIURAM 10,0N owoce cytrusowe
disulfid tetrametylotiuramowy 10,0N porzeczki, agrest, oliwki
5,0N pozostałe owoce
10,0N warzywa liściowe i łodygowe
5,0N pozostałe warzywa
0,1N ziemniaki
0,2N herbata
0,1N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zzd) po poz. 280 dodaje się poz. 280a w brzmieniu:

280a. TOLILOFLUANID 5,0N owoce ziarnkowe
N-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid 5,0N winogrona
3,0N truskawki
5,0N jeżyny, maliny
2,0N porzeczki
2,0N pomidory, oberżyna, papryka
1,0N ogórki i cukinia
0,2N melony
15,0N sałata i podobne odmiany
2,0N por
30,0N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zze) po poz. 288 dodaje się poz. 288a w brzmieniu:

288a. TRIFLOKSYSTROBINA 0,3 owoce cytrusowe
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[l-(α,α, 0,5 owoce ziarnkowe
α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan metylu 1,0 morele, wiśnie, brzoskwinie, w tym nektarynki i podobne hybrydy
0,02 pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona
0,02 truskawki
1,0 porzeczki, agrest
0,02 pozostałe owoce jagodowe
0,05 banany
0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe
0,5 pomidory
0,2 ogórki, cukinia, korniszon
0,3 melon
0,02 pozostałe warzywa
0,02 orzechy
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
30,0 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

zzf) po poz. 293 dodaje się poz. 293a w brzmieniu:

293a. ZOKSAMID 0,5N pomidory, ogórki
3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid 0,05N ziemniaki
3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
po poz. 7 dodaje się poz. 7a w brzmieniu:
7a. AMIDOSULFURON

1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-metanosulfonylometylosulfamoilomocznik

0,01N ziarno zbóż
b)
poz. 8 otrzymuje brzmienie:
8. AMITRAZ

(suma amitrazu i jego metabolitów zawierających 2,4 dimetylo anilinę wyrażone jako amitraz)

N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo)amina

0,05 ziarno zbóż
c)
po poz. 23a dodaje się poz. 23b w brzmieniu:
23b. BIFENOKS

5-(2,4-dichlorofenoksy)-2-nitrobenzoesan metylu

0,05N ziarno zbóż
d)
po poz. 28 dodaje się poz. 28a w brzmieniu:
28a. CHINOKSYFEN 0,2N jęczmień
5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina 0,02N pozostałe ziarno zbóż
e)
po poz. 52 dodaje się poz. 52a w brzmieniu:
52a. CYPRODYNIL

4-cyklopropylo-6-metylo-N-fenylopirimidyno-2-amina

0,02N ziarno zbóż
f)
po poz. 72 dodaje się poz. 72a w brzmieniu:
72a. DIMOKSYSTROBINA

(E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[α-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid

0,1N pszenica
g)
po poz. 79 dodaje się poz. 79a w brzmieniu:
79a. EPOKSYKONAZOL 0,2N pszenica, żyto, pszenżyto
(2RS,3SR)-1-[3-(2-chlorofenylo)-2,3-epoksy-2-(4-fluorofenylo)propylo]-1H-1,2,4-triazol 1,0N jęczmień, owies
h)
po poz. 84 dodaje się poz. 84a w brzmieniu:
84a. FENAMIDON

(S)-1-anilino-4-metylo-2-metylotio-4-fenyloimidazolin-5-on

0,02 ziarno zbóż
i)
po poz. 88 dodaje się poz. 88a w brzmieniu:
88a. FENPROPIDYNA 1,0N jęczmień
(RS)-1-[3(tert-butylofenylo)-2-metylopropylo piperydyna 0,2N pozostałe ziarno zbóż
j)
poz. 90 otrzymuje brzmienie:
90. FENWALERAT i ESFENWALERAT

(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaslan (RS)-α-cyjano- 3-fenoksybenzylu

- suma izomerów RR i SS: 0,2 jęczmień, owies
0,05 żyto, pszenżyto, pszenica
0,02 pozostałe ziarno zbóż
- suma izomerów RS i SR: 0,05 jęczmień, owies
0,02 pozostałe ziarno zbóż
k)
po poz. 96 dodaje się poz. 96a w brzmieniu:
96a. FLUFENACET

(suma wszystkich związków zawierających N-fluorofenylo-N-izopropyl) wyrażone jako flufenacet)

4'-fluoro-N-izopropylo-2-[5-(trifluorometylo)-1,3,4-tiadiazolo-2-iloksy]acetanilid

0,05N ziarno zbóż
l)
po poz. 97 dodaje się poz. 97a w brzmieniu:
97a. FLUOKSASTROBINA 0,5N jęczmień, owies
(E)-{2-[6-(2-chlorofenoksy)-5-fluoropirimidin-4-iloksy]fenylo}(5,6-dihydro-1,4,2-dioksazin-3-ilo)metanon O-metylooksym 0,05N pszenica, pszenżyto
m)
po poz. 106 dodaje się poz. 106a w brzmieniu:
106a. FOSTIAZAT

(RS)-3-[sec-butylosulfanylo(etoksy)fosfinoilo]-1,3-tiazolidyn-2-on

0,02N ziarno zbóż
n)
po poz. 107 dodaje się poz. 107a w brzmieniu:
107a. GAMMA-CYHALOTRYNA 0,02N pszenica
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylo (Z)-(1R,3R)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan 0,05N jęczmień
o)
po poz. 108 dodaje się poz. 108a w brzmieniu:
108a. GUAZATYNY OCTAN

mieszanina produktów reakcji poliamin, głównie oktametyloenodiaminy, iminodi(oktametyleno) diaminy, oktametylenobis(iminooktametyleno) diaminy oraz karbamonitrylu

0,01N ziarno zbóż
p)
po poz. 114 dodaje się poz. 114a w brzmieniu:
114a. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO

hydrazyd kwasu maleinowego

0,2 ziarno zbóż
r)
po poz. 117 dodaje się poz. 117a w brzmieniu:
117a. IMIDAKLOPRYD

1-((6-chloro-3-pirydynylo)metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina

0,05N kukurydza
s)
poz. 118 otrzymuje brzmienie:
118. IPRODION 3,0 ryż
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoi 0,5 jęczmień, owies, pszenica
midazoli-dyno-1-karboksyamid 0,02 pozostałe ziarno zbóż
t)
po poz. 120 dodaje się poz. 120a w brzmieniu:
120a. IZOKSAFLUTOL

(suma izoksaflutolu, 2-cyano-3-cyklopropylo-1-(2-metylosulfonylo-4-trifluorometylofenylo) propan-1,3-dion, kwas 2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoesowy wyrażony jako izoksaflutol)

5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol

0,05 ziarno zbóż
u)
po poz. 121a dodaje się poz. 121b w brzmieniu:
121 b. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY

4-jodo-2-[3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo)ureidosulfonylo]benzoesan metylowo sodowy

0,01N ziarno zbóż
w)
po poz. 126 dodaje się poz. 126a w brzmieniu:
126a. KARFENTRAZON ETYLOWY

(oznaczany jako karfentrazon i wyrażony jako karfentrazon etylowy)

kwas(RS)-2-chloro-3-[2-chloro-5-(4-difluorometylo-3-metylo-5-okso-4,5-dihydro-1,2,4-triazol-1-ilo)-4-fluorofenylo]propionowy

0,05 ziarno zbóż
z)
po poz. 127 dodaje się poz. 127a w brzmieniu:
127a. KLOPYRALID (3,6-DCP) 0,05N kukurydza
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy 2,0N pozostałe ziarno zbóż

za) po poz. 129 dodaje się poz. 129a w brzmieniu:

129a. LAMBDA-CYHALOTRYNA

Produkt reakcji zawierający równe ilości (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo) -2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,1N ziarno zbóż

zb) poz. 137 otrzymuje brzmienie:

137. MEKOPROP

(suma mekopropu-p i mekopropu wyrażona jako mekoprop)

kwas (±)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy) propionowy

0,05 ziarno zbóż

zc) po poz. 143 dodaje się poz. 143a w brzmieniu:

143a. METALDEHYD

r-2,c-4,c-6,c-8,2,4,6,8-tetrametylo-1,3,5,7-tetraoksacyklooktan

1,0N ziarno zbóż

zd) po poz. 146 dodaje się poz. 146a w brzmieniu:

146a. METOLACHLOR

2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-O-toluid

0,02N ziarno zbóż

ze) po poz. 148 dodaje się poz. 148a, 148b i 148c w brzmieniu:

148a. MEZOSULFURON METYLOWY

2-[(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilokarbamoil) sulfamid]-α-(metanosulfonamido)-4-metylobenzoesan metylu

0,05N ziarno zbóż
148b. MEZOTRION

(suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego) wyrażona jako mezotrion)

2-(4-mesylo-2-nitrobenzoilo)cykloheksano-1,3-dion

0,05N ziarno zbóż
148c. MOLINAT

N,N-heksametylenotiokarbaminian S-etylu

0,05N ziarno zbóż

zf) po poz. 150 dodaje się poz. 150a w brzmieniu:

150a. NIKOSULFURON

1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-dimetylokarbamoilo-2-pirydylosulfonylo)mocznik

0,05N ziarno zbóż

zg) poz. 150a otrzymuje brzmienie:

150b. NITROFEN

eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy

0,01 ziarno zbóż

zh) po poz. 150b dodaje się poz. 150c, 150d i 150e w brzmieniu:

150c. NITROFENOLAN-O SODU

orto-nitrofenolan sodu

0,02N ziarno zbóż
150d. NITROFENOLAN-P SODU

para-nitrofenolan sodu

0,02N ziarno zbóż
150e. NITROGWAJAKOLAN SODU

5-nitrogwajakolan sodu

0,01N ziarno zbóż

zi) po poz. 159 dodaje się poz. 159a w brzmieniu:

159a. PIKOKSYSTROBINA 0,2N jęczmień, owies
(E)-3-metoksy-2-[2-(6-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenylo]akrylan metylu 0,05N pozostałe ziarno zbóż

zj) poz. 169 otrzymuje brzmienie:

169. PROPIKONAZOL 0,2 jęczmień, owies
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-di-oksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol 0,05 pozostałe ziarno zbóż

zk) poz. 172 otrzymuje brzmienie:

172. PROPYZAMID

3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid

0,02 ziarno zbóż

zl) po poz. 173 dodaje się poz. 173a w brzmieniu:

173a. PROTIOKONAZOL 0,03N jęczmień, owies
(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2-hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion 0,01N pszenica, pszenżyto

zm) po poz. 176 dodaje się poz. 176a w brzmieniu:

176a. PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian

0,5N ziarno zbóż

zn) po poz. 177 dodaje się poz. 177a i 177b w brzmieniu:

177a. RIMSULFURON

1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik

0,05N kukurydza
177b. SILTIOFAM

N-allilo-4,5-dimetylo-2-(trimetylosililo)tiofeno-3-karboksamid

0,05N ziarno zbóż

zo) po poz. 190 dodaje się poz. 190a w brzmieniu:

190a. TRALKOKSYDYM

2-(1-(etoksyimino)propylo)-3-hydroksy-5-(2,4,6-trimetylofenylo)cykloheks-2-enon

0,01N ziarno zbóż

zp) po poz. 198 dodaje się poz. 198a w brzmieniu:

198a. TRIFLOKSYSTROBINA 0,3 jęczmień
(E)-metoksyimino-{(E)- α-[1- α, α, α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan metylu 0,05 żyto
0,05 pszenżyto, pszenica
0,02 pozostałe ziarno zbóż

zr) po poz. 199 dodaje się poz. 199a, 199b i 199c w brzmieniu:

199a. TRINEKSAPAK ETYLU

kwas 4-cyklopropylo(hydroksyl)metyleno-3,5-dioksocykloheksanokarboksylowy

0,3N ziarno zbóż
199b. TRITIKONAZOL

(E)-(RS)-5-(4-chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol

0,01N ziarno zbóż
199c. TRITOSULFURON

1-(4-metoksy-6-trifluorometylo-1,3,5-triazyn-2-ilo)-3-(2-trifluorometylobenzenosulfonylo) mocznik

0,01N ziarno zbóż
4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:

– poz. 31 otrzymuje brzmienie:

31. FENWALERAT i ESFENWALERAT
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaslan (RS)-α cyjano-fenoksybenzylu
- suma izomerów RR i SS: 0,02 mięso drobiowe 0,02 0,02
0,2 pozostałe

produkty

- suma izomerów RS i SR: 0,02 mięso drobiowe 0,02 0,02
0,05 pozostałe

produkty

– po poz. 48 dodaje się poz. 48a w brzmieniu:

48a. PIKOKSYSTROBINA

(E)-3-metoksy-2-[2-(6-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenylo]akrylan metylu

0,05 0,02 0,05
b)
w części B w tabeli:

– poz. 4 otrzymuje brzmienie:

4. AMITRAZ

(suma amitrazu i jego metabolitów zawierających 2,4 dimetylo anilinę wyrażone jako amitraz) N-metylo-bis (2,4-ksylilometylo)amina

0,05 0,01

– poz. 59 otrzymuje brzmienie:

59. PROPIKONAZOL

(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,

0,1 wątroby

przeżuwaczy

0,01 0,01
3-di-oksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol 0,01 pozostałe

produkty

§  2.
1.
Narodowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin oznaczone symbolem "N" określone w:
1)
załączniku nr 1 do rozporządzenia w poz. 136b, 151a, 172b, 210a, 216a, 234a i 234b, 258a oraz 293a,
2)
załączniku nr 2 do rozporządzenia w poz. 28a, 88a, 96a, 106a, 127a, 148b, 148c, 159a, 177b oraz 190a

- z dniem 24 lutego 2007 r. stają się wspólnotowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.

2.
Z dniem 24 lutego 2007 r. przy najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, o których mowa w ust. 1, uchyla się oznaczenie symbolem "N".
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 1:
1)
pkt 2 lit. m, z, zc w zakresie dotyczącym pozycji 172a, zd, zg, zr i zze oraz pkt 3 lit. h, p, t, w, zb, zk i zp - wchodzą w życie z dniem 4 grudnia 2006 r.;
2)
pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b oraz pkt 4 lit. b tiret pierwsze - wchodzą w życie z dniem 10 stycznia 2007 r.;
3)
pkt 2 lit. zb i zp, pkt 3 lit. s, zj oraz pkt 4 lit. a tiret drugie i lit. b tiret drugie - wchodzą w życie z dniem 24 lutego 2007 r.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.242.2047

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Data aktu: 29/11/2005
Data ogłoszenia: 12/12/2005
Data wejścia w życie: 27/12/2005, 04/12/2006, 10/01/2007, 24/02/2007