Nabywanie uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 kwietnia 2015 r.
w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego

Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2015 r. poz. 497) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej "ustawą";
2)
szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej "rodzajami specjalizacji";
3)
warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej "egzaminem", w tym jego dokumentowanie;
4)
sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
5)
wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz wzór imiennej pieczęci, o których mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;
6)
wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;
7)
szczegółowe wymagania dla szkoleń, o których mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, w tym ich zakres, czas trwania i częstotliwość udziału w nich osób wpisanych do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz liczbę kontroli przeprowadzonych przez inspektora, potwierdzających spełnienie obowiązku podnoszenia wiedzy, o którym mowa w art. 21 ust. 4 ustawy, a także szczegółowe wymagania dla dokumentacji potwierdzającej odbycie tych szkoleń lub przeprowadzenie odpowiedniej liczby tych kontroli.
§  2. 
1. 
Określa się następujące rodzaje specjalizacji:
1)
ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;
2)
zbiór ze stanu naturalnego;
3)
pszczelarstwo;
4)
produkty akwakultury i wodorosty morskie;
5)
przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
6)
wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
2. 
Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  3. 
1. 
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informację o:
1)
rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
2)
terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2. 
Egzamin w zakresie każdego rodzaju specjalizacji jest przeprowadzany co najmniej raz w roku i odbywa się nie wcześniej niż po upływie 30 dni od dnia podania informacji, o której mowa w ust. 1.
3. 
Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar Głównemu Inspektorowi, na piśmie, na co najmniej 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
4. 
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 3, zawiera imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
5. 
Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 3, dołącza się kopię dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu.
§  4. 
1. 
Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna, w skład której wchodzi czterech członków.
2. 
W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
1)
wykształcenie wyższe;
2)
wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w zakresie rolnictwa ekologicznego.
3. 
Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej spośród jej członków.
§  5. 
1. 
Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień określonych odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia. W przypadku egzaminu w zakresie specjalizacji ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt co najmniej 70% pytań obejmuje zagadnienia z zakresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Test jest testem wielokrotnego wyboru z nie więcej niż czterema możliwymi odpowiedziami, z których jedna lub dwie są prawidłowe.
3. 
Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.
4. 
O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu, przy czym za każdą odpowiedź prawidłową jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.
5. 
Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 70% punktów.
6. 
Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do przeprowadzenia egzaminu.
§  6. 
1. 
Komisja kwalifikacyjna sporządza protokół przeprowadzenia egzaminu, który zawiera:
1)
datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2)
imiona i nazwiska członków komisji kwalifikacyjnej;
3)
imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby przystępującej do egzaminu oraz jej adres do korespondencji;
4)
liczbę punktów, jaką osoba przystępująca do egzaminu uzyskała z testu;
5)
wskazanie okoliczności mających wpływ na przebieg egzaminu.
2. 
Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi protokół przeprowadzenia egzaminu.
3. 
Główny Inspektor:
1)
informuje na piśmie osobę przystępującą do egzaminu o liczbie punktów, jaką ta osoba uzyskała;
2)
podaje na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych imiona i nazwiska osób, które zdały egzamin.
§  7. 
Wzór:
1)
zaświadczenia o wpisie do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
imiennej pieczęci inspektora rolnictwa ekologicznego jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
§  8. 
Za każdą osobę przystępującą do egzaminu przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie

w wysokości 28,00 zł, a pozostali członkowie komisji kwalifikacyjnej - 23,00 zł.

§  9. 
1. 
Opłata za przeprowadzenie egzaminu wynosi, w przypadku przystąpienia do egzaminu w zakresie:
1)
jednego rodzaju specjalizacji - 150,00 zł;
2)
kilku rodzajów specjalizacji w tym samym terminie - 150,00 zł za pierwszy rodzaj specjalizacji i 50,00 zł za każdy kolejny.
2. 
Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§  10. 
1. 
Szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, składa się z części teoretycznej i praktycznej.
2. 
Część teoretyczna szkolenia:
1)
obejmuje omówienie co najmniej:
a)
obowiązujących przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w tych przepisach,
b)
zagrożeń mogących spowodować, że produkt ekologiczny utraci ten status, w zależności od rodzaju specjalizacji,
c)
standardowych procedur kontroli stosowanych przez jednostkę certyfikującą, ze szczególnym uwzględnieniem zmian wprowadzonych w tych procedurach w roku kalendarzowym, w którym odbywa się szkolenie, oraz w poprzednim roku kalendarzowym,
d)
stwierdzonych przez jednostkę certyfikującą błędów popełnionych przez inspektorów rolnictwa ekologicznego w ramach kontroli, w tym mających wpływ na poprawność informacji podawanych w wykazie, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 1 ustawy, ze szczególnym uwzględnieniem błędów stwierdzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym odbywa się szkolenie,
e)
nieprawidłowości u producentów ekologicznych, stwierdzonych w ramach prowadzonych kontroli, w zależności od rodzaju specjalizacji, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli prowadzonych w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym odbywa się szkolenie,
f)
wyjaśnień oraz informacji o błędach i nieprawidłowościach stwierdzonych w ramach nadzoru, o którym mowa w art. 8 ustawy, przekazanych przez Głównego Inspektora;
2)
obejmuje co najmniej 7 godzin;
3)
jest przeprowadzana przez osoby posiadające wiedzę lub doświadczenie zawodowe w zakresie zagadnień objętych szkoleniem, zapewniające odpowiedni poziom szkolenia.
3. 
Część praktyczna szkolenia:
1)
obejmuje:
a)
udział w przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w liczbie co najmniej:
-
5 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1,
-
2 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, 5 i 6,
-
1 - w przypadku specjalizacji, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 i 4,
b)
prezentowanie sposobów wykrywania najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości, w zależności od rodzaju specjalizacji;
2)
w zakresie, o którym mowa w pkt 1:
a)
lit. a - jest prowadzona przez inspektora rolnictwa ekologicznego,
b)
lit. b - jest prowadzona przez osoby posiadające wiedzę oraz doświadczenie zawodowe w przeprowadzaniu kontroli u producentów ekologicznych.
4. 
Część praktyczna szkolenia nie jest wymagana, jeżeli inspektor rolnictwa ekologicznego w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych przeprowadził co najmniej 15 kontroli, o których mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
5. 
Inspektor rolnictwa ekologicznego uczestniczy w szkoleniu co najmniej raz na 16 miesięcy.
§  11. 
Jednostka certyfikująca przeprowadzająca szkolenie, o którym mowa w art. 21 ust. 4a ustawy, przechowuje przez okres 3 lat od dnia jego zakończenia:
1)
listę uczestników szkolenia;
2)
materiały, które były przekazane i prezentowane uczestnikom szkolenia;
3)
dokumenty:
a)
zawierające imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenie oraz potwierdzające posiadanie przez te osoby wiedzy lub doświadczenia zawodowego,
b)
potwierdzające spełnienie wymogu określonego w § 10 ust. 4, w przypadku osób, które nie brały udziału w części praktycznej szkolenia, obejmujące listę kontroli przeprowadzonych przez inspektora rolnictwa ekologicznego w ciągu ostatnich dwóch lat kalendarzowych.
§  12. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia. 2

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI

1. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:

a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,

b) utrzymania zwierząt oraz produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem pszczelarstwa;

2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;

3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;

4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania materiału siewnego i obrotu nim;

5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;

6) zasady chowu i hodowli zwierząt;

7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi rejestracji;

8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;

9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

10) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

11) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

12) podstawy rachunkowości.

2. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji zbiór ze stanu naturalnego:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;

2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;

3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;

4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;

5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:

a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,

b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;

6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;

7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

9) podstawy rachunkowości.

3. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji pszczelarstwo:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;

2) zasady utrzymywania pszczół;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób zakaźnych pszczół podlegających obowiązkowi rejestracji;

4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

6) podstawy rachunkowości.

4. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji produkty akwakultury i wodorosty morskie:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;

2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;

4) przepisy prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

5. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczeń żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;

4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;

6) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

7) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

8) podstawy rachunkowości.

6. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

4) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISIE DO REJESTRU INSPEKTORÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WZÓR IMIENNEJ PIECZĘCI INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2010 r. w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego (Dz. U. Nr 94, poz. 607), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2015 r. poz. 55) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024