Wymagania dotyczące produktów mięsnych oraz określenie sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 21 września 2016 r.
w sprawie wymagań dotyczących produktów mięsnych oraz określenia sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych

Na podstawie art. 4 ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1444) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa rodzaj oraz szczegółowe wymagania dotyczące produktów mięsnych, do zamówień na dostawę których nie stosuje się ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164, z późn. zm.), jeżeli są spełnione warunki określone w art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
§  2.
Określa się wymagania dla następujących produktów mięsnych:
1)
sterylizowanych konserw typu pasztet, poddanych obróbce cieplnej, o której mowa w lp. 1 w części A załącznika nr 2 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom (Dz. U. z 2015 r. poz. 391);
2)
sterylizowanych konserw wieprzowych mięsnych, innych niż konserwy typu pasztet, poddanych obróbce cieplnej, o której mowa w lp. 1 w części A załącznika nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1.
§  3.
Do produkcji sterylizowanych konserw typu pasztet, o których mowa w § 2 pkt 1, stosuje się:
1)
mięso wieprzowe odpowiadające definicji kategorii żywności określonej w pkt 17 w części В załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.), w ilości nie mniejszej niż 30% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
2)
inne składniki pochodzenia zwierzęcego pozyskane wyłącznie ze świń;
3)
sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
4)
dozwolone dodatki do żywności i aromaty;
5)
przyprawy;
6)
składniki pochodzenia roślinnego.
§  4.
1.
Do produkcji sterylizowanych konserw wieprzowych mięsnych, o których mowa w § 2 pkt 2, stosuje się:
1)
mięso wieprzowe odpowiadające definicji kategorii żywności określonej w pkt 17 w części В załącznika VII do rozporządzenia, o którym mowa w § 3 pkt 1, w ilości nie mniejszej niż 65% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
2)
inne składniki pochodzenia zwierzęcego, pozyskane wyłącznie ze świń, z wyłączeniem mięsa oddzielonego mechanicznie;
3)
sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
4)
dozwolone dodatki do żywności i aromaty;
5)
przyprawy;
6)
składniki pochodzenia roślinnego, z wyłączeniem skrobi.
2.
W sterylizowanych konserwach wieprzowych mięsnych, o których mowa w § 2 pkt 2, galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 25% masy produktu gotowego do spożycia, z tym że w sterylizowanych konserwach wieprzowych mięsnych typu wieprzowina w sosie własnym galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 35% masy produktu gotowego do spożycia.
§  5.
Surowce, w tym elementy tuszy i narządów wewnętrznych świń, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych, o których mowa w § 2, przetwarza się zgodnie z metodą określoną w lit. A w rozdziale III załącznika IV do rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działami administracji rządowej - rolnictwo i rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2016.1521

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania dotyczące produktów mięsnych oraz określenie sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych.
Data aktu: 21/09/2016
Data ogłoszenia: 21/09/2016
Data wejścia w życie: 22/09/2016