Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 119, poz. 817) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2:
a)
w lit. a dodaje się pkt 64-74 w brzmieniu:

"64) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),

65) dyrektywy Komisji 2007/9/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 17),

66) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

67) dyrektywy Komisji 2007/12/WE z dnia 26 lutego 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu (Dz. Urz. UE L 59 z 27.02.2007, str. 75),

68) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

69) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),

70) dyrektywy Komisji 2007/39/WE z dnia 26 czerwca 2007 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu (Dz. Urz. UE L 165 z 27.06.2007, str. 25),

71) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

72) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

73) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),

74) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);",

b)
w lit. b dodaje się pkt 46-52 w brzmieniu:

"46) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),

47) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

48) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

49) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

50) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

51) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),

52) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);",

c)
w lit. c dodaje się pkt 35-40 w brzmieniu:

"35) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

36) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

37) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),

38) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

39) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

40) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61);";

2)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
użyte w tabeli wyrazy "nasiona roślin oleistych" zastępuje się wyrazami "nasiona oleiste",
b)
po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
"1-metylocyklopropen 0,01* owoce cytrusowe
0,01* pozostałe owoce
0,01* warzywa
0,02* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
c)
poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:
"ACETAMIPRYD

(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

1,0 owoce cytrusowe
0,1 owoce ziarnkowe
0,1 morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
0,2 wiśnie, czereśnie
0,02 śliwki
0,01* pozostałe owoce pestkowe
0,01* pozostałe owoce
0,1 pomidory, oberżyna
0,3 papryka
0,3 dyniowate z jadalną skórką
5,0 roszpunka jadalna, sałata
0,01* pozostałe warzywa
0,02 nasiona bawełny
0,01* pozostałe oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
d)
poz. ALDIKARB otrzymuje brzmienie:
"ALDIKARB

(suma aldikarbu, jego

pochodnych sulfotlenkowych

i sulfonowych wyrażona

jako aldikarb)

O-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu

0,02* owoce
0,05 warzywa cebulowe
0,02* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,05* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
e)
poz. AZOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
"AZOKSYSTROBINA

metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy) pirimidyno- 4-yloksy]fenyl-3-etoksyakrylan

1,0 owoce cytrusowe
0,05* owoce ziarnkowe, owoce pestkowe
2,0 winogrona, truskawki
3,0 jeżyny, maliny
2,0 banany
0,2 mango, papaja
0,05* pozostałe owoce
0,2 marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń, rzodkiewka, salsefia
0,3 seler
2,0 cebula dymka
2,0 rośliny psiankowate
1,0 dyniowate z jadalną skórką
0,5 dyniowate z niejadalną skórką
0,5 brokuły, kalafiory i inne
0,3 brukselka, kapusta głowiasta i inne
5,0 kapusta pekińska, jarmuż i inne
0,2 kalarepa
3,0 sałata i podobne
0,2 cykoria warzywna
3,0 zioła
1,0 fasola w strąkach
0,2 fasola bez strąków, groch bez strąków
0,5 groch w strąkach
5,0 seler łodygowy, koper włoski
1,0 karczochy kuliste
2,0 por
0,05* pozostałe warzywa
0,05* grzyby
0,1 nasiona roślin strączkowych - suche
0,5 rzepak, ziarna soi
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
20,0 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
f)
poz. AZYNOFOS METYLOWY otrzymuje brzmienie:
"AZYNOFOS METYLOWY

ditiofosforan

O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,05* owoce cytrusowe Obowiązuje
0,5 owoce ziarnkowe, owoce pestkowe od dnia
0,05* winogrona 19 marca
0,5 truskawki, owoce leśne (inne niż dzikie) 2008 r."
0,1 żurawina
0,5 porzeczki, agrest
0,05* pozostałe owoce
0,2 ogórki
0,05* pozostałe warzywa
0,2 nasiona bawełny
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,5 orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia
roślinnego
g)
poz. BENOMYL otrzymuje brzmienie:
"BENOMYL

(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym)

1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

0,5 owoce cytrusowe
0,2 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
0,5 wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3 winogrona stołowe
0,5 winogrona do produkcji wina
0,1* truskawki
0,1* owoce jagodowe
0,2 papaja
0,1* pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
0,5 brukselka
2,0 ketmia jadalna
0,1* pozostałe warzywa
0,2 fasola w strąkach, groch w strąkach
0,1* pozostałe warzywa strączkowe
0,2 ziarna soi
0,1* pozostałe nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,1* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,1* pozostałe środki spożywcze pochodzenia
roślinnego"
h)
po poz. BENTIOWALIKARB dodaje się poz. BIFENAZON:
"BIFENAZON

1-metyloetylo 2-(4-metoksy

[1,1'-bifenylo]-3-ylo) hydrazynokarboksylan

0,01* owoce cytrusowe Obowiązuje
2,0 truskawki od dnia
0,01* pozostałe owoce 6 kwietnia
0,5 pomidory, oberżyna 2008 r."
2,0 papryka
0,3 dyniowate z jadalną skórką
0,01* pozostałe warzywa
0,01* nasiona roślin strączkowych - suche
0,02* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
i)
poz. BOSKALID otrzymuje brzmienie:
"BOSKALID

2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid

0,5N śliwki
1,0N brzoskwinie, wiśnie
1,0N jabłka
3,0N truskawki
5,0N winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska
1,0N pomidory
2,0N papryka
1,0N marchew
3,0N pietruszka - korzeń
1,0N seler
2,0N sałata i podobne, w tym endywia
0,2N ogórek
0,1N melon
0,5N kapusta głowiasta
2,0N kapusta brukselka
10,0N kapusta pekińska
1,0N brokuły, kalafiory
3,0N por
3,0N cebula
2,0N fasola
0,3N groch
0,05N rzepak
15,0N chmiel"
j)
poz. CHINOKSYFEN otrzymuje brzmienie:
"CHINOKSYFEN

5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy) chinolina

0,02* owoce cytrusowe
0,05 jabłka
0,02* pozostałe owoce ziarnkowe
0,05 morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,3 wiśnie, czereśnie
0,02* pozostałe owoce pestkowe
1,0 winogrona
0,3 truskawki
2,0 borówki czarne, żurawiny i inne
0,02* pozostałe owoce
0,05 dyniowate z niejadalną skórką
0,3 karczochy kuliste
0,02* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,5 chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
k)
poz. CHLORFENAPYR otrzymuje brzmienie:
"CHLORFENAPYR

4-bromo-2-(4-chlorofenyl) -1-(etoksymetyl)-5-(trifluorometyl)-1H-pyrol-3-karbonitryl

0,05* owoce cytrusowe
0,05* pozostałe owoce
0,05* warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
50,0 herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
l)
poz. CHLOROTALONIL otrzymuje brzmienie:
"CHLOROTALONIL

tetrachloroizoftalonitryl

0,01* owoce cytrusowe
1,0 owoce ziarnkowe
1,0 morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
0,01* pozostałe owoce pestkowe
1,0 winogrona stołowe
3,0 winogrona do produkcji wina, truskawki
2,0 żurawiny
10,0 porzeczki, agrest
0,2 banany
20,0 papaja
0,01* pozostałe owoce
1,0 marchew, seler
0,01* pozostałe warzywa korzeniowe
0,5 czosnek, cebula, szalotka
5,0 cebula dymka
0,01* pozostałe warzywa cebulowe
2,0 rośliny psiankowate
1,0 ogórek
5,0 ogórek - korniszon
1,0 dyniowate z niejadalną skórką
3,0 brokuły, kalafiory i inne
3,0 brukselka, kapusta głowiasta
0,01* pozostałe warzywa
5,0 zioła
5,0 fasola w strąkach
2,0 fasola bez strąków, groch w strąkach
0,3 groch bez strąków
10,0 seler łodygowy, por
2,0 grzyby uprawne
0,01* grzyby dziko rosnące
0,05 orzeszki ziemne
0,01* pozostałe nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,1* herbata
50,0 chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
m)
poz. CYPRODYNIL otrzymuje brzmienie:
"CYPRODYNIL

4-cyklopropylo-6-metylo-N-fenylopirymidyno-2-amina

0,05N owoce ziarnkowe
3,0N truskawki
2,0N maliny
0,5N pomidory
0,5N fasola szparagowa
0,05*N groch"
n)
poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
"DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,05* owoce cytrusowe
0,2 jabłka
0,1 pozostałe owoce ziarnkowe
0,2 wiśnie, czereśnie
0,1 pozostałe owoce pestkowe
0,2 winogrona, truskawki
0,5 jeżyny, porzeczki
0,2 agrest, kiwi
1,0 oliwki
0,05* pozostałe owoce
0,1 czosnek, cebula, szalotka, cebula dymka
0,05* pozostałe warzywa cebulowe
0,3 pomidory, oberżyna, ketmia jadalna
0,2 pozostałe warzywa o jadalnych owocach
0,2 dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką
0,1 brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne
0,5 kapusta pekińska, jarmuż i inne
0,5 sałata i podobne, szpinak i podobne
0,1 karczochy kuliste
0,2 por
0,05* pozostałe warzywa
0,5 zioła
0,2 warzywa strączkowe
1,0 nasiona roślin strączkowych - suche
0,1 nasiona rzepaku, nasiona gorczycy
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
5,0 herbata
5,0 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
o)
poz. DIAZYNON otrzymuje brzmienie:
"DIAZYNON

tiofosforan O,O-dietylo-O-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu)

0,01* owoce cytrusowe
0,2 żurawina
0,3 ananasy
0,01* pozostałe owoce
0,1 rzodkiewka
0,05 cebula, papryka
0,02 kukurydza cukrowa
0,5 kapusta głowiasta
0,05 kapusta pekińska
0,2 kalarepa
0,01* pozostałe warzywa
0,02* nasiona oleiste
0,05 migdały
0,01* pozostałe orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,5 chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
p)
poz. DIFENOKONAZOL otrzymuje brzmienie:
"DIFENOKONAZOL

1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo}-1H-1,2,4-triazol

0,2N czarna porzeczka
0,1N pozostałe owoce
0,1N buraki cukrowe
0,05*N rzepak"
r)
poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
"DITIOKARBAMINIANY

(GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM*** (suma wyrażona jako CS2)

5,0 (mz) owoce cytrusowe Obowiązuje
5,0 (ma, mz, me, pr, t, z) owoce ziarnkowe od dnia 19 marca 2008 r."
2,0 (mz, t) morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
2,0 (mz, me, pr, t, z) wiśnie, czereśnie
2,0 (mz, me, t, z) śliwki
0,05* pozostałe owoce pestkowe
5,0 (ma, mz, me, pr, t) winogrona
10, 0 (t) truskawki
5,0 (mz) porzeczki
2,0 (mz, me) banany
2,0 (mz) mango
5,0 (mz, pr) oliwki
7,0 (mz) papaja
0,05* pozostałe owoce
0,5 (mz) buraki
0,2 (mz) marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń, salsefia
0,3 (ma, me, pr, t) seler - korzeń
0,1 (mz) czosnek
1,0 (ma, mz) cebula, szalotka
1,0 (mz) cebula dymka
3,0 (mz, me, pr) pomidory
5,0 (mz, pr) papryka
3,0 (mz, me) oberżyna
0,5 (mz) ketmia jadalna
2,0 (mz, pr) dyniowate z jadalną skórką
1,0 (mz, pr) dyniowate z niejadalną skórką
1,0 (mz) brokuły, kalafiory i inne
2,0 (mz) brukselka
3,0 (mz) kapusta głowiasta
0,5 (mz) kapusta pekińska, jarmuż i inne
1,0 (mz) kalarepa
5,0 (mz, me, t) sałata i podobne
0,3 (mz) rukiew wodna
0,5 (mz) cykoria warzywna
1,0 (mz) fasola w strąkach
0,1 (mz) fasola bez strąków, groch bez strąków
1,0 (ma, mz) groch w strąkach
0,5 (mz) szparagi
3,0 (ma, mz) por
0,5 (mz) rabarbar
0,05* pozostałe warzywa
5,0 (mz, me) zioła
0,1 (mz) fasola - nasiona, groch - nasiona
0,05* pozostałe nasiona roślin strączkowych - suche
0,5 (ma, mz) nasiona rzepaku
0,1* pozostałe nasiona oleiste
0,3 (ma, mz, me, pr) ziemniaki
0,1 (mz) orzechy włoskie
0,05* pozostałe orzechy
0,1* herbata
25,0 (pr) chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
s)
po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
"ETOKSAZOL

2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksyfenylo]-4,5-dihydrooksazol

0,1 owoce cytrusowe
0,02* owoce ziarnkowe
0,1 morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
0,02* pozostałe owoce pestkowe
0,02* winogrona
0,2 truskawki
0,02* pozostałe owoce
0,1 pomidory, oberżyna
0,05 dyniowate z niejadalną skórką
0,02* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,05* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
t)
po poz. FENAZACHINA dodaje się poz. FENBUKONAZOL:
"FENBUKONAZOL 4-(4-chlorofenylo)-2-fenylo-2-[(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)metylo]-butanonitryl 0,1N owoce ziarnkowe"
u)
poz. FLUDIOKSONIL otrzymuje brzmienie:
"FLUDIOKSONIL

4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl

3,0N truskawki
2,0N maliny
0,5N pomidory
0,2N fasola szparagowa
0,05*N groch
0,05*N rzepak"
w)
poz. FOLPET otrzymuje brzmienie:
"FOLPET

N-(trichlorometylotio) ftalimid

0,02* owoce cytrusowe
3,0a owoce ziarnkowe
2,0 wiśnie i czereśnie
0,02* winogrona stołowe
5,0 winogrona do produkcji wina
3,0a truskawki
3,0a jeżyny, maliny, porzeczki, agrest
0,02* pozostałe owoce
0,1 cebula
2,0a pomidory
1,0 dyniowate z niejadalną skórką
0,05 kalarepa
2,0 sałata
10,0 szpinak
2,0a fasola w strąkach, fasola bez strąków
0,02* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,1 ziemniaki
0,05* herbata
150,0 chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
y)
poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
"FOSFAMIDON

fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu

0,01* owoce
0,01* warzywa
0,01* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
z)
poz. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) otrzymuje brzmienie:
"HEKSACHLOROBENZEN

(HCB)

0,01* owoce cytrusowe
0,01* pozostałe owoce
0,01* warzywa
0,05 nasiona dyni
0,02* pozostałe nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
za)
poz. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO otrzymuje brzmienie:
"HYDRAZYD MALEINOWY

hydrazyd kwasu maleinowego

0,2* owoce cytrusowe
0,2* pozostałe owoce
30,0 marchew, pasternak
15,0 czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2* pozostałe warzywa
0,5* nasiona oleiste
0,2* orzechy
50,0 ziemniaki
0,5* herbata
0,5* chmiel
0,2* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zb)
po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
"IMAZOSULFURON

1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo) mocznik

0,01* owoce
0,01* warzywa
0,01* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zc)
poz. INDOKSAKARB i IPRODION otrzymują brzmienie:
"INDOKSAKARB

(suma izomerów S i R)

N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksykarbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy) karbanilan metylu

0,02* owoce cytrusowe
0,5 jabłka
0,3 pozostałe owoce ziarnkowe
0,3 morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
0,02* pozostałe owoce pestkowe
2,0 winogrona
1,0 porzeczki, agrest
0,02* pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
0,3 papryka
0,2 dyniowate z jadalną skórką
0,1 dyniowate z niejadalną skórką
0,3 brokuły, kalafiory i inne
3,0 kapusta głowiasta
0,2 kapusta pekińska, jarmuż
2,0 sałata, endywia
2,0 zioła
0,1 karczochy kuliste
0,02* pozostałe warzywa
0,5 ziarna soi
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,05 orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,05* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
IPRODION

3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-diokso-imidazolidyno-1-karboksyamid

5,0 cytryny
1,0 mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami
0,02* pozostałe owoce cytrusowe
5,0 owoce ziarnkowe
3,0 owoce pestkowe
10,0 winogrona
15,0 truskawki
10,0 jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
5,0 kiwi
0,02* pozostałe owoce
0,5 marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń
0,3 rzodkiewka
0,2 czosnek, cebula, cebula szalotka
3,0 cebula dymka
5,0 rośliny psiankowate
2,0 dyniowate z jadalną skórką
1,0 dyniowate z niejadalną skórką
0,1 brokuły, kalafiory i inne
0,5 brukselka
5,0 kapusta głowiasta
5,0 kapusta pekińska
10,0 sałata i podobne, w tym endywia
2,0 cykoria warzywna
10,0 zioła
5,0 fasola w strąkach
2,0 groch w strąkach
0,3 groch bez strąków
0,2 rabarbar
0,02* pozostałe warzywa
0,2 nasiona roślin strączkowych - suche
0,5 siemię lniane, ziarna słonecznika, rzepak
0,02* pozostałe nasiona oleiste
0,2 orzechy laskowe
0,02* pozostałe orzechy
0,02* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zd)
poz. JOKSYNIL otrzymuje brzmienie:
"JOKSYNIL

(włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl

0,05* owoce cytrusowe
0,05* pozostałe owoce
0,2 marchew, pasternak, czosnek, cebula, szalotka
3,0 cebula dymka, por
0,05* pozostałe warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
ze)
poz. KARBENDAZYM otrzymuje brzmienie:
"KARBENDAZYM

(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

0,5 owoce cytrusowe
0,2 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
0,5 wiśnie, czereśnie, śliwki
0,3 winogrona stołowe
0,5 winogrona do produkcji wina
0,1* truskawki
0,1* owoce jagodowe
0,2 papaja
0,1* pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
0,5 brukselka
2,0 ketmia jadalna
0,1* pozostałe warzywa
0,2 fasola w strąkach, groch w strąkach
0,1* pozostałe warzywa strączkowe
0,2 ziarna soi
0,1* pozostałe nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,1* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,1* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zf)
poz. LAMBDA-CYHALOTRYNA otrzymuje brzmienie:
"LAMBDA-CYHALOTRYNA 0,1 grejpfruty, pomarańcze, pomelo
produkt reakcji zawierający równe ilości: (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3,-trifluoro-propenylo)-2,2,-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-ocyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu 0,2 cytryny, limonki, mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami
0,02* pozostałe owoce cytrusowe
0,1 owoce ziarnkowe
0,2 morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
0,1 pozostałe owoce pestkowe
0,2 winogrona
0,5 truskawki
0,2 maliny
0,1 porzeczki, agrest
0,2 owoce jagodowe dziko rosnące
0,1 mango
0,5 oliwki
0,02* pozostałe owoce
0,1 rzodkiewka, seler
0,05 cebula dymka
0,1 pomidory, papryka, ketmia jadalna
0,5 oberżyna
0,1 dyniowate z jadalną skórką
0,05 dyniowate z niejadalną skórką
0,05 kukurydza cukrowa
0,1 brokuły, kalafiory i inne
0,05 brukselka
0,2 kapusta głowiasta
1,0 kapusta pekińska, jarmuż i inne
0,5 sałata, szpinak i podobne
1,0 pozostałe sałaty i podobne
1,0 zioła
0,2 fasola w strąkach, groch w strąkach, groch bez strąków
0,3 seler, koper włoski, por
0,02* pozostałe warzywa
0,02* grzyby uprawne
0,5 grzyby dziko rosnące
0,05* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,02* ziemniaki
1,0 herbata
10,0 chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zg)
uchyla się poz. 1LAMBDA-CYHALOTRYNA,
zh)
po poz. MANKOZEB dodaje się poz. MCPA:
"MCPA 0,05* owoce cytrusowe
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy 0,05* pozostałe owoce
0,1 fasola bez strąków, groch w strąkach,
groch bez strąków
0,05* pozostałe warzywa strączkowe
0,05* pozostałe warzywa
0,1 fasola, groch (suche)
0,05* pozostałe nasiona roślin strączkowych
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zi)
poz. MCPB otrzymuje brzmienie:
"MCPB 0,05* owoce cytrusowe
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy 0,05* pozostałe owoce
0,1 fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków
0,05* pozostałe warzywa strączkowe
0,05* pozostałe warzywa
0,1 fasola, groch (suche)
0,05* pozostałe nasiona roślin strączkowych
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zj)
poz. METALAKSYL otrzymuje brzmienie:
"METALAKSYL 0,5 owoce cytrusowe
(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-M) (suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu 1,0 owoce ziarnkowe
0,05* owoce pestkowe
2,0 winogrona stołowe
1,0 winogrona do produkcji wina
0,5 truskawki
0,05* pozostałe owoce
0,1 marchew, chrzan, pasternak, rzodkiewka
0,5 czosnek, cebula, cebula szalotka
0,2 cebula dymka, pomidory
0,5 papryka, ogórki
0,2 melony, arbuzy
0,2 brokuły, kalafiory i inne, jarmuż
1,0 kapusta głowiasta
0,2 roszpunka warzywna, por
2,0 sałata
1,0 endywia
0,3 cykoria warzywna
2,0 zioła
0,05* pozostałe warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
10,0 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zk)
poz. METAMITRON otrzymuje brzmienie:
"METAMITRON 0,2N buraki ćwikłowe
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on 0,2N buraki cukrowe"
zl)
poz. METOKSYFENOZYD i METOLACHLOR otrzymują brzmienie:
"METOKSYFENOZYD 1,0 owoce cytrusowe
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd 2,0 owoce ziarnkowe
0,3 brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
1,0 winogrona
1,0 kiwi
0,02* pozostałe owoce
2,0 pomidory
1,0 papryka
0,5 oberżyna
0,02* pozostałe warzywa
0,2 fasola w strąkach
0,02* pozostałe warzywa strączkowe
2,0 ziarna soi, nasiona bawełny
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,05* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
METOLACHLOR 0,05* owoce
suma izomerów, w tym S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-O-toluid 0,05* warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zm)
poz. MEWINFOS otrzymuje brzmienie:
"MEWINFOS 0,01* owoce
suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) 0,01* warzywa
0,01* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zn)
po poz. MEWINFOS dodaje się poz. MEZOSULFURON METYLOWY:
"MEZOSULFURON METYLOWY 0,01* owoce cytrusowe
(wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl)amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfonylo)amino]-metylowy 0,01* pozostałe owoce
0,01* warzywa
0,02* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zo)
po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
"MILBEMEKTYNA 0,05* owoce cytrusowe
suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna mieszanina 70 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5', 11, 13,22-tetrametylo (3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 %(10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R, 8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24] pentakoza-10, 14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on 0,05* pozostałe owoce
0,05* warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zp)
poz. OKSAMYL otrzymuje brzmienie:
"OKSAMYL 0,02 mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoilo-ksyimino-2-(metylotio)acetamid
0,01* pozostałe owoce cytrusowe
0,01* pozostałe owoce
0,02 pomidory, papryka, oberżyna, ogórek, ogórek - korniszon
0,03 cukinia
0,01* pozostałe warzywa
0,02* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zr)
uchyla się poz. 1OKSAMYL,
zs)
poz. OKSYFLUOROFEN otrzymuje brzmienie:
"OKSYFLUOROFEN 0,05N owoce
eter 2-chloro-α,α,α-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy 0,05N cebula
0,05N kapusta
0,05N kalafior"
zt)
po poz. OMETOAT dodaje się poz. PAKLOBUTRAZOL:
"PAKLOBUTRAZOL 0,01N* rzepak"
(2RS,3RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)pentan-3-ol
zu)
poz. PENKONAZOL otrzymuje brzmienie:
"PENKONAZOL 0,05* owoce cytrusowe
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)pentylo]-1H-1,2,4-triazol 0,2 owoce ziarnkowe
0,1 morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
0,2 winogrona
0,5 truskawki, porzeczki
0,05* pozostałe owoce
0,1 pomidory, oberżyna
0,2 papryka
0,1 dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką
0,2 karczochy kuliste
0,05* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,5 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zw)
uchyla się poz. 1PENKONAZOL,
zy)
po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
"PETOKSAMID 0,01* owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo-1-fenylo-1-propenylo) acetamid 0,01* pozostałe owoce
0,01* warzywa
0,01* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zz)
poz. PIKLORAM otrzymuje brzmienie:
"PIKLORAM

kwas 4-amino-3,5,6-trichloropirydyno-2-karbo-ksylowy

0,01N* nasiona oleiste"
zza)
poz. PIRYMETANIL otrzymuje brzmienie:
"PIRYMETANIL 10,0 owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)amina 5,0 owoce ziarnkowe
3,0 morele, śliwki
10,0 brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami
0,05* pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona, truskawki
10,0 jeżyny, maliny
5,0 borówki, żurawiny, porzeczki, agrest i inne owoce jagodowe
0,1 banany
0,05* pozostałe owoce
1,0 marchew
0,1 cebula
1,0 pomidory, oberżyna
2,0 papryka
1,0 dyniowate z jadalną skórką
10,0 sałata
2,0 fasola w strąkach
0,2 groch bez strąków
1,0 por
3,0 zioła
0,05* pozostałe warzywa
0,5 nasiona roślin strączkowych - suche
0,1* nasiona oleiste
0,2 migdały, pistacje
0,05* pozostałe orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zzb)
poz. PIRYMIKARB otrzymuje brzmienie:
"PIRYMIKARB 0,5N owoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylokarbaminian 2-dimetyloamino-5,6-dimety-lopirymidyn-4-ylu 1,0N warzywa liściowe i łodygowe
0,5N pozostałe warzywa
0,01N* orzechy laskowe, orzechy włoskie
0,1N nasiona oleiste"
zzc)
po poz. PROPIKONAZOL dodaje się poz. PROPINEB:
"PROPINEB 0,05* owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku 0,3 owoce ziarnkowe
0,3 wiśnie, czereśnie
0,05* pozostałe owoce pestkowe
1,0 winogrona
0,3 oliwki
0,05* pozostałe owoce
0,3 seler - korzeń
2,0 pomidory, ogórki
1,0 papryka, melony, arbuzy
0,05* pozostałe warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,2 ziemniaki
0,1* herbata
50,0 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zzd)
poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
"RIMSULFURON 0,05* owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik 0,05* pozostałe owoce
0,05* warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1 herbata
0,1* chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zze)
po poz. TEFLUBENZURON dodaje się poz. TEFLUTRYNA:
"TEFLUTRYNA 2,3,5,6-tetrafluoro-4-metylobenzyl (1RS,3RS)-3-[(Z)-2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylu]-2,2-dimetylocyklopropanekarboksylan 0,02N buraki cukrowe"
zzf)
poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
"TIACHLOPRYD 0,02* owoce cytrusowe
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylideno-cyjanamid 0,3 owoce ziarnkowe
0,3 morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce
0,1 śliwki
0,5 truskawki
1,0 owoce jagodowe
0,02* pozostałe owoce
0,5 pomidory, oberżyna
1,0 papryka
0,3 dyniowate z jadalną skórką
0,2 melony, arbuzy
2,0 sałata i podobne, w tym endywia
3,0 zioła
0,02* pozostałe warzywa
1,0 fasola w strąkach
0,02* pozostałe warzywa strączkowe
0,3 nasiona rzepaku
0,05* pozostałe nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
0,05* chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zzg)
poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
"TIURAM 0,1* owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako tiuram) disulfid tetrametylotiuramowy 5,0 jabłka, gruszki
0,1* pozostałe owoce ziarnkowe
3,0 wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
2,0 śliwki
0,1* pozostałe owoce pestkowe
0,1* winogrona stołowe
3,0 winogrona do produkcji wina
10,0 truskawki
0,1* pozostałe owoce
2,0 sałata, endywia
0,1* pozostałe warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,1* ziemniaki
0,2* herbata
0,2* chmiel
0,1* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zzh)
poz. TOLILOFLUANID otrzymuje brzmienie:
"TOLILOFLUANID 0,05* owoce cytrusowe
(suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N-dichlorofluorometylotio-N',N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid 3,0 owoce ziarnkowe
1,0 wiśnie i czereśnie
0,5 śliwki
0,05* pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona
5,0 truskawki
5,0 jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest
0,05* pozostałe owoce
0,5 czosnek, cebula, cebula szalotka
3,0 pomidory, oberżyna
2,0 papryka
2,0 dyniowate z jadalną skórką
0,3 dyniowate z niejadalną skórką
1,0 brokuły
20,0 sałata i podobne, w tym endywia
3,0 por
3,0 fasola w strąkach, groch w strąkach
0,05* pozostałe warzywa strączkowe
0,05* pozostałe warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,05* orzechy
0,05* ziemniaki
0,1* herbata
50,0 chmiel
0,05* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zzi)
po poz. TRIAZOFOS dodaje się poz. TRIBENURON METYLOWY:
"TRIBENURON METYLOWY 0,01* owoce cytrusowe
kwas 2-[4-metoksy-6-metyl 1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo) karbamoilosulfamoilo) benzoesowy 0,01* owoce
0,01* warzywa
0,01* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zzj)
poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
"TRIFLOKSYSTROBINA 0,3 owoce cytrusowe
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α,α, α-trifluoro-m-tolilo) etylideno-aminooksy]-o-tolilo}octan metylu 0,5 owoce ziarnkowe
1,0 morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami
0,2 śliwki
0,02* pozostałe owoce pestkowe
5,0 winogrona
0,5 truskawki
1,0 porzeczki, agrest
0,05 banany
1,0 papaja
0,02* pozostałe owoce
0,05 marchew
0,5 pomidory
0,2 dyniowate z jadalną skórką
0,3 melony
0,2 arbuzy
0,5 fasola w strąkach
0,02* pozostałe warzywa
0,05* nasiona oleiste
0,02* orzechy
0,02* ziemniaki
0,05* herbata
30,0 chmiel
0,02* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zzk)
poz. TRIFLURALINA otrzymuje brzmienie:
"TRIFLURALINA 0,5N warzywa
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo-anilina 0,01N* truskawki
0,1N rzepak"
zzl)
po poz. TRIMETYLOSULFONIUM KATION dodaje się poz. TRITIKONAZOL:
"TRITIKONAZOL 0,01* owoce cytrusowe
(RS)-(E)-5-(4chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol 0,01* pozostałe owoce
0,01* warzywa
0,02* nasiona oleiste
0,01* orzechy
0,01* ziemniaki
0,02* herbata
0,02* chmiel
0,01* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"
zzm)
po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
"ZIRAM 0,1* owoce cytrusowe Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako ziram) bis (dimetyloditiokarbaminian) cynku 1,0 gruszki
0,1* pozostałe owoce ziarnkowe
5,0 wiśnie, czereśnie
2,0 śliwki
0,1* pozostałe owoce pestkowe
0,1* pozostałe owoce
0,1* warzywa
0,1* nasiona oleiste
0,1* orzechy
0,1* ziemniaki
0,2* herbata
0,2* chmiel
0,1* pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
zzn)
w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:

"*** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma - maneb, mz - mankozeb, me - metiram, pr - propineb, t - tiuram, z - ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).";

3)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a)
po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
"1-metylocyklopropen 0,01* ziarno zbóż"
b)
po poz. ACEFAT dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
"ACETAMIPRYD

(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

0,01* ziarno zbóż"
c)
po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
"AZYNOFOS METYLOWY

ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,05* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
d)
po poz. BENTAZON dodaje się poz. BIFENAZON:
"BIFENAZON

1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylol-3-ylo]hydrazynokarboksylan

0,01* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
e)
po poz. BITERTANOL dodaje się poz. BOSKALID:
"BOSKALID

2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid

0,1N pszenica, żyto, pszenżyto
0,05N jęczmień, owies"
f)
poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
"DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

2,0 ziarno zbóż"
g)
poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
"DITIOKARBAMINIANY

(GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM** (suma wyrażona jako CS2)

1,0 pszenica, żyto, pszenżyto, pszenica orkisz (ma, mz) Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
2,0 jęczmień, owies (ma, mz)
0,05* pozostałe ziarno zbóż
h)
po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
"ETOKSAZOL

2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksyfenylo]-4,5-dihydrooksazol

0,02* ziarno zbóż"
i)
poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
"FOSFAMIDON 0,01* ziarno zbóż"
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu
j)
po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
"IMAZOSULFURON 0,01* ziarno zbóż"
1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo) mocznik
k)
po poz. IMIDAKLOPRYD dodaje się poz. INDOKSAKARB:
"INDOKSAKARB

(suma izomerów S i R)

N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu

0,02* ziarno zbóż"
l)
poz. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY otrzymuje brzmienie:
"JODOSULFURON METYLOWO SODOWY 0,02* ziarno zbóż"
(jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) 4-jodo-2-[3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) ureidosulfonylo]benzoesan metylowo sodowy
m)
poz. MCPA otrzymuje brzmienie:
"MCPA 0,05* ziarno zbóż"
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy
n)
po poz. MCPA dodaje się poz. MCPB:
"MCPB 0,05* ziarno zbóż"
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) masłowy
o)
po poz. MEPANIPIRYM dodaje się poz. MEPIKWATU CHLOREK:
"MEPIKWATU CHLOREK 1,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy"
chlorek 1,1-dimetylopiperydynowy
p)
po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
"METOKSYFENOZYD 0,05* ziarno zbóż"
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohy-drazyd
r)
poz. METOLACHLOR otrzymuje brzmienie:
"METOLACHLOR 0,05* ziarno zbóż"
suma izomerów, w tym S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo) acet-O-toluid
s)
poz. METRAFENON otrzymuje brzmienie:
"METRAFENON 0,05N* pszenica, żyto, pszenżyto
3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylobenzofenon 0,5N jęczmień"
t)
po poz. METYDATION dodaje się poz. MEWINFOS:
"MEWINFOS

suma izomerów E- i Z- fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylodimetylu)

0,01* ziarno zbóż"
u)
poz. MEZOSULFURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
"MEZOSULFURON METYLOWY

(wyrażony jako mezosulfuron)

benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl)amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfonylo)amino]-metyowy

0,01* ziarno zbóż"
w)
po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
"MILBEMEKTYNA

suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna mieszanina 70 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R, 6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-tetrametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R, 8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on

0,05* ziarno zbóż"
y)
po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
"PETOKSAMID 0,01* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo- 1-fenylo-1-propenylo)acetamid
z)
po poz. PIRYDAT dodaje się poz. PIRYMETANIL:
"PIRYMETANIL 0,05* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)amina

`

za)
poz. PROPINEB otrzymuje brzmienie:
"PROPINEB 0,05* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku
zb)
poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
"RIMSULFURON 0,05* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik
zc)
poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
"TIACHLOPRYD 0,02* ziarno zbóż"
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-yli-denocyjanamid
zd)
poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
"TIURAM 0,1* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako tiuram)
disulfid tetrametylotiuramowy
ze)
po poz. TIURAM dodaje się poz. TOLILOFLUANID i TOPRAMEZON:
"TOLILOFLUANID 0,05* ziarno zbóż
(suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid)
N-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilo-sulfoamid
TOPRAMEZON 0,01N* kukurydza"
[3-(4,5-dihydro-1,2-oksazol-3-ylo)-4-mesylo-o-tolylo](5-hydroksy-1-metylopirazol-4-ylo)metanon
zf)
poz. TRIBENURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
"TRIBENURON METYLOWY 0,01* ziarno zbóż"
kwas 2-[4-metoksy-6-metyl-1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo)karbamoilosulfamoilo) benzoesowy
zg)
poz. TRITIKONAZOL otrzymuje brzmienie:
"TRITIKONAZOL 0,01* ziarno zbóż"
(RS)-(E)-5-(4chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol
zh)
po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
"ZIRAM 0,1* ziarno zbóż Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
(wyrażony jako ziram)
bis (dimetyloditiokarbaminian) cynku
zi)
w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:

"** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma - maneb, mz - mankozeb, me - metiram, pr - propineb, t - tiuram, z - ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).";

4)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
w części A w tabeli:
po poz. ABAMEKTYNA dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
"ACETAMIPRYD 0,05* mięso 0,05* 0,05*"
suma acetamiprydu i metabolitu IM-2-1

(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylol-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

0,1 wątroba
0,2 nerki
0,05* tłuszcz
0,05* pozostałe produkty
po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
"AZYNOFOS METYLOWY

ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,01* 0,01* 0,01* Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
"DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna)

(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,03* wątroba, nerki 0,05 0,05*"
0,1 drób i produkty drobiowe
0,5 pozostałe produkty
po poz. HEPTACHLOR dodaje się poz. HYDRAZYD MALEINOWY i INDOKSAKARB:
"HYDRAZYD MALEINOWY 0,05 mięso, wątroba (oprócz drobiowych) 0,2 0,1
hydrazyd kwasu maleinowego
0,5 nerki (oprócz drobiowych)
0,02* pozostałe produkty
INDOKSAKARB

(suma izomerów S i R)

N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometksy) karbanilan metylu

0,01* mięso, jadalne podroby 0,02 mleko 0,3 śmietana 0,01*"
0,3 tłuszcz
po poz. LINDAN (γ-HCH) dodaje się poz. MCPA i MCPB:
"MCPA

(MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA)

kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) octowy

0,5* jadalne podroby 0,05* 0,05*
0,1* pozostałe produkty
MCPB

(MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA)

kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) masłowy

0,5* jadalne podroby 0,05* 0,05*"
0,1* pozostałe produkty
po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
"METOKSYFENOZYD 0,01* 0,01* 0,01*"
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd
po poz. TECHNAZEN dodaje się poz. TIACHLOPRYD i TOLILOFLUANID:
"TIACHLOPRYD 0,05 mięso 0,03 0,01*
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid 0,3 wątroba
0,3 nerki
0,05 tłuszcz
0,01* pozostałe produkty
TOLILOFLUANID

(suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N'-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid

0,1* 0,02* 0,1*"
b)
w części B w tabeli poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
"DITIOKARBAMINIANY

(GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM PROPINEB, TIURAM, ZIRAM (suma wyrażona jako CS2)

0,05* 0,05* 0,05* Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2008.8.51

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Data aktu: 31/12/2007
Data ogłoszenia: 18/01/2008
Data wejścia w życie: 18/01/2008