Wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 29 maja 2007 r.
w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Na podstawie art. 67 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także dokonywania zmian w rejestrach tych zakładów.
§  2. 
1. 
Wzór rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zwanego dalej "rejestrem zakładów", stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Wzór wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. 
Wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 3 do rozporządzenia.
4. 
Wzór wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów stanowi załącznik nr 4 do rozporządzenia.
5. 
Wzór wniosku o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów stanowi załącznik nr 5 do rozporządzenia.
6. 
Wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 6 do rozporządzenia.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1 

WZÓR

REJESTR ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

Lp. Nr wpisu do rejestru1) Data wpisu Imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres/ nazwa, siedziba i adres wnioskodawcy PESEL2) Numer identyfikacji podatkowej NIP Numer zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE Numer KRS/EDG/ identyfikacyjny ARiMR Nazwa zakładu Siedziba zakładu Rodzaj i zakres działalności zakładu, w tym rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu Data rozpoczęcia działalności zakładu Informacje o przeprowadzonych kontrolach urzędowych zakładu Zmiany danych objętych wpisem do rejestru Decyzje w sprawie wykreślenia z rejestru
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Objaśnienia:

1) Numer wpisu do rejestru obejmuje następujące człony: numer kolejny wpisu do rejestru, numer identyfikacyjny stacji sanitarno-epidemiologicznej, rok wpisu, np. 001/017/2007.

2) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i numer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych osobowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  2  1

WZÓR

WNIOSEK

O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

.................................................

(miejscowość, data)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w .....................................................................

........................................................................

Na podstawie art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.

Nr 171, poz. 1225), w związku z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady

z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1;

Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319):

.......................................................................................................................................................................................

(imię, nazwisko/nazwa wnioskodawcy)

.......................................................................................................................................................................................

(adres/siedziba wnioskodawcy wg KRS lub EDG, lub numeru identyfikacyjnego ARMiR)1)

.......................................................................................................................................................................................

(PESEL2)/numer identyfikacji podatkowej NIP)

wnosi o wpis do rejestru zakładów

.......................................................................................................................................................................................

(należy wymienić odrębnie nazwy i siedziby wszystkich zakładów objętych wnioskiem)3)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

(należy wymienić i opisać zmiany objęte wnioskiem odrębnie dla każdego zakładu)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Rodzaj i zakres prowadzonej działalności, zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD), określonej w Krajo-

wym Rejestrze Sądowym (KRS) lub Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG)4)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu5):

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.................................................................

(imię i nazwisko oraz podpis wnioskodawcy

lub osoby reprezentującej wnioskodawcę)

Załączniki do wniosku6)

1. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
2. Kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
3. Zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
4. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych - dotyczy działalności

w zakresie dostaw bezpośrednich

5. Wykaz urządzeń dystrybucyjnych

Objaśnienia:

1) Wypełniają producenci rolni objęci ewidencją gospodarstw rolnych na podstawie ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o kra-

jowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatno-

ści (Dz. U. z 2004 r. Nr 10, poz. 76, z późn. zm.), którzy posiadają numer identyfikacyjny nadany przez Agencję Restruktu-

ryzacji i Modernizacji Rolnictwa. W imieniu pozostałych podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących

działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitar-

nej występują z wnioskiem organy lub osoby reprezentujące podmiot zgodnie z odpisem z Krajowego Rejestru Sądowe-

go (KRS) lub z zaświadczeniem z Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

2) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i nu-

mer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych oso-

bowych.

3) Należy wpisać zakłady podmiotu działającego na rynku spożywczym podlegające właściwości państwowego powiatowe-

go inspektora sanitarnego, do którego jest składany wniosek. Jeżeli podmiot posiada zakłady produkujące lub wprowa-

dzające do obrotu żywność podlegające właściwości różnych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych, na-

leży złożyć odrębne wnioski do każdego właściwego ze względu na siedzibę zakładu państwowego powiatowego inspek-

tora sanitarnego. Jeżeli podmiot produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, właściwość państwowego powiatowego inspektora sanitarnego jest określana według miejsca prowa-

dzenia działalności przez zakład.

4) Należy wymienić wszystkie rodzaje działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością zgodnie z Polską Klasyfikacją

Działalności (PKD) określone w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) lub Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

Producenci rolni prowadzący działalność w zakresie dostaw bezpośrednich wpisują określenie "działalność w zakresie

dostaw bezpośrednich".

5) Należy wymienić rodzaje żywności produkowanej przez zakład, a jeżeli wnioskiem objętych jest kilka zakładów produku-

jących różne rodzaje żywności, należy je wymienić dla każdego zakładu we wniosku lub dodatkowo w formie załączników

do wniosku.

Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży

wysyłkowej lub sprzedaży przez Internet) wpisują właściwy rodzaj i sposób sprzedaży z podaniem adresu e-mail i strony

internetowej w przypadku tej formy działalności gospodarczej.

6) Zaznaczyć właściwe.

Jako załączniki do wniosku, zgodnie z art. 64 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywie-

nia, należy dołączyć:

1) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego;

2) zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej;

3) kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Eu-

ropejskiej w przypadku, gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach, zamie-

rza prowadzić działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi, lub

4) zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji

producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, wraz z nadanym nu-

merem identyfikacyjnym - w odniesieniu do podmiotów prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośred-

nich;

5) wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujący typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji oraz datę uruchomie-

nia - w odniesieniu do podmiotów prowadzących obrót żywnością z tych urządzeń.

ZAŁĄCZNIK Nr  3  2

WZÓR

WNIOSEK

O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH

URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

.....................................................

(miejscowość, data)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w .....................................................................

.........................................................................

Na podstawie art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.

Nr 171, poz. 1225), w związku z art. 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego

i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1;

Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319):

.......................................................................................................................................................................................

(imię, nazwisko/nazwa wnioskodawcy)

.......................................................................................................................................................................................

(adres/siedziba wnioskodawcy wg KRS lub EDG)

.......................................................................................................................................................................................

(PESEL1)/numer identyfikacji podatkowej NIP)

wnosi o zatwierdzenie oraz o wpis do rejestru zakładów

.......................................................................................................................................................................................

(należy wymienić odrębnie nazwy i siedziby wszystkich zakładów objętych wnioskiem)2)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Rodzaj i zakres prowadzonej działalności, zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD), określonej w Krajo-

wym Rejestrze Sądowym (KRS) lub Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG)3)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu4):

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

..............................................................

(imię i nazwisko oraz podpis wnioskodawcy

lub osoby reprezentującej wnioskodawcę)

Załączniki do wniosku5)

1. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
2. Kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
3. Zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej

Objaśnienia:

1) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i nu-

mer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych oso-

bowych.

2) Należy wpisać zakłady podmiotu działającego na rynku spożywczym podlegające właściwości państwowego powiatowe-

go inspektora sanitarnego, do którego składany jest wniosek. Jeżeli podmiot posiada zakłady produkujące lub wprowa-

dzające do obrotu żywność podlegające właściwości różnych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych, na-

leży złożyć odrębne wnioski do każdego właściwego ze względu na siedzibę zakładu państwowego powiatowego inspek-

tora sanitarnego. Jeżeli podmiot produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z obiektów lub urządzeń ruchomych lub

tymczasowych, właściwość państwowego powiatowego inspektora sanitarnego jest określana według miejsca prowa-

dzenia działalności przez zakład.

3) Należy wymienić wszystkie rodzaje działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością zgodnie z Polską Klasyfikacją

Działalności (PKD) określone w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) lub Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

4) Należy wymienić rodzaje żywności produkowanej przez zakład, a jeżeli wnioskiem objętych jest kilka zakładów produku-

jących różne rodzaje żywności, należy wymienić je dla każdego zakładu we wniosku lub dodatkowo w formie załączników

do wniosku.

5) Zaznaczyć właściwe.

Jako załączniki do wniosku, zgodnie z art. 64 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywie-

nia, należy dołączyć:

1) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego;

2) zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej;

3) kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Euro-

pejskiej w przypadku, gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach, zamierza

prowadzić działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi.

ZAŁĄCZNIK Nr  4  3

WZÓR

WNIOSEK

O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

.....................................................

(miejscowość, data)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w ......................................................................

.........................................................................

Na podstawie art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.

Nr 171, poz. 1225), w związku z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady

z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1;

Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319):

.......................................................................................................................................................................................

(imię, nazwisko/nazwa wnioskodawcy)

.......................................................................................................................................................................................

(adres/siedziba wnioskodawcy wg KRS lub EDG, lub numeru identyfikacyjnego ARMiR)1)

.......................................................................................................................................................................................

(PESEL2)/numer identyfikacji podatkowej NIP)

wnosi o wprowadzenie zmian

w rejestrze zakładów, o którym mowa w art. 62 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żyw-

ności i żywienia, dotyczących zakładów:

.......................................................................................................................................................................................

(należy wymienić odrębne nazwy i siedziby wszystkich zakładów objętych wnioskiem wraz z numerem wpisu do rejestru)3)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

Zmiany objęte wnioskiem:

.......................................................................................................................................................................................

(należy wymienić i opisać zmiany objęte wnioskiem odrębnie dla każdego zakładu)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

................................................................

(imię i nazwisko oraz podpis wnioskodawcy

lub osoby reprezentującej wnioskodawcę)Załączniki do wniosku4)

1. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
2. Kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
3. Zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
4. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych
5. Wykaz urządzeń dystrybucyjnych

Objaśnienia:

1) Należy wpisać zakłady podmiotu działającego na rynku spożywczym podlegające właściwości państwowego powiatowe-

go inspektora sanitarnego, do którego jest składany wniosek. Jeżeli podmiot posiada zakłady produkujące lub wprowa-

dzające do obrotu żywność podlegające właściwości różnych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych, na-

leży złożyć odrębne wnioski do każdego właściwego ze względu na siedzibę zakładu państwowego powiatowego inspek-

tora sanitarnego. Jeżeli podmiot produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z obiektów lub urządzeń ruchomych lub

tymczasowych, właściwość państwowego powiatowego inspektora sanitarnego określana jest według miejsca prowa-

dzenia działalności przez zakład.

2) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i nu-

mer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych oso-

bowych.

3) Należy wymienić wszystkie rodzaje działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością zgodnie z Polską Klasyfikacją

Działalności (PKD) określone w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) lub Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

4) Zaznaczyć właściwe.

Jako załączniki do wniosku, zgodnie z art. 64 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywie-

nia, należy dołączyć:

1) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego;

2) zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej;

3) kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Euro-

pejskiej w przypadku, gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach, zamierza

prowadzić działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi, lub

4) zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji

producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, wraz z nadanym nu-

merem identyfikacyjnym - w odniesieniu do podmiotów prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;

5) wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujący typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji oraz datę uruchomienia

- w odniesieniu do podmiotów prowadzących obrót żywnością z tych urządzeń.

ZAŁĄCZNIK Nr  5  4

WZÓR

WNIOSEK

O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

..................................................

(miejscowość, data)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w .....................................................................

.........................................................................

Na podstawie art. 65 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

(Dz. U. Nr 171, poz. 1225)

.......................................................................................................................................................................................

(imię, nazwisko/nazwa wnioskodawcy)

.......................................................................................................................................................................................

(adres/siedziba wnioskodawcy wg KRS lub EDG, lub numeru identyfikacyjnego ARMiR)1)

.......................................................................................................................................................................................

(PESEL2)/numer identyfikacji podatkowej NIP)

wnosi o wykreślenie z rejestru zakładów,

o którym mowa w art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

......................................................................................................................................................................................

(dokładna nazwa i siedziba zakładu objętego wnioskiem o wykreślenie oraz numer wpisu do rejestru)

.......................................................................................................................................................................................

Podstawa wykreślenia zakładu z rejestru:

.......................................................................................................................................................................................

(określić podstawę wykreślenia z rejestru)

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................

.................................................................

(imię i nazwisko oraz podpis wnioskodawcy

lub osoby reprezentującej wnioskodawcę)

Załączniki do wniosku3)

1. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego
2. Kopia zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE
3. Zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej
4. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych
5. Wykaz urządzeń dystrybucyjnych

Objaśnienia:

1) Wypełniają producenci rolni objęci ewidencją gospodarstw rolnych na podstawie ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o kra-

jowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatno-

ści (Dz. U. 2004 r. Nr 10, poz. 76, z późn. zm.), którzy posiadają numer identyfikacyjny nadany przez Agencję Restruktury-

zacji i Modernizacji Rolnictwa. W imieniu pozostałych podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących dzia-

łalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wy-

stępują z wnioskiem organy lub osoby reprezentujące podmiot zgodnie z odpisem z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS)

lub z zaświadczeniem z Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

2) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i nu-

mer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych oso-

bowych.

3) Zaznaczyć właściwe.

Jako załączniki do wniosku, zgodnie z art. 64 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywie-

nia, należy dołączyć:

1) aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego;

2) zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej;

3) kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Eu-

ropejskiej w przypadku, gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach, zamie-

rza prowadzić działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi, lub

4) zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji

producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, wraz z nadanym nu-

merem identyfikacyjnym - w odniesieniu do podmiotów prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośred-

nich;

5) wykaz urządzeń dystrybucyjnych obejmujący typ urządzenia, nazwę producenta, rok produkcji oraz datę uruchomie-

nia - w odniesieniu do podmiotów prowadzących obrót żywnością z tych urządzeń.

ZAŁĄCZNIK Nr  6 

WZÓR

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

w .....................................................................

........................................................................

.................................., dnia .............................

ZAŚWIADCZENIE

O WPISIE DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ

Na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

(Dz. U. Nr 171, poz. 1225), po rozpatrzeniu wniosku o wpis/o zatwierdzenie i wpis* do rejestru zakładów podle-

gających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z dnia ................................. złożonego przez

.................................................................................................................................................................................................

(imię, nazwisko/nazwa wnioskodawcy)

.................................................................................................................................................................................................

(adres/siedziba wnioskodawcy wg KRS lub EDG, lub numeru identyfikacyjnego ARMiR)1)

.................................................................................................................................................................................................

(PESEL2)/numer identyfikacji podatkowej NIP)

dokonano w dniu ................... wpisu zakładu(-dów)

.................................................................................................................................................................................................

(należy wymienić odrębnie nazwy i siedziby wszystkich zakładów wpisanych do rejestru, rodzaj prowadzonej działalności

oraz nr wpisu)3)

................................................................................................................................................................................................

do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez PPIS w .........................................................................................................., nr wpisu ................................................

............................................

(pieczęć i podpis)

______

* Niepotrzebne skreślić.

Objaśnienia:

1) Wypełniają producenci rolni objęci ewidencją gospodarstw rolnych na podstawie ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o kra-

jowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatno-

ści (Dz. U. z 2004 r. Nr 10, poz. 76, z późn. zm.), którzy posiadają numer identyfikacyjny nadany przez Agencję Restruktu-

ryzacji i Modernizacji Rolnictwa. W imieniu pozostałych podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących

działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitar-

nej występują z wnioskiem organy lub osoby reprezentujące podmiot zgodnie z odpisem z Krajowego Rejestru Sądowe-

go (KRS) lub z zaświadczeniem z Ewidencji Działalności Gospodarczej (EDG).

2) Wypełnia się w przypadku osoby fizycznej. W przypadku gdy osobie nie nadano tego numeru, należy wpisać serię i numer

paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego możliwe jest ustalenie danych osobowych.

3) Należy wpisać zakłady podmiotu działającego na rynku spożywczym podlegające właściwości państwowego powiatowe-

go inspektora sanitarnego, do którego jest składany wniosek. Jeżeli podmiot posiada zakłady produkujące lub wprowa-

dzające do obrotu żywność podlegające właściwości różnych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych, na-

leży złożyć odrębne wnioski do każdego właściwego ze względu na siedzibę zakładu państwowego powiatowego inspek-

tora sanitarnego. Jeżeli podmiot produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z obiektów lub urządzeń ruchomych lub

tymczasowych, właściwość państwowego powiatowego inspektora sanitarnego jest określana według miejsca prowa-

dzenia działalności przez zakład.

1 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 października 2019 r. (Dz.U.2019.2097) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2019 r.
2 Załącznik nr 3 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 października 2019 r. (Dz.U.2019.2097) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2019 r.
3 Załącznik nr 4 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 października 2019 r. (Dz.U.2019.2097) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2019 r.
4 Załącznik nr 5 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 października 2019 r. (Dz.U.2019.2097) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 listopada 2019 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.106.730

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Data aktu: 29/05/2007
Data ogłoszenia: 15/06/2007
Data wejścia w życie: 30/06/2007