Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 16 października 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 53-60 w brzmieniu:

"53) dyrektywy Komisji 2006/4/WE z dnia 26 stycznia 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbofuranu (Dz. Urz. UE L 23 z 27.01.2006, str. 69);

54) dyrektywy Komisji 2006/9/WE z dnia 23 stycznia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dikwatu (Dz. Urz. UE L 22 z 26.01.2006, str. 24);

55) dyrektywy Komisji 2006/30/WE z dnia 13 marca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu (Dz. Urz. UE L 75 z 14.03.2006, str. 7);

56) dyrektywy Komisji 2006/53/WE z dnia 7 czerwca 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tlenku fenbutatinu, fenheksamidu, cyjazofamidu, linuronu, triadimefonu/triadimenolu, pimetrozyny i pyraklostrobiny (Dz. Urz. UE L 154 z 8.06.2006, str. 11);

57) dyrektywy Komisji 2006/59/WE z dnia 28 czerwca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu (Dz. Urz. UE L 175 z 29.06.2006, str. 61);

58) dyrektywy Komisji 2006/60/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości trifloksystrobiny, tiabendazolu, abamektyny, benomylu, karbendazymu, tiofanatu metylowego, mychlobutanilu, glifosatu, trimetylosulfonium, fenpropimorfu i chlormekwatu (Dz. Urz. UE L 206 z 27.07.2006, str. 1);

59) dyrektywy Komisji 2006/61/WE z dnia 7 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości atrazyny, azynofosu etylowego, cyflutryny, etefonu, fentionu, metamidofosu, metomylu, parakwatu i trazofosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 12);

60) dyrektywy Komisji 2006/62/WE z dnia 12 lipca 2006 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości desmedifamu, fenmedifamu i chlorfenwinfosu (Dz. Urz. UE L 206 z 7.07.2006, str. 27).";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w tabeli:
poz. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. ABAMEKTYNA 0,01 owoce cytrusowe
(suma awermekcyny B1a, awermekcyny B1b i 0,1 truskawki, jeżyny, maliny
izomeru delta-8,9 awermekcyny B1a) 0,01 pozostałe owoce
mieszanina w stosunku 4:1: 0,02 pomidory, oberżyna
(10E, 14E, 16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R, 0,02 ogórki i dyniowate z jadalną skórką
12S,13S,20R,21R,24S)-6'[(s)-sec- 0,05 papryka
butylo]-21,24-dihydroksy-5',11,13,22- 0,1 sałata i podobne, w tym endywia
tetrametylo-2-okso-3,7,19-trioksatetracyklo- 0,01 pozostałe warzywa
[l5.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22- 0,02 orzechy
tetraen-6-spiro-2'(5',6'-dihydro-2'H-piran)- 0,02 nasiona roślin oleistych
12-yl 2,6-dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3- 0,01 ziemniaki
O-metylo-α-L-arabinoheksopiranozylo)- 0,02 herbata
3-O-metylo-α-L-arabino-heksopiranozylu(i)z 0,05 chmiel
(10E,14E,16 E,22Z)-(1R,4S,5'S,6S,6'R,8R,12S, 0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia
13S,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-6'- roślinnego"
izopropylo-5',11,13,22-tetrametylo-2-okso
-3,7,19-trioksatetracyklo-[15.6.1.14,8.020,24]
pentakoza-10,14,16,22-tetraen-6-spiro-2'
(5',6'-dihydro-2'H-piran)-12-yl 2,6-
dideoksy-4-O-(2,6-dideoksy-3-O-metylo-α-L
arabino-heksopiranozylo)-3-O-metylo-α-L-
arabino-heksopiranozydem (ii)
poz. 14 otrzymuje brzmienie:
"14. ATRAZYNA 0,05 owoce
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5- 0,1 kukurydza cukrowa
triazyna 0,05 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 18 otrzymuje brzmienie:
"18. AZYNOFOS ETYLOWY 0,02 owoce, warzywa
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4- 0,02 nasiona roślin oleistych
okso-benzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu 0,02 ziemniaki
0,02 orzechy
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 25 otrzymuje brzmienie:
"25. BENOMYL 0,1 owoce cytrusowe
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako 0,2 owoce ziarnkowe
karbendazym) 0,2 morele, brzoskwinie włączając
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2- nektaryny i inne hybrydy
ilokarbaminian metylu 0,5 wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3 winogrona stołowe
0,5 winogrona do produkcji wina
0,1 truskawki
0,1 owoce jagodowe
0,2 papaja
0,1 pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna, brukselka
2,0 ketmia jadalna
0,1 pozostałe warzywa
0,2 fasola w strąku, groch w strąku
0,2 ziarna soi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,1 orzechy
0,1 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 30a otrzymuje brzmienie:
"30a. BOSKALID 0,5N śliwki
2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid 1,0N brzoskwinie, wiśnie
1,0N jabłka
5,0N truskawki, winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska
1,0N pomidory
2,0N papryka
1,0N marchew
3,0N pietruszka
1,0N seler
2,0N sałata i podobne
0,2N ogórek
0,1N melon
0,5N kapusta głowiasta
2,0N kapusta brukselka
10,0N kapusta pekińska
1,0N brokuły, kalafiory
3,0N por
3,0N cebula
2,0N fasola
0,3N groch
0,05N rzepak
15,0N chmiel"
poz. 43 otrzymuje brzmienie:
"43. CHLORFENWINFOS 0,02 owoce
(suma izomerów E- i Z-) 0,5 marchew, pasternak, rzodkiewka,
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4- brukiew, rzepa
dichlorofenylowinyl-o-dietylu) 0,02 pozostałe warzywa korzeniowe
0,5 czosnek, cebula szalotka
0,02 pozostałe warzywa cebulowe
0,1 cukinia, brukselka
0,5 kapusta głowiasta
0,3 kalarepa
0,1 rzeżucha, roszpunka jadalna, szpinak,
szparagi, por
0,5 pietruszka - nać, seler
0,02 pozostałe warzywa
0,02 nasiona roślin oleistych
0,05 grzyby uprawne
0,02 grzyby dziko rosnące
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 44 otrzymuje brzmienie:
"44. CHLORMEKWAT (CCC) 0,05 owoce cytrusowe
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy 0,2 gruszki
0,05 pozostałe owoce ziarnkowe
0,05 pozostałe owoce
0,05 warzywa
0,1 oliwki
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
10,0 pieczarki
0,05 grzyby dziko rosnące
0,1 herbata
0,1 orzechy
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 58 otrzymuje brzmienie:
"58. CYAZOFAMID 0,01 owoce cytrusowe
4-chloro-2-cyjano-N',N'-dimetylo-5-(4- 0,5 winogrona
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid 0,01 pozostałe owoce
0,2 pomidory
0,1 dyniowate z jadalną i niejadalną skórką
0,01 pozostałe warzywa
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,01 orzechy
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. CYFLUTRYNA 0,02 owoce cytrusowe
(włączając inne mieszanki składników 0,2 owoce ziarnkowe
izomerycznych (suma izomerów)) 0,3 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
mieszanina dwóch par enancjomerów: i inne hybrydy
[(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- 0,2 wiśnie, czereśnie, śliwki
dimetylocyklopropanokarboksylan(R)- 0,02 pozostałe owoce pestkowe
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + 0,3 winogrona
(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2- 0,02 truskawki
dimetylocyklopropanokarboksylan(S)- 0,02 pozostałe owoce
α-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] 0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste,
i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo- warzywa cebulowe
propanokarboksylan(R)-α-cyjano- 0,05 pomidory
4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)- 0,1 ogórki
3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylo- 0,3 papryka
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano- 0,02 pozostałe warzywa owocowe
4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] 0,05 brokuły, kalafiory i podobne
(w stosunku ok. 1:2) 0,2 kapusta głowiasta, brukselka i podobne
0,3 kapusta pekińska, jarmuż i
podobne
0,5 sałata i podobne, w tym endywia
0,02 pozostałe warzywa
0,05 warzywa strączkowe
0,02 zioła
0,05 nasiona rzepaku
0,02 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,02 orzechy
0,1 herbata
20,0 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 77 otrzymuje brzmienie:
"77. DELTAMETRYNA 0,05 owoce cytrusowe
(cis-deltametryna) 0,2 jabłka
((1R)-cis-3-2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo- 0,1 pozostałe owoce ziarnkowe
cyklopropanokarboksylan(S)-α-cyjano-3- 0,2 wiśnie i czereśnie
fenoksybenzylu 0,1 pozostałe owoce pestkowe
0,2 winogrona, truskawki, agrest, kiwi
0,5 jeżyny, maliny, porzeczki
1,0 oliwki
0,05 pozostałe owoce
0,1 czosnek, cebula, cebula szalotka,
cebula dymka
0,3 pomidory, oberżyna, okra
0,2 pozostałe warzywa owocowe
0,1 brokuły, kalafiory i podobne,
kapusta głowiasta, brukselka i podobne,
karczochy kuliste
0,5 kapusta pekińska, jarmuż i podobne,
sałata i podobne, w tym endywia, szpinak
i podobne
0,5 zioła
0,2 por
0,2 warzywa strączkowe
1,0 nasiona roślin strączkowych
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona rzepaku, nasiona gorczycy
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
5,0 herbata
5,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 79 otrzymuje brzmienie:
"79. DESMEDIFAM 0,05 owoce, warzywa
3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu 0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze
pochodzenia roślinnego"
poz. 91 otrzymuje brzmienie:
"91. DIFENOKONAZOL 0,2N czarna porzeczka
1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4- 0,1N pozostałe owoce
metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo}-1H-1,2,4- 0,1N buraki cukrowe"
triazol
poz. 96 otrzymuje brzmienie:
"96. DIKWAT 0,05 owoce
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenan- 0,05 warzywa
trenowy 0,2 nasiona roślin strączkowych
5,0 siemię lniane
0,1 orzeszki ziemne
0,1 mak
0,1 ziarna sezamu
1,0 ziarna słonecznika
2,0 rzepak
0,2 ziarna soi
0,5 ziarna gorczycy
0,1 nasiona bawełny
0,5 nasiona konopi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 111 otrzymuje brzmienie:
"111. ENDOSULFAN 0,05 owoce cytrusowe
(suma izomerów α- i β-endosulfanu oraz 0,3 gruszki
siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan) 0,05 pozostałe owoce ziarnkowe
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro- 0,05 owoce pestkowe
1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3- 0,5 winogrona
benzodioksatiepinu 0,05 truskawki
0,05 pozostałe owoce
0,05 warzywa korzeniowe
0,5 pomidory
1,0 papryka
0,05 pozostałe warzywa
0,5 nasiona soi
5,0 nasiona bawełny
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 orzechy
30,0 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 114 otrzymuje brzmienie:
"114. ETEFON 0,05 owoce cytrusowe
kwas 2-chloroetylofosfonowy 0,5 jabłka
0,05 pozostałe owoce ziarnkowe
3,0 wiśnie
0,05 pozostałe owoce pestkowe
1,0 winogrona
2,0 ananas
5,0 porzeczki
0,05 pozostałe owoce
1,0 pomidory
3,0 papryka
0,05 pozostałe warzywa
2,0 nasiona bawełny
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
"121a. FENAZACHINA 0,3N brzoskwinie, morele
4-{2-[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]etoksy} 0,1N pozostałe owoce pestkowe
chinazolina 0,1N owoce ziarnkowe
0,1N owoce jagodowe"
poz. 122 otrzymuje brzmienie:
"122. FENBUTATYNY TLENEK 5,0 owoce cytrusowe
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] 2,0 owoce ziarnkowe
0,05 owoce pestkowe
2,0 winogrona
1,0 truskawki
5,0 jeżyny, maliny
3,0 banany
0,05 pozostałe owoce
1,0 pomidory, oberżyna, papryka
0,5 ogórek, cukinia
0,05 zioła
0,05 warzywa strączkowe
0,05 pozostałe warzywa
0,05 orzechy
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. FENHEKSAMID 0,05 owoce cytrusowe
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocyklo- 5,0 morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie
heksanokarboksanilid włączając nektaryny i inne hybrydy
1,0 śliwki
0,05 pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona
5,0 truskawki
10,0 jeżyny, maliny
5,0 jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
10,0 kiwi
0,05 pozostałe owoce
1,0 pomidory, oberżyna, dyniowate z jadalną
skórką
2,0 papryka
30,0 sałata i podobne, w tym endywia
30,0 zioła
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 125 otrzymuje brzmienie:
"125. FENITROTION 0,01 owoce cytrusowe
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4- 0,01 pozostałe owoce
nitrofenylu 0,01 warzywa
0,01 nasiona roślin oleistych
0,01 orzechy
0,01 ziemniaki
0,5 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 126 otrzymuje brzmienie:
"126. FENMEDIFAM 0,05 owoce cytrusowe
3-(3-metylofenylo)- 0,1 truskawki
karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu 0,05 pozostałe owoce
0,1 buraki
0,05 sałata i podobne
0,5 szpinak i podobne
0,2 karczochy kuliste
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 127b dodaje się poz. 127c w brzmieniu:
"127c. FENPROPIDYNA 0,05N buraki cukrowe"
(RS)-1-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-
metylopropylo]piperydyna
poz. 128 otrzymuje brzmienie:
"128. FENPROPIMORF 0,05 owoce cytrusowe
(±)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- 1,0 truskawki, maliny, jeżyny, borówki
metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina czarne, żurawiny, porzeczki, agrest
2,0 banany
0,05 pozostałe owoce
0,5 brukselka
1,0 por
0,05 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 130 otrzymuje brzmienie:
"130. FENTION 3,0 owoce cytrusowe
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, 2,0 wiśnie i czereśnie
sulfotlenku i sulfonu wyrażone jako fention) 1,0 oliwki
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-metylo- 0,01 pozostałe owoce
tiofenylu 0,01 warzywa
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 orzechy
0,01 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 134a dodaje się poz. 134b w brzmieniu:
"134b. FLONIKAMID 0,2N owoce ziarnkowe
N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3- 0,05N ziemniaki"
piridynokarboksamid
poz. 141a dodaje się poz. 141b w brzmieniu:
"141b. FLUTRIAFOL 0,05N jabłka
(RS)-2,4'-difluoro-A-(1H-1,2,4-triazol-1- 0,5N rzepak
ilometylo)benzhydrol 0,05N burak cukrowy"
poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT 0,5 mandarynki włączając klementynki i inne
N-(fosfonometylo)glicyna hybrydy, pomarańcze
0,1 pozostałe owoce cytrusowe
0,5 winogrona
1,0 oliwki do produkcji oliwy
0,1 pozostałe owoce
0,1 warzywa
0,1 grzyby uprawne
50,0 grzyby dziko rosnące
2,0 fasola - nasiona
10,0 groch - nasiona, łubin - nasiona
0,1 pozostałe nasiona roślin strączkowych
10,0 siemię lniane, nasiona rzepaku,
nasiona gorczycy, nasiona bawełny
20,0 ziarna słonecznika, ziarna soi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,5 ziemniaki
0,1 orzechy
2,0 herbata
0,1 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 177 otrzymuje brzmienie:
"177. KARBARYL 0,05 owoce cytrusowe
metylokarbaminian 1-naftylu 5,0 oliwki
0,05 pozostałe owoce
0,5 pomidory
0,05 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 178 otrzymuje brzmienie:
"178. KARBENDAZYM 0,1 owoce cytrusowe
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako 0,2 owoce ziarnkowe
karbendazym) 0,2 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu i inne hybrydy
0,5 wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3 winogrona stołowe
0,5 winogrona do produkcji wina
0,1 truskawki
0,1 owoce jagodowe
0,2 papaja
0,1 pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna, brukselka
2,0 ketmia jadalna
0,1 pozostałe warzywa
0,2 fasola w strąku, groch w strąku
0,2 ziarna soi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,1 orzechy
0,1 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 181 otrzymuje brzmienie:
"181. KARBOFURAN 0,3 owoce cytrusowe
(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu 0,02 pozostałe owoce
wyrażona jako karbofuran) 0,02 warzywa
metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2- 0,02 orzechy
dimetylobenzofuran-7-ylu 0,1 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 193 otrzymuje brzmienie:
"193. LINURON 0,05 owoce cytrusowe
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1- 0,05 pozostałe owoce
metylomocznik 0,2 marchew, pasternak, pietruszka-korzeń
0,5 seler - korzeń
0,1 seler naciowy
1,0 zioła
0,1 fasola bez strąków, groch bez strąków
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,05 pozostałe warzywa
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 194 dodaje się poz. 194a w brzmieniu:
"194a. MANDIPROPAMID 1,0N pomidory
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-N-[3-metoksy-4-(prop-2- 0,3N ogórki
ynyloksy)fenetyl]-2-(prop-2-ynyloksy)acetamid 0,01N ziemniaki"
po poz. 196 dodaje się poz. 196a w brzmieniu:
"196a. MCPB 0,1N warzywa strączkowe"
kwas 4-(4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy
po poz. 198b dodaje się poz. 198c w brzmieniu:
"198c. MEPIKWATU CHLOREK 3,0N rzepak"
chlorek 1,1-dimetylopiperydyniowy
po poz. 200 dodaje się poz. 200a w brzmieniu:
"200a. METAFLUMIZON 0,05N ziemniaki"
(EZ)-2'-[2-(cyanofenylo)-1-(α,α,α-trifluoro-m-
tolylo)etylideno]-4-(trifluorometoksy)
karbanilohydrazyd
poz. 203 otrzymuje brzmienie:
"203. METAMIDOFOS 0,01 owoce cytrusowe
amidotiofosforan O,S-dimetylu 0,01 owoce ziarnkowe
0,1 morele
0,05 brzoskwinie włączając nektaryny i inne
hybrydy
0,01 pozostałe owoce pestkowe
0,01 pozostałe owoce
0,02 brokuły, kalafiory i podobne
0,01 kapusta głowiasta, brukselka i podobne
0,5 fasola w strąku, groch w strąku
0,01 pozostałe warzywa strączkowe
0,1 karczochy kuliste
0,01 pozostałe warzywa
0,2 ziarna soi, nasiona bawełny
0,01 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,01 orzechy
0,02 chmiel
0,02 herbata
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 212 otrzymuje brzmienie
"212. METOMYL 0,5 grejpfrut, pomarańcza, pomelo
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako 1,0 cytryna, limonka, mandarynki włączając
metomyl) klementynki i inne hybrydy
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid 0,05 pozostałe owoce cytrusowe
0,2 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,1 wiśnie i czereśnie
0,5 śliwki
0,05 pozostałe owoce pestkowe
0,05 winogrona stołowe
1,0 winogrona do produkcji wina
0,05 pozostałe owoce
0,5 rzodkiewka
0,2 pomidory, oberżyna
0,2 brokuły
0,3 sałata
0,3 zioła
0,05 pozostałe warzywa
0,1 ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona
bawełny
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 215 otrzymuje brzmienie:
"215. METYDATION 2,0 owoce cytrusowe
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso- 0,02 owoce ziarnkowe
-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu 0,05 brzoskwinie włączając nektaryny i inne
hybrydy
0,2 śliwki
0,02 pozostałe owoce pestkowe
0,02 winogrona, truskawki
1,0 oliwki
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa
0,05 nasiona rzepaku
0,02 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 219 otrzymuje brzmienie:
"219. MYCHLOBUTANIL
(α-(3-hydroksybutylo)- α -(4-chlorofenylo) 3,0 owoce cytrusowe
-1H-1,2,4-triazol-1-propanonitryl (RH9090) 0,5 owoce ziarnkowe
wyrażony jako mychlobutanil) 0,3 morele
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- 1,0 wiśnie i czereśnie
ylometylo) heksylokarbonitryl 0,5 brzoskwinie włączając nektaryny

i inne hybrydy, śliwki

0,02 pozostałe owoce pestkowe
1,0 winogrona, truskawki, porzeczki,
agrest, jeżyny, maliny
2,0 banany
0,02 pozostałe owoce
0,2 marchew, chrzan, pasternak,
pietruszka - korzeń
0,3 pomidory, oberżyna
0,5 papryka, karczochy kuliste
0,1 ogórki i dyniowate z jadalną skórką
0,2 melon i dyniowate z niejadalną skórką
5,0 roszpunka jadalna
0,3 fasola w strąku
0,02 pozostałe warzywa strączkowe
0,02 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,02 ziemniaki
2,0 chmiel
0,05 herbata
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 220d dodaje się poz. 220e w brzmieniu:
"220e. NAPTALAM

kwas N-1-naftyloftalamowy

0,1N warzywa owocowe"
poz. 221 otrzymuje brzmienie:
"221. NUARYMOL

alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy

0,02N środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 224 otrzymuje brzmienie:
"224. OKSAMYL 0,02 mandarynki włączając klementynki i inne
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4- hybrydy
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid 0,01 pozostałe owoce cytrusowe
0,01 pozostałe owoce
0,02 pomidory, papryka, oberżyna, ogórki,
korniszony
0,03 cukinia
0,01 pozostałe warzywa
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,01 orzechy
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 229 otrzymuje brzmienie:
"229. PARAKWAT 0,02 owoce, warzywa
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy 0,02 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
po poz. 236 dodaje się poz. 236a w brzmieniu:
"236a. PIRYDABEN 1,0N truskawki
2-tert-butylo-5-(4-tert-butylobenzylotio)-4- 0,5N pozostałe owoce
chloropirydazin-3(2H)-on 0,1N ogórki, pomidory, papryka, oberżyna"
po poz. 239 dodaje się poz. 239a w brzmieniu:
"239a. PIRYPROKSYFEN 0,2N owoce ziarnkowe
eter (RS) 4-fenoksyfenylo-2-(2-pirydyloksy) propylowy 0,1N pomidory, ogórki, papryka, oberżyna"
poz. 248 otrzymuje brzmienie:
"248. PROPARGIT 3,0 owoce
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo- 0,5 ogórki
2-propenylu 2,0N pomidor, papryka, oberżyna
5,0 herbata
100,0N chmiel"
po poz. 251 dodaje się poz. 251a w brzmieniu:
"251a. PROSULFOKARB

S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)

0,01N ziemniaki"
poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PIMETROZYNA 0,3 owoce cytrusowe
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno 0,05 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on i inne hybrydy
0,02 pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
1,0 papryka
0,5 dyniowate z jadalną skórką
0,2 dyniowate z niejadalną skórką
0,05 kapusta głowiasta
0,2 kapusta pekińska, jarmuż i podobne
2,0 sałata i podobne, w tym endywia
1,0 zioła
1,0 warzywa strączkowe
0,02 pozostałe warzywa
0,02 orzechy
0,05 nasiona bawełny
0,02 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,1 herbata
15,0 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA 1,0 owoce cytrusowe
metylo N-{2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3- 0,3 owoce ziarnkowe
iloksymetylo]fenylo}(N-metoksy)karbaminian 0,2 wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie
włączając nektaryny i inne hybrydy
0,1 śliwki
0,02 pozostałe owoce pestkowe
0,5 truskawki
2,0 winogrona do produkcji wina
1,0 winogrona stołowe
0,05 mango, papaja
0,02 pozostałe owoce
0,1 marchew
0,3 pasternak, chrzan
0,2 czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2 pomidory, oberżyna
0,5 papryka
0,1 brokuły, kalafiory i podobne
0,2 brukselka, kapusta głowiasta
2,0 sałata i podobne, w tym endywia
2,0 zioła
0,5 por
0,02 pozostałe warzywa
0,3 nasiona roślin strączkowych
0,02 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
10,0 chmiel
1,0 orzechy pistacjowe
0,02 pozostałe orzechy
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 262a otrzymuje brzmienie:
"262a. TEBUKONAZOL 0,5N owoce pestkowe
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H- 0,5N owoce ziarnkowe
1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol 0,05N buraki cukrowe
0,5N pomidory, ogórki
0,05N rzepak"
po poz. 272 dodaje się poz. 272a w brzmieniu:
"272a. TETRAKONAZOL 0,5N jabłka
(RS)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3(1H-1,2,4- 0,2N truskawki
triazol-1-ylo)propylo 1,1,2,2-tetrafluoroetylo 0,01N buraki cukrowe
eter 0,2N ogórki, marchew, pietruszka - korzeń, buraki ćwikłowe
0,1N pomidory
0,2N rośliny służące do sporządzania naparów ziołowych
0,2N przyprawy"
poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL 5,0 owoce cytrusowe
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol 5,0 jabłka, gruszki
0,05 pozostałe owoce ziarnkowe
5,0 banany, mango
10,0 papaja
15,0 awokado
0,05 pozostałe owoce
5,0 brokuły
15,0 maniok, słodkie ziemniaki, pochrzyn
1,0 cykoria warzywna
0,05 pozostałe warzywa
10,0 grzyby uprawne
0,05 wczesne ziemniaki
15,0 ziemniaki przechowalnicze
0,1 orzechy
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB 0,5 grejpfrut, pomarańcza, pomelo
(suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako 1,0 cytryna, limonka, mandarynki włączając
metomyl) klementynki i inne hybrydy
3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia- 0,05 pozostałe owoce cytrusowe
4,7,9,12-tetra-azapentadeka-3,12-dieno-6,10- 0,2 owoce ziarnkowe
dion 0,2 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,1 wiśnie i czereśnie
0,5 śliwki
0,05 pozostałe owoce pestkowe
0,05 winogrona stołowe
1,0 winogrona do produkcji wina
0,05 pozostałe owoce
0,5 rzodkiewka
0,2 pomidory, oberżyna
0,2 brokuły
0,3 sałata
0,3 zioła
0,05 pozostałe warzywa
0,1 ziarna soi, orzeszki ziemne, nasiona
bawełny
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 herbata
10,0 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 276 otrzymuje brzmienie:
"276. TIOFANAT METYLOWY
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu 0,1 owoce cytrusowe
0,5 owoce ziarnkowe
2,0 morele, brzoskwinie włączając nektaryny
i inne hybrydy
0,3 wiśnie, czereśnie, śliwki
0,1 winogrona stołowe
3,0 winogrona do produkcji wina
0,1 truskawki
0,1 owoce jagodowe
1,0 papaja
0,1 pozostałe owoce
2,0 pomidory, oberżyna
1,0 brukselka, ketmia jadalna
0,3 dyniowate z niejadalną skórką (melony,
arbuzy, dynie)
0,1 pozostałe warzywa
0,1 warzywa strączkowe
0,3 ziarna soi
0,1 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,2 orzechy
0,1 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 281 otrzymuje brzmienie:
"281.TRIADIMEFON 0,1 owoce cytrusowe
(suma triadimefonu i triadimenolu) 0,2 jabłka
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- 0,1 pozostałe owoce ziarnkowe
triazol-1-ylo)butan-2-on 0,1 owoce pestkowe
2,0 winogrona
0,5 truskawki
1,0 jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
0,2 banany
3,0 ananasy
0,1 pozostałe owoce
0,5 cebula
1,0 cebula dymka
0,3 pomidory
0,5 papryka
1,0 karczochy kuliste
0,1 pozostałe warzywa
0,1 zioła
0,2 nasiona roślin oleistych
0,2 orzechy
0,1 ziemniaki
0,2 herbata
10,0 chmiel
0,1 pozostałe produkty pochodzenia roślinnego"
poz. 282 otrzymuje brzmienie:
"282. TRIADIMENOL 0,1 owoce cytrusowe
(suma triadimefonu i triadimenolu) 0,2 jabłka
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4- 0,1 pozostałe owoce ziarnkowe
triazol-1-ylo)-2-butanol 0,1 owoce pestkowe
2,0 winogrona
0,5 truskawki
1,0 jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
0,2 banany
3,0 ananasy
0,1 pozostałe owoce
0,5 cebula
1,0 cebula dymka
0,3 pomidory
0,5 papryka
1,0 karczochy kuliste
0,1 pozostałe warzywa
0,1 zioła
0,2 nasiona roślin oleistych
0,2 orzechy
0,1 ziemniaki
0,2 herbata
10,0 chmiel
0,1 pozostałe produkty pochodzenia roślinnego"
poz. 285 otrzymuje brzmienie:
"285. TRIAZOFOS 0,01 owoce, warzywa
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo- 1H-1,2,4- 0,01 nasiona roślin oleistych
triaz-ol-3-ylu 0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 288a otrzymuje brzmienie:
"288a. TRIFLOKSYSTROBINA 0,3 owoce cytrusowe
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro- 0,5 owoce ziarnkowe
m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo}octan 1,0 morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie,
metylu w tym nektarynki i inne hybrydy
0,2 śliwki
0,02 pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona
0,5 truskawki
1,0 porzeczki, agrest
0,02 pozostałe owoce jagodowe
0,05 banany
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa
cebulowe
0,5 pomidory
0,2 dyniowate z jadalną skórką
0,3 melon
0,5 fasola w strąku
0,02 pozostałe warzywa
0,02 orzechy
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
30,0 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 290b otrzymuje brzmienie:
"290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION

(efekt zastosowania glifosatu)

kation trimetylosulfonium

0,5

0,5

mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy

pomarańcze

0,05 pozostałe owoce cytrusowe
1,0 oliwki do produkcji oliwy
0,05 pozostałe owoce
0,05 warzywa
0,05 grzyby uprawne
20,0 grzyby dziko rosnące
0,05 warzywa strączkowe
10,0 ziarna soi
0,05 pozostałe nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
poz. 294 otrzymuje brzmienie:
"294. ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) 5,0N owoce, warzywa
10,0N ziemniaki
1.000,0N chmiel"
b)
w objaśnieniach:
poz. 3-5 otrzymują brzmienie:

"3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe):

brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, liście i pędy kapustnych, rokietta siewna (rukola), jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag - cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi.

4. Warzywa owocowe:

arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, ketmia jadalna, patison, pomidor - cały produkt po usunięciu szypułek.

5. Warzywa strączkowe:

bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica, łubin - cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.",

poz. 13 otrzymuje brzmienie:

"13. Nasiona roślin oleistych:

mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, nasiona bawełny, nasiona konopi - cały produkt po usunięciu skorupek i łusek.";

3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. ATRAZYNA

2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propyloamino-1,3,5-triazyna

0,05 ziarno zbóż"
b)
poz. 20 otrzymuje brzmienie:
"20. BENOMYL 2,0 jęczmień, owies
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) 0,1 żyto, pszenica, pszenżyto
1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu 0,01 pozostałe ziarno zbóż"
c)
poz. 30 otrzymuje brzmienie:
"30. CHLORFENWINFOS 0,02 ziarno zbóż"
(suma izomerów E- i Z-)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo
-dietylu)
d)
po poz. 50 dodaje się poz. 50a w brzmieniu:
"50a. CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

0,05N kukurydza"
e)
poz. 59 otrzymuje brzmienie:
"59. DELTAMETRYNA

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropa-nokarboksylan (S) - α-cyjano-3-fenoksybenzylu

2,0 ziarno zbóż"
f)
po poz. 59 dodaje się poz. 59a w brzmieniu:
"59a. DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,05 ziarno zbóż"
g)
po poz. 87a dodaje się poz. 87b w brzmieniu:
"87b. FENMEDIFAM

3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu

0,05 ziarno zbóż"
h)
po poz. 94a dodaje się poz. 94b w brzmieniu:
"94b. FLONIKAMID

N-(cyjanometylo)-4-(trifluorometylo)-3-piridynokarboksamid

2,0N pszenica"
i)
poz. 123 otrzymuje brzmienie:
"123. KARBENDAZYM 2,0 jęczmień, owies
(benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym) 0,1 żyto, pszenica, pszenżyto
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu 0,01 pozostałe ziarno zbóż"
j)
poz. 124 otrzymuje brzmienie:
"124. KARBOFURAN

(suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,02 ziarno zbóż"
k)
po poz. 146b dodaje się poz. 146c w brzmieniu:
"146c. METRAFENON 0,05N pszenica
3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylo-benzofenon 0,5N jęczmień"
l)
poz. 148 otrzymuje brzmienie:
"148. METYDATION 0,02 ziarno zbóż"
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ylo)metylo-O,O-dimetylu
m)
poz. 151 otrzymuje brzmienie:
"151. NUARYMOL 0,02N ziarno zbóż"
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-α-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrolowy
n)
po poz. 152 dodaje się poz. 152a w brzmieniu:
"152a. OKSAMYL 0,01 ziarno zbóż"
4-chloro-2-cyjano-N,N'-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid
o)
po poz. 172 dodaje się poz. 172a w brzmieniu:
"172a. PROSULFOKARB 0,01N ziarno zbóż"
S-benzylo dipropylo(tiokarbaminian)
p)
poz. 173a otrzymuje brzmienie:
"173a. PROTIOKONAZOL 0,05N jęczmień, owies
(RS)-2-[2-(1-chlorocyklopropylo)-3-(2-chlorofenylo)-2- 0,01N pszenica, pszenżyto"
hydroksypropylo]-2,4-dihydro-1,2,4-triazol-3-dion
r)
po poz. 184 dodaje się poz. 184a w brzmieniu:
"184a. TERBUTYLOAZYNA 0,05N kukurydza"
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna
s)
po poz. 186 dodaje się poz. 186a w brzmieniu:
"186a. TIAMETOKSAM 0,05N ziarno zbóż"
(EZ)-3-(2-chloro-1,3-tiazol-5-ylometylo)-5-metylo-1,3,5-
oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina
t)
poz. 189 otrzymuje brzmienie:
"189. TIOFANAT METYLOWY 0,3 jęczmień, owies
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu 0,05 żyto, pszenica, pszenżyto
0,01 pozostałe ziarno zbóż"
u)
poz. 194 otrzymuje brzmienie:
"194. TRIAZOFOS 0,02 ziarno zbóż"
tiofosforan O,O-dietylo-O-1- fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu
w)
po poz. 197 dodaje się poz. 197a w brzmieniu:
"197a.TRIFLURALINA 0,01N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina
4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:
poz. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. AZYNOFOS ETYLOWY 0,01 0,01 0,01"
ditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-
-4-okso-benzo[d]-1,2,3- triazyn-3-ylo) metylu
po poz. 9a dodaje się poz. 9b w brzmieniu:
"9b. CHLORFENWINFOS 0,01 0,01 0,01"
(suma izomerów E- i Z-)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-
dietylu)
po poz. 29 dodaje się poz. 29a w brzmieniu:
"29a. FENTION 0,05 0,01 -"
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku
i sulfonu wyrażone jako fention)
tiofosforan O,O-dimetylo-O-3-metylo-
-4-metylo-tiofenylu
poz. 38 otrzymuje brzmienie:
"38. KARBARYL

metylokarbaminian 1-naftylu

0,05 0,05 0,05"
poz. 55 otrzymuje brzmienie:
"55. TRIAZOFOS

tiofosforan O,O-dietylo-O- 1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ylu

0,01 0,01 0,01"
b)
w części B w tabeli:
uchyla się poz. 9,
po poz. 18 dodaje się poz. 18a w brzmieniu:
"18a. DELTAMETRYNA 0,03 wątroba, 0,05 0,05"
(cis-deltametryna) nerki
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- 0,1 drób i
dimetylocyklopropanokarboksylan produkty
(S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu drobiowe
0,5 pozostałe
produkty
po poz. 31 dodaje się poz. 31a w brzmieniu:
"31a. FENMEDIFAM 0,05 0,05 0,05"
(N-(3-hydroksyfenylo)-karbaminian metylu
(MHPC) wyrażony jako fenmedifam)
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian
metylu
poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. KARBENDAZYM 0,05 0,05 0,05"
(karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako
karbendazym)
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu
poz. 68 otrzymuje brzmienie:
"68. TIOFANAT METYLOWY 0,05 0,05 0,05"
(karbendazym i tiofanat metylowy
wyrażone jako karbendazym)
O-fenyleno bis [4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia, z tym że w § 1:
1)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 25, 178 i 276, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 20, 123 i 189 oraz pkt 4 lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 9, 40 i 68 wchodzą w życie z dniem ogłoszenia;
2)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 58, 122, 124, 193, 253, 281 i 282 wchodzą w życie z dniem 9 grudnia 2006 r.;
3)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 77, 111, 125, 177 i 215, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 59 i 148 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 38 i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 18a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2006 r.;
4)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 2, 14, 18, 59, 114, 128, 130, 153, 203, 212, 219, 229, 273, 275, 285, 288a i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 16 i 194 oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 5, 29a i 55 wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2007 r.;
5)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 255a wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.;
6)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 224 oraz pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 152a wchodzą w życie z dniem 30 grudnia 2007 r.;
7)
pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 43, 79 i 126, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 30, 59a i 87b oraz pkt 4 lit. a w zakresie dotyczącym części A poz. 9b i lit. b w zakresie dotyczącym części B poz. 31a wchodzą w życie z dniem 21 stycznia 2008 r.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047 oraz z 2006 r. Nr 106, poz. 718.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.192.1422

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Data aktu: 16/10/2006
Data ogłoszenia: 24/10/2006
Data wejścia w życie: 24/10/2006, 09/12/2006, 30/12/2006, 21/01/2007, 21/04/2007, 30/12/2007, 21/01/2008, 01/11/2006