Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 lutego 2009 r.
w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat2)

Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł,
b)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,
w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł,
c)
ocenę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,
d)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbki do badań,
e)
ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:
wieprzowej - w wysokości 3,10 zł,
wołowej - w wysokości 6,30 zł,
f)
ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
g)
ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 34 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
3)
badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
4)
wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 7,00 zł.
§  2.
Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 38, poz. 358 oraz z 2006 r. Nr 221, poz. 1621).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 28 stycznia 2009 r. pod numerem 2009/0059/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp. Rodzaj badania Stawka

w zł

1 2 3
Czynności ogólne
1 Badanie sensoryczne 165,00
2 Badania mikroskopowe 33,00
3 Destylacja 33,00
4 Destylacja z parą wodną 65,00
5 Ekstrakcja 33,00
6 Mineralizacja na sucho 45,00
7 Mineralizacja na mokro 78,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8 Aktywność fosfatazy 111,00
9 Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy 39,00
10 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 22,00
11 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 72,00
12 Alkaliczność popiołu 37,00
13 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną 19,00
14 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji 52,00
15 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 88,00
16 Zawartość alkoholu metodą piknometryczną 72,00
17 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 105,00
18 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 37,00
19 Zawartość alkoholu metylowego 37,00
20 Analiza makroskopowa 72,00
21 Analiza sitowa 33,00
22 Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych 132,00
23 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 86,00
24 Barwa metodą spektrofotometryczną 33,00
25 Barwa cukru 72,00
26 Obecność barwników sztucznych 72,00
27 Barwa cukru metodą wzorców płynnych 17,00
28 Barwa cukru metodą wzorców stałych 17,00
29 Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną 188,00
30 Zawartość celulozy 111,00
31 Ciemnienie ciasta 48,00
32 Badania amylograficzne 33,00
33 Zawartość chlorków metodą Mohra 37,00
34 Zawartość chlorków metodą Volharda 54,00
35 Gęstość w stanie zsypnym 35,00
36 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 168,00
37 Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 94,00
38 Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 55,00
39 Czas scukrzania 19,00
40 Zawartość części nierozpuszczalnych 39,00
41 Czystość cukru białego lub skrobii (wyliczenie) 8,00
42 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 111,00
43 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 55,00
44 Zawartość dwutlenku węgla 19,00
45 Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia 19,00
46 Dwutlenek węgla metodą destylacyjną 111,00
47 Dyspersja wody w maśle 33,00
48 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 72,00
49 Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych 55,00
50 Zawartość ekstraktu ogólnego 19,00
51 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 19,00
52 Zawartość ekstraktu resztkowego 19,00
53 Zawartość ekstraktu ogólnego w kremach i likierach 37,00
54 Energia i zdolność kiełkowania 54,00
55 Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC 168,00
56 Zawartość fosforanów 168,00
57 Zawartość ftalanu di-n-butylu 216,00
58 Zawartość fuzli metodą GC 88,00
59 Gęstość nasypowa 24,00
60 Ciężar nasypowy 24,00
61 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 37,00
62 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 165,00
63 Ilość glutenu 37,00
64 Ilość i rozpływalność glutenu 42,00
65 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 37,00
66 Granulacja 37,00
67 Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC 37,00
68 Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC 168,00
69 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC 111,00
70 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną 72,00
71 Zawartość inuliny 111,00
72 Izolacja DNA z produktów roślinnych 153,00
73 Zawartość jodanu potasu 146,00
74 Zawartość jodku potasu 146,00
75 Zawartość β-karotenu 146,00
76 Zawartość karotenoidów i β-karotenu 187,00
77 Kalibracja mrożonych owoców i warzyw 17,00
78 Klarowność 22,00
79 Klasa cukru (wyliczenie) 8,00
80 Zawartość kofeiny metodą HPLC 111,00
81 Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną 298,00
82 Zawartość kumaryny metodą GC 111,00
83 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 102,00
84 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 175,00
85 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 220,00
86 Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną 184,00
87 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 101,00
88 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 111,00
89 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 143,00
90 Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną 184,00
91 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 146,00
92 Obecność kwasu szczawiowego 17,00
93 Kwasowość 39,00
94 Kwasowość lotna 111,00
95 Kwasowość ogólna 39,00
96 Kwasowość plazmy 72,00
97 Kwasowość tłuszczu 39,00
98 Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych 39,00
99 Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów 55,00
100 Skład kwasów tłuszczowych metodą GC 215,00
101 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC 254,00
102 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 218,00
103 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 218,00
104 Lepkość brzeczki słodowej 17,00
105 Lepkość dekstryn 146,00
106 Liczba diastazowa 111,00
107 Liczba diastazowa wg skali Schade 146,00
108 Liczba formolowa 55,00
109 Liczba Hartonga 107,00
110 Liczba jodowa 72,00
111 Liczba Kolbacha 111,00
112 Liczba kwasowa 37,00
113 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 72,00
114 Liczba Lusson-Girarda (wyliczenie) 8,00
115 Liczba nadtlenkowa 72,00
116 Liczba nadtlenkowa w olejach 55,00
117 Liczba opadania 39,00
118 Liczba zmydlania 37,00
119 Masa odciekniętych owoców i warzyw 19,00
120 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną 19,00
121 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 72,00
122 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 303,00
123 Zawartość mocznika 93,00
124 Zawartość olejków eterycznych 111,00
125 Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC 125,00
126 Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie 146,00
127 Obecność dekstryn w miodzie 39,00
128 Obecność furfuralu w napojach spirytusowych 39,00
129 Obecność modyfikacji genetycznych metodą podwójnego skriningu: promotor 35s i terminator NOS, metodą PCR 268,00
130 Obecność modyfikacji soi Roundup Ready, metodą PCR 230,00
131 Obecność pojedynczej modyfikacji genetycznej metodą PCR (bez kosztu izolacji DNA) 76,00
132 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową 33,00
133 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej 136,00
134 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków 160,00
135 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii 33,00
136 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 220,00
137 Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 340,00
138 Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 33,00
139 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 60,00
140 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych 72,00
141 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 49,00
142 Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 22,00
143 Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie 21,00
144 Zawartość patuliny metodą HPLC 187,00
145 Obecność pektyn 19,00
146 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 39,00
147 Obecność peroksydazy 39,00
148 Oznaczanie pH 19,00
149 Zawartość piperyny w pieprzu 157,00
150 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 39,00
151 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI 83,00
152 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 55,00
153 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 22,00
154 Zawartość popiołu siarczanowego 56,00
155 Pozorna sucha masa 39,00
156 Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu 55,00
157 Zawartość proliny 146,00
158 Zawartość przeciwutleniaczy 276,00
159 Próba Langa 19,00
160 Przepuszczalność 19,00
161 Przewodność właściwa 39,00
162 Przeźroczystość 19,00
163 Zawartość pulpy wirówkowo 19,00
164 Rozpraszalność 37,00
165 Rozpuszczalność 37,00
166 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 37,00
167 Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie 37,00
168 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 138,00
169 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 72,00
170 Sedymentacja 39,00
171 Zawartość siarczanów 55,00
172 Obecność siarczanów (jakościowo) 17,00
173 Siła diastatyczna 298,00
174 Zawartość skrobi w przetworach mięsnych 254,00
175 Zawartość skrobi metodą Eversa 72,00
176 Obecność skrobi (jakościowo) 19,00
177 Skuteczność pasteryzacji 39,00
178 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 146,00
179 Spływ brzeczki słodowej 19,00
180 Stabilność koloidalna 72,00
181 Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC 254,00
182 Stopień przemiału 37,00
183 Stopień rozdrobnienia 37,00
184 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 72,00
185 Zawartość substancji niezmydlających się 148,00
186 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 55,00
187 Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy 39,00
188 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 45,00
189 Zawartość szczawianów 39,00
190 Szklistość ziarna 39,00
191 Zawartość szkodników (ilościowo) 26,00
192 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 52,00
193 Obecność szkodników 10,00
194 Temperatura mięknięcia 72,00
195 Temperatura topnienia 72,00
196 Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba 146,00
197 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 55,00
198 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 55,00
199 Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta 125,00
200 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 94,00
201 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 180,00
202 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 243,00
203 Zawartość waniliny 143,00
204 Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową 17,00
205 Zawartość węglanów 72,00
206 Wilgotność destylacyjnie 111,00
207 Wilgotność metodą Karla-Fischera 111,00
208 Zawartość witaminy C 101,00
209 Zawartość włókna surowego 168,00
210 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 39,00
211 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach 39,00
212 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość 72,00
213 Zawartość wolnego tłuszczu 55,00
214 Wolne kwasy w miodzie 39,00
215 Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP 72,00
216 Wskaźnik bezpieczeństwa cukru 8,00
217 Wskaźnik w miodzie pitnym 8,00
218 Wskaźnik pienistości białka 39,00
219 Wskaźnik rozpuszczalności 39,00
220 Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku 22,00
221 Wskaźnik trwałości piany 39,00
222 Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego 72,00
223 Współczynnik ekstynkcji 111,00
224 Wyliczenie stosunku glukozy do fruktozy 8,00
225 Wyliczenie stosunku kwasu cytrynowego do izocytrynowego 8,00
226 Wyliczenie uzysku cukru surowego 8,00
227 Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC 125,00
228 Zawartość aldehydów metodą GC 78,00
229 Zawartość chloramfenikolu w miodzie 146,00
230 Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC 111,00
231 Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną 125,00
232 Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym 72,00
233 Zawartość estrów metodą GC 37,00
234 Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 188,00
235 Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną 62,00
236 Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych 188,00
237 Zawartość glukozy i fruktozy metodą enzymatyczną 168,00
238 Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym 157,00
239 Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku 125,00
240 Zawartość kwasu winowego metodą HPLC 125,00
241 Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego 188,00
242 Zawartość mleczanów 184,00
243 Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach kukurydzianych, metodą skriningu promotora 35s, metodą RT PCR 826,00
244 Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach sojowych, modyfikacja soi Roundup Ready, metodą RT PCR 826,00
245 Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 146,00
246 Zawartość owoców i warzyw z wadami 72,00
247 Zawartość sacharozy metodą enzymatyczną 111,00
248 Zawartość słodzików metodą HPLC 111,00
249 Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym 205,00
250 Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC 215,00
251 Zawartość substancji neutralizujących konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach tłuszczowych 197,00
252 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle 62,00
253 Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP 175,00
254 Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów 293,00
255 Zawartość triglicerydów kwasu enantowego 187,00
256 Zawartość wapnia metodą miareczkową 62,00
257 Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie 84,00
258 Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej 69,00
259 Zawartość zanieczyszczeń chmielu 52,00
260 Zaziarnienie chmielu 89,00
261 Współczynnik załamania światła 19,00
262 Wyciąg wodny herbaty 72,00
263 Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka 24,00
264 Wyrównanie ziarna 29,00
265 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 72,00
266 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne 37,00
267 Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie palonej 55,00
268 Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie zielonej 72,00
269 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych 39,00
270 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 22,00
271 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 146,00
272 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 72,00
273 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 49,00
274 Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją 72,00
275 Zaśniecenie ziarna 19,00
276 Zdolność pochłaniania wody 37,00
277 Zmętnienie (NTU, FNU) 22,00
278 Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 72,00
279 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 72,00
280 Zawartość żółtka jaja kurzego w majonezie 167,00
281 Zwilżalność 39,00
282 Zdolność chłonięcia wody 22,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
283 Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych 22,00
284 Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej 22,00
285 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 49,00
286 Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 121,00
287 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 49,00
288 Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 111,00
289 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego 49,00
290 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych 49,00
291 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 49,00
292 Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych 53,00
293 Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda 55,00
294 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 53,00
295 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne 49,00
296 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną 55,00
297 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów 84,00
298 Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno-spożywczych 23,00
299 Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń 84,00
300 Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie 98,00
301 Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne, za 1 godzinę pracy 65,00

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Wszystkie wyroby tytoniowe wkrótce trafią do systemu Track&Trace

Punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych czekają nowe obowiązki. Unijnym Systemem Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych (Track&Trace) obecnie objęte są papierosy i tytoń do samodzielnego skręcania papierosów. Od 20 maja trafią do niego także wszystkie inne wyroby zawierające w swoim składzie tytoń. W systemie muszą się również zarejestrować punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych.

Krzysztof Koślicki 05.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.36.282

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.
Data aktu: 18/02/2009
Data ogłoszenia: 06/03/2009
Data wejścia w życie: 21/03/2009