Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 1 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 50-52 w brzmieniu:

"50) dyrektywy 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 276 z 21.10.2005, str. 35),

51) dyrektywy 2005/74/WE z dnia 25 października 2005 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lamda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu (Dz. Urz. UE L 282 z 26.10.2005, str. 9),

52) dyrektywy 2005/76/WE z dnia 8 listopada 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 90/642/EWG i 86/362/EWG odnośnie do ustalonych w nich najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości krezoksymu metylowego, cyromazyny, bifentryny, metalaksylu i azoksystrobiny (Dz. Urz. UE L 293 z 9.11.2005, str. 14);";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w tabeli:
po poz. 3a dodaje się poz. 3b w brzmieniu:
"3b. ACETOCHLOR

2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo)acetanilid

0,02N owoce"
poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. AZOKSYSTROBINA 1,0 owoce cytrusowe
metylo (E)-2-{2-[6-(2-cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy] fenyl}-3-metoksyakrylan 0,05

2,0

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

banany

2,0 winogrona, truskawki
3,0 jeżyny, maliny
0,2 mango, papaja
0,05 pozostałe owoce
2,0 pomidory, papryka, oberżyna i pozostałe psiankowate
2,0 cebula dymka
1,0 ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką
0,5 melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafiory, brokuły
0,2 marchew, chrzan, pietruszka - korzeń, pasternak, salsefia, rzodkiewka
0,3 seler - korzeń
0,3 kapusta głowiasta, brukselka
5,0 jarmuż, kapusta pekińska i podobne
0,2 kalarepa, cykoria
3,0 sałata i podobne, w tym endywia
1,0 fasola w strąku
0,2 fasola łuskana
0,5 groch w strąku
0,2 groch łuskany
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
5,0 seler naciowy
1,0 karczochy
0,1 por
0,1 nasiona roślin strączkowych
0,05 pozostałe warzywa
0,5 nasiona rzepaku, nasiona soi
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 orzechy
0,1 herbata
20,0 chmiel
3,0 zioła
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 28 otrzymuje brzmienie:
"28. BIFENTRYNA
(Z)-(1RS, 3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan

2-metylobifenyl-3-ilometylu

0,1

0,3

0,2

0,2

owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

winogrona

0,5 truskawki
0,3 jeżyny, maliny
0,5 porzeczki
0,05 pozostałe owoce jagodowe
0,1 banany
0,05 pozostałe owoce
0,05 warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2 pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate
0,1 ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką
0,2 brokuły, kalafiory
1,0 kapusta głowiasta, brukselka
2,0 sałata i podobne, w tym endywia
0,5 fasola w strąku
0,1 groch w strąku
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
5,0 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 35 dodaje się poz. 35a w brzmieniu:
"35a. BROMOKSYNIL 0,05N owoce, warzywa
(włączając jego estry wyrażone jako 0,1N nasiona roślin oleistych
bromoksynil) 0,05N orzechy
3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl 0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
po poz. 38a dodaje się poz. 38b w brzmieniu:
"38b. CHINOKSYFEN 0,02N owoce cytrusowe
5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina 0,02N owoce ziarnkowe
0,3N wiśnie, czereśnie
0,02N pozostałe owoce pestkowe
1,0N winogrona
0,3N truskawki
1,0N porzeczki, żurawiny, agrest, czarna jagoda
0,02N pozostałe owoce
0,05N melony, arbuzy
0,02N pozostałe warzywa
0,05N nasiona roślin oleistych
0,02N orzechy
0,02N ziemniaki
0,05N herbata
0,5N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. CHLOMAZON 0,01N marchew
2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on 0,01N

0,05N

ogórki, dynia, cukinia

ziemniaki

0,05N warzywa strączkowe
0,02N rzepak"
poz. 53 otrzymuje brzmienie:
"53. CHLOROPROFAM 0,05 owoce, warzywa
(chloroprofam i 3-chloroanilona wyrażone jako chloroprofam)* 0,05

0,1

orzechy

nasiona roślin oleistych

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu 10,0 ziemniaki*
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

* definicja NDP dla chloroprofamu w ziemniakach obejmuje tylko chloroprofam",

poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. CYROMAZYNA 0,05 owoce cytrusowe
cyklopropylo-1,3,5-triazino-2,4,6-tiamina 0,05

1,0

pozostałe owoce

pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate

1,0 ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką
1,0 marchew
0,3 melony, arbuzy
0,05 inne dyniowate z niejadalną skórką
15,0 sałata i podobne, w tym endywia
2,0 seler naciowy, karczochy
5,0 fasola w strąku, groch w strąku
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,05 pozostałe warzywa
5,0 grzyby uprawne
0,05 grzyby dziko rosnące
0,05 nasiona roślin oleistych
15,0 zioła
0,05 orzechy
1,0 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 88 otrzymuje brzmienie:
"88. DICHLORFOS (DDVP) 0,1 owoce, warzywa
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu 0,1 herbata
0,1N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 98 dodaje się poz. 98a w brzmieniu:
"98a. DIMETENAMID-P 0,01N owoce, warzywa
(właczając inne mieszaniny izomerów, 0,01N orzechy
suma izomerów) 0,02N nasiona roślin oleistych
(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid 0,01N

0,02N

ziemniaki

herbata

0,02N chmiel
0,01N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 100a dodaje się poz. 100b w brzmieniu:
"100b. DIMETOMORF 0,5N pomidory
(E, Z)-4-[3-(4-chlorofenylo)-3-(3,4-dimetoksyfenylo)-akryloilo]morfolina 0,5N

0,2N

ogórki

cebula

0,05N ziemniaki"
poz. 106 otrzymuje brzmienie:
"106. DITIANON 3,0N owoce
2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon 100,0N chmiel"
poz. 117 otrzymuje brzmienie:
"117. ETOFUMESAT 0,05 owoce
(suma etofumesatu i metabolitu metanosulfonianu

2,3-dihydro-3,3-dimetylo-2-oksobenzofuran-5-yl wyrażone jako etofumesat)

0,1

0,05

1,0

0,1

buraki

pozostałe warzywa

zioła

nasiona roślin oleistych

metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylobenzofuran-5-ylu 0,05

0,1

ziemniaki

herbata

0,1 chmiel
0,5 przyprawy
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 127 dodaje się poz. 127a i 127b w brzmieniu:
"127a. FENOKSYKARB

2-(4-fenoksyfenoksy) etylokarbaminian etylu

0,5N owoce ziarnkowe, owoce pestkowe
127b. FENPIROKSYMAT 0,5N owoce
(E)-α-(1,3-dimetylo-5-fenoksypirazol-4-ilometylenoamino-oksy)-p-toluinian tert-butylu 0,2N

0,2N

pomidory, bakłażany, papryka

ogórek"

po poz. 133 dodaje się poz. 133a w brzmieniu:
"133a. FIPRONIL

(±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl

0,02N ziemniaki"
po poz. 134 dodaje się poz. 134a w brzmieniu:
"134a. FLAZASULFURON 0,02N owoce cytrusowe
1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik 0,01N

0,02N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

winogrona

0,01N truskawki, owoce jagodowe
0,02N oliwki
0,01N warzywa
0,02N nasiona roślin oleistych
0,01N orzechy
0,01N ziemniaki
0,02N herbata
0,02N chmiel
0,01N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 135a dodaje się poz. 135b w brzmieniu:
"135b. FLUCHINKONAZOL

3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on

1,0N owoce ziarnkowe"
poz. 136a otrzymuje brzmienie:
"136a. FLUDIOKSONIL 3,0N truskawki
4-(2,2-difluorobenzo[1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl 0,5N

0,2N

pomidory

fasola szparagowa

0,05N groch
0,05N rzepak"
po poz. 141 dodaje się poz. 141a w brzmieniu:
"141a. FLURTAMON 0,02N owoce, warzywa
(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo)furan-3-on 0,05N

0,02N

nasiona roślin oleistych

ziemniaki

0,05N herbata
0,05N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT

N-(fosfonometylo)glicyna

0,1 grejpfruty, cytryny, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy
0,5 pomarańcze
0,1 pozostałe owoce cytrusowe
0,5 winogrona
1,0 oliwki (oliwa)
0,05 pozostałe owoce różne
0,1 pozostałe owoce
0,1 warzywa
0,1 orzechy
0,1 grzyby uprawowe
50,0 grzyby dziko rosnące
2,0 fasola - suche nasiona
10,0 groch - suche nasiona
0,1 pozostałe nasiona roślin strączkowych
10,0 nasiona lnu, rzepak, nasiona gorczycy, nasiona bawełny
20,0 nasiona słonecznika, nasiona soi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,5 ziemniaki
2,0 herbata
0,1 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 168a otrzymuje brzmienie:
"168a. IMIDAKLOPRYD 0,5N pomidory, papryka, oberżyna
1-((6-chloro-3-pirydynylo) metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina 1,0N

0,05N

ogórki

cebula

0,05N marchew, chrzan
0,05N kapusta
0,05N buraki cukrowe
0,05N warzywa strączkowe
0,05N rzepak
0,05N ziemniaki
2,0N chmiel"
po poz. 168a dodaje się poz. 168b w brzmieniu:
"168b. INDOKSAKARB

(S)-N-[7-chloro-2,3,4a, 5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo) indeno [1,2e]

0,3N

0,2N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

warzywa liściowe i łodygowe"

1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu
poz. 173 otrzymuje brzmienie:
"173. JOKSYNIL 0,05N owoce
(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,2N

0,2N

0,05N

marchew, pasternak

cebula

pozostałe warzywa

0,1N nasiona roślin oleistych
0,05N ziemniaki
0,1N herbata
0,1N chmiel
0,05N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 183 dodaje się poz. 183a w brzmieniu:
"183a. KLETODYM 0,05N truskawki
(±)-2-{E)-1-[(E)-chloroalliloksyimino] propylo}-5-{2-etylotio) propylo]-3-hydroksycykloheksan-2-on 1,0N

0,5N

0,2N

pomidory

pozostałe warzywa

ziemniaki

0,05N buraki cukrowe
0,05N rzepak"
poz. 186 otrzymuje brzmienie:
"186. KREZOKSYM METYLOWY 0,05 owoce cytrusowe
(E)-2-metoksyimino-(2-o-toliloksymetylofenylo)octan metylu 0,2

0,05

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

1,0 winogrona
1,0 truskawki
1,0 porzeczki, agrest
0,05 pozostałe owoce
0,2 oliwki
0,5 pomidory, oberżyna
1,0 papryka
0,2 melony i inne dyniowate z niejadalną skórką
5,0 pory
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 190 otrzymuje brzmienie:
"190. LAMBDA-CYHALOTRYNA 0,1 grejpfruty, pomarańcze, pomelo
produkt reakcji zawierający równe ilości:

(Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-

0,2 cytryny, limonki, mandarynki, w tym klementynki i inne hybrydy
trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-

0,02

0,1

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie, w tym nektarynki i podobne hybrydy

trifluoro-propenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarbo-ksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu 0,1

0,2

0,5

0,1

pozostałe owoce pestkowe

winogrona

truskawki

porzeczki, agrest

0,2 dzikie jagody i dzikie owoce
0,02 pozostałe owoce
0,1 seler - korzeń, rzodkiewki
0,05 cebula dymka
0,1 pomidory, papryka
0,5 oberżyna
0,1 dyniowate z jadalną skórką (ogórki)
0,05 dyniowate z niejadalną skórką
(melon, dynia, arbuz)
0,05 słodka kukurydza
0,1 brokuły, kalafiory
0,05 brukselka
0,2 kapusta głowiasta
1,0 kapusta pekińska, jarmuż, sałata i podobne, w tym endywia
0,5 szpinak, botwina i podobne
0,3 seler, por
0,02 pozostałe warzywa
1,0 zioła
0,2 fasola w strąku
0,02 fasola bez strąka
0,2 groch
0,05 orzechy
0,02 grzyby uprawowe
0,5 grzyby dziko rosnące
0,02 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
1,0 herbata
10,0 chmiel
0,02 pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
po poz. 198a dodaje się poz. 198b w brzmieniu:
"198b. MEPANIPIRYM 0,01N owoce cytrusowe
(mepanipyrim i jego metabolit (2-anilino-4-2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyna wyrażone jako mepanipyrim)

N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopirymidyn-2-

0,01N

3,0N

2,0N

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

winogrona

truskawki

ylo) anilina 0,01N

1,0N

pozostałe owoce

pomidory

0,01N pozostałe warzywa
0,01N orzechy
0,02N nasiona roślin oleistych
0,01N ziemniaki
0,02N herbata
0,02N chmiel
0,01N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 202 otrzymuje brzmienie:
"202. METALAKSYL 0,5 owoce cytrusowe
(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) 1,0

2,0

1,0

owoce ziarnkowe

winogrona stołowe

winogrona winne

(suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu 0,5

0,05

0,1

truskawki

pozostałe owoce

marchew, pasternak, chrzan, rzodkiewka

0,2 cebula dymka
0,5 czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2 pomidory
0,5 papryka
0,5 ogórki
0,2 melony, arbuzy
0,1 brokuły, kalafior i inne odmiany
1,0 kapusta głowiasta
0,2 jarmuż, pory
2,0 sałata
1,0 endywia
0,3 cykoria
1,0 zioła
0,05 pozostałe warzywa
0,05 orzechy
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 207 dodaje się poz. 207a w brzmieniu:
"207a. METKONAZOL

(1RS, 5RS; RRS, 5S1)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol

0,1N rzepak"
poz. 212 otrzymuje brzmienie:
"212. METOMYL 0,5 grejpfruty, pomarańcze, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) 1,0 cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid 0,05

0,2

pozostałe owoce cytrusowe

owoce ziarnkowe

0,2 morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy
0,1 wiśnie, czereśnie
0,5 śliwki
0,05 pozostałe owoce pestkowe
0,05 winogrona stołowe
1,0 winogrona winne
0,05 truskawki
0,05 pozostałe owoce
0,5 rzodkiewki
0,5 pomidory, oberżyna
0,2 papryka
0,2 brokuły
2,0 sałata, szpinak, botwina i podobne
0,05 pozostałe warzywa
2,0 zioła
0,1 orzeszki ziemne, nasiona soi,
nasiona bawełny
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
poz. 239 otrzymuje brzmienie:
"239. PIRYMIKARB 0,5N owoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu 1,0N

0,5N

0,01N

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

orzechy laskowe, orzechy włoskie"

po poz. 245 dodaje się poz. 245a w brzmieniu:
"245a. PROPACHIZAFOP 0,05N owoce
(R)-2 [4-(6-chlorochinoksalin-2-yloksy)fenoksy]propian 2-izopropylidenoaminooksyetylu 0,05N

0,05N

0,05N

warzywa

buraki cukrowe

rzepak

0,05N ziemniaki"
poz. 247 otrzymuje brzmienie:
"247. PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK 1,0N pomidory
chlorowodorek 3-(dimetyloamino) propylokarbaminian propylu 1,0N

15,0N

ogórki

sałata

0,2N cebula
0,2N ziemniaki"
po poz. 250 dodaje się poz. 250a w brzmieniu:
"250a. PROPOKSYKARBAZON 0,02N owoce, warzywa
(propoksykarbazon, 0,02N nasiona roślin oleistych
jego sole i 2-hydroksy-propoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon)

metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-

0,02N

0,02N

0,05N

orzechy

ziemniaki

herbata

3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl) karboksamido-sulfonylobenzen 0,05N

0,02N

chmiel

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PYMETROZYNA 0,3 owoce cytrusowe
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-piridylometyleneamino)-1,2,4-trazino-3 (2H)-on 0,02

0,05

owoce ziarnkowe

morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy

0,02 pozostałe owoce pestkowe
0,02 pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
1,0 papryka
0,5 dyniowate z jadalną skórką (ogórki)
0,2 dyniowate z niejadalną skórką (melony, dynie, arbuzy)
0,05 kapusta głowiasta
0,1 jarmuż
1,0 sałata i podobne, w tym endywia
0,02 pozostałe warzywa
1,0 zioła
0,05 nasiona bawełny
0,02 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,02 orzechy
0,1 herbata
5,0 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA 1,0N owoce cytrusowe
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian 0,02N

0,2N

0,02N

owoce ziarnkowe

wiśnie, czereśnie

pozostałe owoce pestkowe

0,5N truskawki
2,0N winogrona na wino
0,02N winogrona stołowe
0,05N mango, papaja
0,02N pozostałe owoce
0,2N czosnek, cebula, cebula szalotka
2,0N sałata i podobne, w tym endywia
0,02N pozostałe warzywa
0,3N nasiona roślin strączkowych
0,02N nasiona roślin oleistych
0,02N ziemniaki
0,05N herbata
0,05N chmiel
1,0N orzechy pistacjowe
0,02N pozostałe orzechy
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 261 dodaje się poz. 261a w brzmieniu:
"261a. TAU-FLUWALINAT 0,2N owoce ziarnkowe
(R)-2-[2-chloro-4-(triluorometylo) anilino]-3-metylobutanian (RS)-cyjano(3-fenoksyfenylo)metylu 0,02N rzepak"
po poz. 267 dodaje się poz. 267a w brzmieniu:
"267a. TEPRALOKSYDYM 0,5N marchew
(ZE)-(RS)-2-{1-[(2E)-3-chloroalliloksyimino]propylo}-3-hydroksy-5-tetra-hydropiran-4-ylocykloheks-2-enon 0,5N

0,1N

1,0N

0,5N

cebula

buraki cukrowe

warzywa strączkowe

ziemniaki"

poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL 5,0 owoce cytrusowe
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol 5,0 jabłka, gruszki
0,05 pozostałe owoce ziarnkowe
15,0 awokado
5,0 banany, mango
10,0 papaja
0,05 pozostałe owoce
15,0 maniok, słodkie ziemniaki, jam
5,0 brokuły
0,05 pozostałe warzywa
10,0 grzyby uprawowe
0,05 grzyby dziko rosnące
0,05 nasiona roślin oleistych
0,1 orzechy
0,05 ziemniaki wczesne
15,0 ziemniaki późne
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
poz. 273b otrzymuje brzmienie:
"273b. TIAMETOKSAM 0,1N owoce ziarnkowe
3-(2-chloro-1,3-triazol-5-ilometylo)-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina 0,05N

0,05N

0,1N

burak cukrowy

rzepak

ziemniaki"

poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB 0,5 grejpfruty, pomarańcze, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl)

S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid

1,0 cytryny, limonki, mandarynki

w tym klementynki i inne hybrydy

0,05 pozostałe owoce cytrusowe
0,2 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy
0,1 wiśnie, czereśnie
0,5 pozostałe owoce pestkowe
0,05 winogrona stołowe
1,0 winogrona winne
0,05 truskawki
0,05 pozostałe owoce
0,5 rzodkiewki
0,5 pomidory, oberżyna
0,2 papryka
0,2 brokuły
2,0 sałata, szpinak, botwina i podobne
0,05 pozostałe warzywa
2,0 zioła
0,1 orzeszki ziemne, nasiona soi,
nasiona bawełny
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe produkty pochodzenia
roślinnego"
po poz. 290 dodaje się poz. 290a i 290b w brzmieniu:
"290a. TRIFLUSULFURON METYLU 0,05N buraki cukrowe
kwas 2-[4-dimetyloamino-6-(2,2,2-trifluoroetoksy)-1,3,5-triazyn-2-ylokarbamoilosulfamoilo]-3-metylobenzoesowy
290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,05

0,5

mandarynki, włączając klementynki i inne hybrydy

pomarańcze

0,05 pozostałe owoce cytrusowe
1,0 oliwki (oliwa)
0,05 pozostałe owoce
0,05 warzywa
0,05 grzyby uprawowe
20,0 grzyby dziko rosnące
0,05 orzechy
10,0 nasiona soi
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 warzywa strączkowe
0,05 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 293a otrzymuje brzmienie:
"293a. ZOKSAMID 0,02N owoce cytrusowe
3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid 5,0N

0,02N

winogrona

pozostałe owoce

0,5N pomidory
0,02N pozostałe warzywa
0,02N warzywa strączkowe
0,02N orzechy
0,05N nasiona roślin oleistych
0,02N ziemniaki
0,05N herbata
0,05N chmiel
0,02N pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
b)
w objaśnieniach po poz. 17 dodaje się poz. 18 w brzmieniu:

"18. Przyprawy - nasiona kminku, nasiona jałowca, gałka muszkatołowa, pieprz (czarny, biały), laska wanilii i inne.";

3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
po poz. 3 dodaje się poz. 3a w brzmieniu:
"3a. ACETOCHLOR

2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo) acetanilid

0,02N kukurydza"
b)
poz. 26 otrzymuje brzmienie:
"26. BROMOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil)

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,1

0,05

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż"

c)
poz. 28a otrzymuje brzmienie:
"28a. CHINOKSYFEN

5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina

0,02

0,2

0,02

pszenica, żyto, pszenżyto

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

d)
po poz. 38 dodaje się poz. 38a w brzmieniu:
"38a. CHLOROPROFAM

(chloroprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam)

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,02N ziarno zbóż"
e)
po poz. 67 dodaje się poz. 67a w brzmieniu:
"67a. DIFENOKONAZOL

1-(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol

0,02N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
f)
poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. DIKAMBA

kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy

0,01N

0,3N

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż"

g)
poz. 72a otrzymuje brzmienie:
"72a. DIMOKSYSTROBINA

(E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[α-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid

0,1N

0,1N

pszenica

żyto"

h)
po poz. 72a dodaje się poz. 72b w brzmieniu:
"72b. DIMETENAMID-P

(włączając inne mieszaniny izomerów, suma izomerów)

(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo)-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid

0,01N ziarno zbóż"
i)
po poz. 87 dodaje się poz. 87a w brzmieniu:
"87a. FENITROTION

tiofosforan O, O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitrofenu

10,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
j)
po poz. 93 dodaje się poz. 93a w brzmieniu:
"93a. FIPRONIL

(±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl

0,02N ziarno zbóż"
k)
po poz. 94 dodaje się poz. 94a w brzmieniu:
"94a. FLAZASULFURON

1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik

0,02N ziarno zbóż"
l)
po poz. 95 dodaje się poz. 95a w brzmieniu:
"95a. FLUCHINKONAZOL

3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on

0,05N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
m)
po poz. 96a dodaje się poz. 96b w brzmieniu:
"96b. FLUDIOKSONIL

4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl

0,05N ziarno zbóż"
n)
po poz. 102 dodaje się poz. 102a w brzmieniu:
"102a. FLURTAMON

(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo) furan-3-on

0,02N ziarno zbóż"
o)
poz. 108 otrzymuje brzmienie:
"108. GLIFOSAT 10,0 pszenica, żyto, pszenżyto
N-(fosfonometylo)glicyna 20,0 jęczmień, owies, sorgo
1,0 kukurydza
0,1 pozostałe ziarno zbóż"
p)
poz. 120a otrzymuje brzmienie:
"120a. IZOKSAFLUTOL

5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol

0,05N kukurydza"
r)
po poz. 121b dodaje się poz. 121c w brzmieniu:
"121c. JOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,05N ziarno zbóż"
s)
po poz. 137 dodaje się poz. 137a w brzmieniu:
"137a. MEPANIPYRIM

(mepanipyrym i jego metabolit (2-anilino-4-(2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyn wyrażony jako metanipyrym)

N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopyrymidyn-2-ylo)anilina

0,01N ziarno zbóż"
t)
poz. 141 otrzymuje brzmienie:
"141. METALAKSYL

(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m)

(suma izomerów)

(±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu

0,05 ziarno zbóż"
u)
po poz. 143a dodaje się poz. 143b w brzmieniu:
"143b. METKONAZOL

(1RS, 5RS; 1RS, 5SR)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol

0,05N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
w)
po poz. 146a dodaje się poz. 146b w brzmieniu:
"146b. METOSULAM

2', 6'-dichloro-5,7-dimetoksy-3'-metylo [1,2,4]-triazolo [1,5]-pirymidyno-2-sulfonoanilid

0,01N ziarno zbóż"
z)
po poz. 160 dodaje się poz. 160a w brzmieniu:
"160a. PINOKSADEN

8-(2,6-dietyl-4-metylofenylo)-9-okso-1,2,4,5-tetrahydro-9H-pirazolo [1,2-d][1,4,5] oksadiazepin-7-yloester kwasu 2,2-dimetylopropionowego

0,5N ziarno zbóż"
za)
po poz. 168 dodaje się poz. 168a w brzmieniu:
"168a. PROKWINAZID

6-jodo-2-proksy-3-propylo-3H-kwinazolino-4-on

0,01N ziarno zbóż"
zb)
po poz. 171 dodaje się poz. 171a w brzmieniu:
"171a. PROPOKSYKARBAZON

(propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon)

metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl)karboksamidosulfonylobenzen

0,02N ziarno zbóż"
zc)
poz. 176a otrzymuje brzmienie:
"176a. PYRAKLOSTROBINA 0,1 pszenica, żyto, pszenżyto
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian 0,3

0,02

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

zd)
po poz. 199c dodaje się poz. 199d w brzmieniu:
"199d. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

5,0N

10,0N

0,05N

pszenica, żyto, pszenżyto

jęczmień, owies

pozostałe ziarno zbóż"

ze)
po poz. 201 dodaje się poz. 201a w brzmieniu:
"201a. ZOKSAMID

3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid

0,02N ziarno zbóż"
4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:
po poz. 8a dodaje się poz. 8b w brzmieniu:
"8b. BROMOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil)

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,05 mięso

0,2 podroby

0,01 "
po poz. 9 dodaje się poz. 9a w brzmieniu:
"9a. CHINOKSYFEN

5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina

0,2 0,05 0,02"
po poz. 14 dodaje się poz. 14a w brzmieniu:
"14a. CHLOROPROFAM

(chloroprofam i kwas 4'-hydroksy-chloroprofam-O-sulfoniowy (4-HSA) wyrażone jako chloroprofam)

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,05 mięso,

wątroba

0,2 nerki

0,2 "
po poz. 37b dodaje się poz. 37c w brzmieniu:
"37c. JOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako joksynil)

4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,05 mięso,

0,2 podroby

0,01 "
po poz. 51 dodaje się poz. 51a w brzmieniu:
"51a. PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo}(N-metoksy)karbaminian

0,05 0,01 0,05"
po poz. 58 dodaje się poz. 58a w brzmieniu:
"58a. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,2 mięso i nerki

cielęce

0,5 wątroba cielęca

0,1 nerki drobiowe

0,05 pozostałe

produkty

0,1 0,01"
b)
w części B w tabeli poz. 36 otrzymuje brzmienie:
"36. GLIFOSAT

N-(fosfonometylo)glicyna

2,0 nerki cielęce

0,2 wątroba cielęca

0,5 nerki wieprzowe

0,1 nerki drobiowe

0,05 pozostałe

produkty

0,01 0,01"
§  2.
1.
Narodowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin oznaczone symbolem (N) określone w:
1)
załączniku nr 1 do rozporządzenia w poz. 35a, 38b, 98a, 134a, 141a, 173, 198b, 250a, 255a, 293a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu,
2)
załączniku nr 2 do rozporządzenia w poz. 38a, 72b, 94a, 102a, 121c, 137a, 171a, 199d, 201a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu

- z dniem 21 kwietnia 2007 r. stają się wspólnotowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.

2.
Z dniem 21 kwietnia 2007 r. przy najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, o których mowa w ust. 1, uchyla się oznaczenie symbolem "N".
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 1 pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 53, 153 i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 26, 28a, 108 i 176a oraz pkt 4 wchodzą w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.106.718

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Data aktu: 01/06/2006
Data ogłoszenia: 26/06/2006
Data wejścia w życie: 21/04/2007, 11/07/2006