Materiały paszowe wprowadzane do obrotu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 grudnia 2006 r.
w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu2)

Na podstawie art. 26 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
materiały paszowe oraz nazwy, pod którymi te materiały mogą być wprowadzane do obrotu, stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)
rodzaje procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania materiałów paszowych, o których mowa w pkt 1, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 stycznia 2005 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. Nr 16, poz. 137).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI TE MATERIAŁY MOGĄ BYĆ WPROWADZANE DO OBROTU

Lp. Nazwa materiału paszowego Opis materiału paszowego
1 2 3
I. ZIARNA ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1.01 Owies Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa
1.02 Płatki owsiane Produkt uzyskany przez walcowanie i parowanie łuskanego owsa, który może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej
1.03 Śruta owsiana Produkt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego ziarna owsa na kaszę i mąkę, składający się głównie z otrąb owsianych i bielma
1.04 Otręby i łuski owsiane Produkt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego owsa na kaszę owsianą, składający się głównie z łusek i otrąb owsianych
1.05 Jęczmień Ziarno Hordeum vulgare L.
1.06 Śruta jęczmienna Produkt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę
1.07 Białko jęczmienne Wysuszony produkt uboczny uzyskany podczas produkcji skrobi jęczmiennej, składający się głównie z białka uzyskanego w procesie oddzielania skrobi
1.08 Ryż połamany Produkt uboczny uzyskany podczas polerowania lub szkliwienia ryżu Oryza sativa L., zawierający głównie niewymiarowe lub połamane ziarna
1.09 Otręby ryżowe (brązowe) Produkt uboczny uzyskany podczas pierwszego polerowania łuskanego ryżu, składający się głównie z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka
1.10 Otręby ryżowe (białe) Produkt uboczny uzyskany podczas drugiego polerowania łuskanego ryżu, składający się głównie z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka
1.11 Otręby ryżowe z węglanem wapnia Produkt uboczny uzyskany podczas polerowania łuskanego ryżu, który składa się głównie ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka, zawierający zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania
1.12 Mączka paszowa z ryżu parzonego Produkt uboczny uzyskany podczas polerowania łuskanego, parzonego ryżu, który składa się głównie ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka, zawierający zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania
1.13 Śruta ryżu pastewnego Produkt uzyskany przez rozdrobnienie ryżu pastewnego, który składa się z zielonych, kredowobiałych lub niedojrzałych ziaren, oddzielonych w procesie mielenia łuskanego ryżu, lub z normalnych łuskanych ziaren o żółtym zabarwieniu lub mających plamy
1.14 Makuch z zarodków ryżowych Produkt uboczny uzyskany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski
1.15 Poekstrakcyjne zarodki ryżowe Produkt uboczny uzyskany przy produkcji oleju, po ekstrakcji zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski
1.16 Skrobia ryżowa Technicznie czysta skrobia ryżowa
1.17 Proso Ziarno Panicum miliaceum L.
1.18 Żyto Ziarno Secale cereale L.
1.19 Śruta żytnia(1) Produkt uboczny uzyskany z przesianego żyta przy produkcji mąki, składający się głównie z cząstek bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadków ziarna
1.20 Mąka żytnia paszowa Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego żyta, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich
1.21 Otręby żytnie Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego żyta, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma
1.22 Sorgo Ziarno Sorghum bicolor (L.) Moench s.l.
1.23 Pszenica Ziarno Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy
1.24 Śruta pszenna(1) Produkt uboczny uzyskany przy produkcji mąki z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z cząstek bielma z drobnymi fragmentami zewnętrznej łuski i odpadków ziarna
1.25 Mąka pszenna paszowa Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb
1.26 Otręby pszenne(2) Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma
1.27 Zarodki pszenne Produkt uboczny przy produkcji mąki, składający się głównie z zarodków pszennych, walcowanych lub otrzymywanych w inny sposób, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i zewnętrznej łuski
1.28 Gluten pszenny Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi pszennej, składający się głównie z glutenu otrzymanego podczas oddzielania skrobi
1.29 Gluten pszenny paszowy Produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi pszennej i glutenu, składający się z otrąb, z których usunięto częściowo zarodki lub nie, oraz glutenu, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości pochodzących z procesu hydrolizy skrobi
1.30 Skrobia pszenna Technicznie czysta skrobia otrzymana z pszenicy
1.31 Żelowana skrobia pszenna Produkt składający się ze skrobi pszennej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej
1.32 Orkisz Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum
1.33 Pszenżyto Ziarno krzyżówki Triticum X Secale
1.34 Kukurydza Ziarno Zea mays L.
1.35 Śruta kukurydziana(1) Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb
1.36 Otręby kukurydziane Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy, składający się z zewnętrznej łuski oraz niewielkiej ilości zarodków kukurydzianych i niewielkiej ilości bielma
1.37 Makuch z zarodków kukurydzianych Produkt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju na sucho lub z tłoczenia oleju na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać jeszcze fragmenty bielma i łuski
1.38 Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane Produkt uboczny ekstrakcji oleju z suchych lub przetworzonych na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski
1.39 Gluten paszowy kukurydziany(3) Produkt uboczny produkcji skrobi kukurydzianej na mokro, składający się z otrąb i z glutenu, do których mogą być dodane pokruszone ziarna kukurydzy uzyskane z przesiewu w ilości nieprzekraczającej 15 % produktu lub pozostałości przesączanego płynu wykorzystywanego do produkcji alkoholu, lub inne produkty pochodne skrobi; produkt może również zawierać pozostałości po ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy uzyskanych również w drodze tłoczenia na mokro
1.40 Gluten kukurydziany Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej, składający się głównie z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi
1.41 Skrobia kukurydziana Technicznie czysta skrobia uzyskana z kukurydzy
1.42 Żelowana skrobia kukurydziana(4) Produkt składający się ze skrobi kukurydzianej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej
1.43 Słód kukurydziany Produkt uboczny słodowania, składający się głównie z suszonych korzonków skiełkowanego ziarna
1.44 Młóto browarniane suszone Produkt uboczny browarniany, uzyskany przez suszenie pozostałości słodowanych i niesłodowanych ziaren zbóż i innych produktów skrobiowych
1.45 Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(5) Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż
1.46 Wywar gorzelniczy ciemny suszony(6) Produkt uboczny gorzelnictwa, uzyskany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż, do którego dodano syrop piwny lub odparowany, przefermentowany zacier
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
2.01 Makuch z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Produkt uboczny tłoczenia oleju z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis, zawierający nie więcej niż 16 % włókna surowego w suchej masie
2.02 Śruta poekstrakcyjna arachidowa z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych, zawierający nie więcej niż 16 % włókna surowego w suchej masie
2.03 Makuch z orzechów ziemnych obłuszczonych Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy tłoczeniu obłuszczonych orzechów ziemnych
2.04 Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych orzechów ziemnych Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję obłuszczonych orzechów ziemnych
2.05 Rzepak(7) Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. Var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.06 Makuch rzepakowy(7) Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez tłoczenie nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.07 Śruta poekstrakcyjna rzepakowa(7) Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.08 Łuski nasion rzepaku Produkt uboczny uzyskany podczas obłuszczenia nasion rzepaku
2.09 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego krokoszu Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L.
2.10 Makuch z kopry Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany poprzez tłoczenie wysuszonego rdzenia (bielma) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L.
2.11 Śruta poekstrakcyjna z kopry Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej
2.12 Makuch z ziarna palmy Produkt uboczny produkcji oleju tłoczonego z rdzeni palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej
2.13 Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy Produkt uboczny ekstrakcji oleju z nasion palmy, z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej
2.14 Nasiona soi toastowane Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej, w których aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.15 Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana Produkt uboczny produkcji oleju z nasion soi po ekstrakcji i obróbce cieplnej (nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej), w którym aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.16 Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana Produkt uboczny uzyskany przy ekstrakcji oleju z podgrzanych i obłuszczonych nasion soi, zawierający maksymalnie 8 % włókna surowego w suchej masie (nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej), w którym aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.17 Koncentrat białka sojowego Produkt uzyskany z obłuszczonych, odtłuszczonych nasion soi, poddany ponownej ekstrakcji redukującej zawartość związków bezazotowych
2.18 Olej roślinny(8) Olej uzyskany z roślin
2.19 Łuski z nasion soi Produkt uboczny uzyskany podczas obłuszczenia nasion soi
2.20 Nasiona bawełny Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno
2.21 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion bawełny Produkt uboczny ekstrakcji oleju z częściowo obłuszczonych nasion bawełny, z których usunięto włókno i część łuski, w którym maksymalna zawartość włókna surowego wynosi 22,5 % w suchej masie
2.22 Makuch z nasion bawełny Produkt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno
2.23 Makuch z nasion nigru Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy tłoczeniu nasion nigru, Guizotia abyssinica (Lf) Cass, w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 3,4 %
2.24 Nasiona słonecznika Nasiona słonecznika Helianthus annuus L.
2.25 Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa Produkt uboczny ekstrakcji oleju z nasion słonecznika
2.26 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion słonecznika Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy ekstrakcji nasion słonecznika, z których usunięto część łusek, w którym maksymalna zawartość włókna surowego wynosi 27,5 % suchej masy
2.27 Nasiona lnu Nasiona lnu Linum usitatissimum L. o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.28 Makuch lniany Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany w procesie tłoczenia nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.29 Śruta poekstrakcyjna lniana Produkt uboczny ekstrakcji oleju z nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.30 Pulpa z oliwek Produkt uboczny uzyskany przez ekstrakcję prasowanych oliwek Olea europea L., z których usunięto jak największą liczbę pestek
2.31 Makuch sezamowy Produkt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju z nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L., zawierający popiół nierozpuszczalny w HCl w ilości nie większej niż 5 %
2.32 Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego ziarna kakaowego Produkt uboczny uzyskany przy ekstrakcji oleju z suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., częściowo obłuszczonego
2.33 Łuski kakaowe Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L.
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
3.01 Ciecierzyca Nasiona Cicer arietinum L.
3.02 Mączka z ekstrahowanych nasion guaru Produkt uboczny uzyskany po ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub.
3.03 Soczewica Nasiona Ervum ervilia L.
3.04 Lędźwian siewny(9) Nasiona Lathyrus sativus L. poddane obróbce cieplnej
3.05 Soczewica jadalna Nasiona Lens culinaris a.o. Medik.
3.06 Łubiny słodkie Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion
3.07 Fasola toastowana Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane obróbce cieplnej mającej na celu inaktywację toksycznych lektyn
3.08 Groch Nasiona Pisum ssp.
3.09 Śruta grochowa Produkt uboczny uzyskany przy produkcji mączki grochowej, składający się głównie z cząstek liścienia oraz małej ilości łusek
3.10 Otręby grochowe Produkt uboczny uzyskany przy produkcji mączki grochowej, składający się głównie z łupin usuniętych podczas łuszczenia i czyszczenia grochu
3.11 Bobik Nasiona Vicia faba L. ssp. Faba odm. equina Pers. i odm. minuta (Alef.) Mansf.
3.12 Wyka jednokwiatowa Nasiona Vicia monathos Desf.
3.13 Wyka siewna Nasiona Vicia sativa L. odm. sativa i inne
IV. BULWY, ROŚLINY KORZENIOWE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
4.01 Wysłodki buraczane Produkt uboczny uzyskany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i suszonej krajanki buraków cukrowych Beta vulgaris L. ssp. vulgaris odm. altissima Doell., w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.02 Melasa buraczana Produkt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków
4.03 Wysłodki buraczane melasowane Produkt uboczny uzyskany przy produkcji cukru, zawierający wysuszone wysłodki, do których dodano melasę, w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.04 Wywar melasowy z buraków cukrowych Produkt uboczny fermentacji melasy z buraków przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych
4.05 Cukier z buraków cukrowych(10) Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych
4.06 Batat Bulwy - Wilec ziemniaczany Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci
4.07 Maniok(11) jadalny Korzenie Manihot esculenta Crantz, niezależnie od postaci, w których maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.08 Skrobia z manioku(12) ekspandowana Skrobia uzyskana z korzeni manioku, ekspandowana w wyniku stosownej obróbki cieplnej
4.09 Pulpa ziemniaczana Produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.)
4.10 Skrobia ziemniaczana Technicznie czysta skrobia ziemniaczana
4.11 Białko ziemniaczane Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi, składający się głównie z substancji białkowych otrzymanych po oddzieleniu skrobi
4.12 Płatki ziemniaczane Produkt uzyskany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych, parowanych ziemniaków
4.13 Koncentrat soku ziemniaczanego Produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi ziemniaczanej, z której usunięto częściowo białko i wodę
4.14 Żelowana skrobia ziemniaczana Produkt składający się ze skrobi ziemniaczanej w znacznej części rozłożonej w wyniku obróbki cieplnej
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
5.01 Strąki szarańczynu Produkt kruszenia suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu - Rożkowiec strąkowy Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona
5.02 Pulpa cytrusowa Produkt uboczny uzyskany z wyciskania owoców cytrusowych Citrus ssp. podczas produkcji soku
5.03 Pulpa owocowa(13) Produkt uboczny uzyskany z wyciskania owoców miąższowych lub pestkowych podczas produkcji soku owocowego
5.04 Pulpa pomidorowa Produkt uboczny uzyskany przy wyciskaniu pomidorów Solanum lycopersicum Karst podczas produkcji soku pomidorowego
5.05 Pestki winogronowe ekstrahowane Produkt uboczny uzyskany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych
5.06 Pulpa winogronowa Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie największą ilość szypułek i pestek
5.07 Pestki winogronowe Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie wytłoczono oleju
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE
6.01 Susz z lucerny - mączka(14) Produkt uzyskany przez suszenie i mielenie młodych roślin lucerny Medicago sativa L. i Medicago odm. Martyn; może zawierać do 20 % młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną
6.02 Miazga z lucerny Wysuszony produkt uboczny powstały przy wyciskaniu soku z lucerny
6.03 Koncentrat białkowy z lucerny Produkt uzyskany przez sztuczne wysuszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i ogrzano w celu oddzielenia białka
6.04 Susz z koniczyny - mączka(14) Produkt uzyskany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp.; może zawierać do 20 % młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną
6.05 Susz z traw(14) - mączka(15) Produkt uzyskany przez wysuszenie i zmielenie młodych traw paszowych
6.06 Słoma zbożowa(16) Słoma zbóż
6.07 Słoma zbożowa po obróbce(17) Produkt uzyskany w wyniku obróbki słomy zbóż
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
7.01 Melasa z trzciny cukrowej Produkt uboczny składający się z resztek syropu zebranego podczas produkcji lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L.
7.02 Wywar melasowy z trzciny cukrowej Produkt uboczny fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych
7.03 Cukier z trzciny cukrowej(18) Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej
7.04 Mączka z wodorostów morskich Produkt uzyskany przez suszenie i kruszenie morskich wodorostów, zwłaszcza morszczynu, który może być poddany płukaniu w celu obniżenia zawartości jodu
VIII. PRODUKTY MLECZNE
8.01 Mleko w proszku odtłuszczone Produkt uzyskany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu
8.02 Maślanka w proszku Produkt uzyskany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła
8.03 Serwatka w proszku Produkt uzyskany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub podczas podobnych procesów
8.04 Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru Produkt uzyskany przez suszenie serwatki, z której usunięto częściowo laktozę
8.05 Białko serwatki w proszku(19) Produkt uzyskany przez suszenie związków białkowych wytrąconych z serwatki lub mleka przez chemiczną lub fizyczną obróbkę
8.06 Kazeina w proszku Produkt uzyskany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki
8.07 Laktoza w proszku Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH
9.01 Mączka mięsna(20) Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia, piór i treści z przewodu pokarmowego, o minimalnej zawartości białka ogólnego wynoszącej 50 % suchej masy i maksymalnej zawartości fosforu całkowitego wynoszącej 8 %
9.02 Mączka mięsno-kostna(20) Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia, piór i treści przewodu pokarmowego
9.03 Mączka kostna Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie kości zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego
9.04 Skwarki Produkt otrzymywany przy produkcji łoju wołowego, smalcu i innych wytopionych lub wyciskanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
9.05 Mączka drobiowa(20) Produkt uzyskany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych powstałych podczas uboju drobiu; produkt zasadniczo wolny od piór
9.06 Mączka z piór hydrolizowana Produkt uzyskany przez poddanie hydrolizie piór drobiowych, ich suszenie i mielenie
9.07 Suszona krew Produkt uzyskany przez suszenie krwi powstałej przy uboju zwierząt ciepłokrwistych; produkt nie może zawierać ciał obcych
9.08 Tłuszcz zwierzęcy(21) Produkt składający się z tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
10.01 Mączka rybna(22) Produkt uzyskany w wyniku przetwórstwa ryb lub ich części, z którego usunięto część oleju, do którego roztwór rybny może być ponownie dodany
10.02 Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb Produkt otrzymywany przy produkcji mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie
10.03 Olej rybny Olej uzyskany z ryb lub ich części
10.04 Rafinowany i utwardzony olej rybny Olej uzyskany z ryb lub ich części, rafinowany i poddany uwodornieniu
XI. SUBSTANCJE MINERALNE
11.01 Węglan wapnia(23) Produkt uzyskany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, jak też przez wytrącanie z kwaśnego roztworu
11.02 Węglan wapniowo-magnezowy Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu
11.03 Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) Produkt naturalny uzyskany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych
11.04 Tlenek magnezu Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO)
11.05 Siarczan magnezu Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4 · 7H2O)
11.06 Fosforan dwuwapniowy(24) Wodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4 · xH2O)
11.07 Fosforan jedno-, dwuwapniowy Produkt uzyskany chemicznie, składający się w równych częściach z fosforanu dwuwapniowego i jednowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2 · H2O)
11.08 Fosforan odfluorowany Produkt uzyskany przez mielenie oczyszczonych i odfluorowanych fosforanów naturalnych
11.09 Odżelowana mączka kostna Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz
11.10 Fosforan jednowapniowy Technicznie czysty dwuwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2 · xH2O)
11.11 Fosforan wapniowo-magnezowy Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy
11.12 Fosforan jednoamonowy Technicznie czysty fosforan jednoamonowy (NH4H2PO4)
11.13 Chlorek sodu(23) Technicznie czysty chlorek sodu (NaCl) lub produkt uzyskany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska
11.14 Propionian magnezu Technicznie czysty propionian magnezu
11.15 Fosforan magnezu Produkt składający się z technicznie czystego fosforanu magnezowego dwuzasadowego (MgHPO4 · xH2O)
11.16 Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy Produkt składający się z fosforanu sodowo-wapniowo-magnezowego
11.17 Fosforan jednosodowy Technicznie czysty fosforan jednosodowy (NaH2PO4 · H2O)
11.18 Wodorowęglan sodu Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3)
XII. RÓŻNE
12.01 Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne(25) Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas wypieku chleba, łącznie z pokruszonymi produktami piekarniczymi, herbatnikami lub makaronem
12.02 Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne(25) Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas produkcji słodyczy, w tym czekolady
12.03 Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów(25) Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas produkcji ciast cukierniczych, ciastek lub lodów
12.04 Kwasy tłuszczowe Produkt uboczny uzyskany podczas traktowania ługiem lub przez destylację olejów i tłuszczy nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego
12.05 Sole kwasów tłuszczowych(26) Produkt uzyskany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu
______

Objaśnienia:

(1) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określone jako "bogate w skrobię".

(2) W przypadku gdy materiał paszowy został poddany procesowi mielenia, do nazwy można dodać wyraz "drobne".

(3) Nazwę można zastąpić wyrazami "gluten kukurydziany paszowy".

(4) Nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia kukurydziana ekstrudowana".

(5) Nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna.

(6) Nazwę można zastąpić wyrazami "suche ziarno i substancje rozpuszczalne z gorzelni" lub uzupełnić o nazwę gatunków ziarna.

(7) W uzasadnionym przypadku można dodać wyrazy "o niskiej zawartości glukozynolanów".

(8) Nazwę należy uzupełnić przez dodanie nazwy rośliny.

(9) Nazwę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej.

(10) Nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza".

(11) Nazwę można zastąpić wyrazem "tapioka".

(12) Nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia z tapioki".

(13) Nazwę należy uzupełnić o nazwę gatunku owoców.

(14) Wyraz "mączka" można zastąpić wyrazem "granulat" lub określić sposób suszenia.

(15) Do nazwy można dodać nazwę rośliny paszowej.

(16) W nazwie należy wskazać nazwę gatunku zboża.

(17) Nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju obróbki chemicznej, której poddano słomę.

(18) Nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza".

(19) Nazwę można zastąpić wyrazami "albumina mleka w proszku".

(20) Produkty zawierające ponad 13 % tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako "bogate w tłuszcz".

(21) Nazwę należy uzupełnić szczegółowym wskazaniem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia lub procesu technologicznego (np. łój wołowy, smalec, tłuszcz kostny).

(22) Produkty zawierające ponad 75 % białka ogólnego w suchej masie mogą być kwalifikowane jako "bogate w białko".

(23) Rodzaj źródła węglanu wapnia albo chlorku sodu może być wskazany dodatkowo w nazwie lub może ją zastąpić.

(24) W nazwie może być zawarte wskazanie technologii produkcji.

(25) Nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu, w wyniku którego uzyskano materiał paszowy w przetwórstwie spożywczym.

(26) Nazwę można uzupełnić o wskazanie rodzaju soli, jaka została uzyskana.

Materiały paszowe zostały wymienione i nazwane według następujących kryteriów:

1) pochodzenie produktu lub produktu ubocznego, np. zwierzęcy, roślinny, mineralny;

2) część używanego produktu lub produktu ubocznego, np. cały, nasiona, bulwy, kości;

3) obróbka, jakiej poddano produkt lub produkt uboczny, np. łuszczenie, ekstrakcja; ogrzewanie lub powstały produkt lub produkt uboczny, np. płatki, otręby, pulpa, tłuszcz;

4) dojrzałość produktu lub produktu ubocznego lub jakość produktu lub produktu ubocznego, np. "o niskiej zawartości glukozynolanów", "o wysokiej zawartości tłuszczu", "o niskiej zawartości cukru".

Wykaz materiałów paszowych został podzielony na 12 rozdziałów:

I. Ziarna zbóż, ich produkty i produkty uboczne

II. Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne

III. Nasiona roślin strączkowych, ich produkty i produkty uboczne

IV. Bulwy, rośliny korzeniowe, ich produkty i produkty uboczne

V. Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne

VI. Pasze z zielonek i pasze objętościowe

VII. Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne

VIII. Produkty mleczne

IX. Produkty zwierzęce ze zwierząt lądowych

X. Ryby, inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne

XI. Substancje mineralne

XII. Różne

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH

Lp. Nazwa procesu technologicznego Opis procesu technologicznego Nazwa zwyczajowa produktu uzyskanego w wyniku zastosowania procesu technologicznego
1 2 3 4
1 Zagęszczanie Zwiększenie zawartości niektórych składników przez suszenie lub zastosowanie innych procesów technologicznych Koncentrat
2 Łuszczenie(1) Całkowite lub częściowe usuwanie zewnętrznych powłok z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych Łuszczony, częściowo obłuszczony
3 Suszenie Usuwanie wody metodami sztucznymi lub naturalnymi Wysuszony (na słońcu lub sztucznie)
4 Ekstrakcja Usuwanie tłuszczu lub oleju z określonego materiału za pomocą rozpuszczalnika organicznego lub przy użyciu wodnego rozpuszczalnika cukru i innych składników rozpuszczalnych w wodzie. W przypadku stosowania rozpuszczalnika organicznego uzyskany produkt powinien być technicznie oczyszczony z danego rozpuszczalnika Ekstrahowany, poekstrakcyjny (w przypadku materiałów tłuszczowych); melasa, pulpa (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie)
5 Ekstruzja Przeciskanie materiału przez otwór pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) Ekstrudowany
6 Płatkowanie Walcowanie wilgotnego materiału poddanego obróbce cieplnej Płatki
7 Mielenie Fizyczne przetwarzanie ziarna zbóż w celu zmniejszenia wielkości cząsteczek i ułatwienia rozdziału na frakcje (głównie mąkę, otręby i śrutę) Mąka, otręby, śruta, mąka paszowa
8 Ogrzewanie Ogólne określenie obejmujące elementy składające się na obróbkę cieplną, prowadzone w określonych warunkach w celu oddziaływania na wartość żywieniową lub strukturę materiału Toastowany, gotowany, ogrzewany
9 Uwodornienie Przekształcanie glicerydów nienasyconych w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczy) Utwardzony, częściowo utwardzony
10 Hydroliza Rozbicie składników chemicznych na prostsze przez działanie wodą, enzymami lub kwasami/zasadami Hydrolizowany
11 Wyciskanie Usuwanie poprzez wyciskanie (przy użyciu prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez podgrzania, tłuszczu lub oleju z materiałów zawierających duże ilości oleju, soku z owoców lub innych produktów roślinnych Wytłok (w przypadku materiałów zawierających olej); pulpa, miazga (w przypadku owoców); wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych)
12 Granulowanie Specjalne kształtowanie materiału w wyniku ściskania przez matrycę Granulat, granulowany
13 Wstępne żelowanie Modyfikacja skrobi w celu znacznego poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie Żelowany, preparowany
14 Rafinacja Pełne lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń w cukrach, olejach, tłuszczach i innych naturalnych materiałach przy zastosowaniu obróbki fizyczno-chemicznej Rafinowany, częściowo rafinowany
15 Mielenie na mokro Mechaniczne rozdzielanie elementów składowych ziarna przez zanurzenie w wodzie z dodatkiem lub bez dodatku dwutlenku siarki, w celu ekstrakcji skrobi Kiełki, gluten, skrobia
16 Rozgniatanie Mechaniczne przetwarzanie ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów Rozdrobniony, rozdrabnianie
17 Odcukrzanie Całkowite lub częściowe usuwanie jedno- i dwusacharydów z melasy i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi Odcukrzony, częściowo odcukrzony
(1) Wyraz "łuszczenie" można zastąpić wyrazem "wyłuskiwanie" albo "obłuszczanie" z dodaniem wyrazu "wyłuskany" lub "obłuszczony" do nazwy uzyskanego produktu.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024