Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

Na podstawie art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do obwieszczenia.
§  2.
1.
Granicznej kontroli sanitarnej podlegają towary, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
2.
Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej graniczną kontrolę sanitarną przeprowadza się w odniesieniu do towarów, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, pochodzących z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
________

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*)

Lp. Kod PCN Nazwa towaru
1. ex0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone a)
2. 0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone
3. ex0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0703 10 11 0 - dymka
4. 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
5. 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
6. 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
7. 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone
8. 0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone
9. ex0709 Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0709 60 95 0 - do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
10. 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
11. 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
12. 0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
13. ex0713 Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielonea)
14. ex0714 Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowcaa)
15. ex0801 Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
16. ex0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
17. 0803 00 Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
18. 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
19. 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
20. 0806 Winogrona, świeże lub suszone
21. 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
22. 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
23. 0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
24. 0810 Pozostałe owoce, świeże
25. 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26. 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
27. 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
28. 0814 00 00 0 Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
29. ex0901 90 10 0 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji
30. 0902 Herbata, nawet aromatyzowana
31. 0903 00 00 0 Herbata paragwajska
32. 0904 Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimpenta
33. 0905 00 00 0 Wanilia
34. 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca
35. 0907 00 00 0 Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
36. 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
37. 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca
38. 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
39. ex1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin) a)
40. ex1002 00 00 0 Żyto a)
41. ex1003 00 Jęczmień a)
42. ex1004 00 00 0 Owies a)
43. ex1005 Kukurydza (ziarna )a)
44. ex1006 Ryż a)
45. ex1007 00 Ziarna sorgo a)
46. ex1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a)
47. ex1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna a)
48. ex1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą a)
49. ex1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe a)
50. ex1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób ( np. łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone a)
51. ex1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczanea)
52. ex1106 Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8 a)
53. ex1107 Słód, nawet palony a)
54. ex1108 Skrobie; inulina a)
55. ex1109 00 00 0 Gluten pszenny, nawet suszony a)
56. ex1201 00 Nasiona soi, nawet łamane a)
57. ex1202 Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane a)
58. ex1203 00 00 0 Kopra a)
59. ex1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane a)
60. ex1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku nawet łamane a)
61. ex1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane a)
62. ex1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1207 20 - nasiona bawełny i 1207 99 91 0 - nasiona konopii a)
63. ex1208 Mąka i mączka z nasion lub owoców oleistych innych niż z gorczycy a)
64. ex1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a)
65. ex1211 10 00 0 Korzenie lukrecji a)
66. ex1211 20 00 0 Korzenie żeńszenia a)
67. ex1211 90 70 0 Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki, liście) a)
68. ex1211 90 75 0 Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty) a)
69. ex1212 Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone, lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a)
70. ex1301 10 00 0 Szelak a)
71. ex1301 20 00 0 Guma arabska a)
72. ex1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych, z wyłączeniem podpozycji 1302 19 91 0 - lecznicze, wyłączeniem podpozycji 1302 11 00 0 - opium, 1302 14 00 0 - ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon, 1302 19 05 0 - olej żywiczny z wanilii a)
73. ex1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
74. ex1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
75. ex1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
76. ex1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a)
77. ex1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a)
78. ex1512 Olej słonecznikowy, z krokosza barwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
79. ex1513 Olej kokosowy (z kopry) oraz jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a)
80. ex1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
81. ex1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
82. ex1516 Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone a)
83. ex1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516
84. ex1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a)
85. ex1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel, wyłącznie do celów spożywczych a)
86. ex1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a)
87. ex1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem podpozycji 1704 90 55 0 - pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
88. 1801 00 00 0 Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
89. 1803 Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
90. ex1804 00 00 0 Kakaowe masło, tłuszcz, oleja)
91. ex1805 00 00 0 Proszek kakaowy niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a)
92. 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
93. 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
94. ex1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, connelloni; kuskus, nawet przygotowany b)
95. 1903 00 00 0 Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
96. ex1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone b)
97. ex1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b)
98. 2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
99. 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
100. 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
101. ex2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b)
102. ex2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b)
103. 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
104. 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
105. 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
106. 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
107. 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
108. ex2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a)
109. ex2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda c)
110. ex2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane c)
111. ex2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao c)
112. ex2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c)
113. 2201 Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg
114. ex2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009 b)
115. 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu
116. 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż ten objęty pozycją 2009
117. 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi
118. 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
119. ex2207 10 00 0 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej a)
120. 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe
121. 2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego
122. ex2302 Otręby zbożowe a)
123. ex2501 00 Sól (również kuchenna i denaturowana) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a)
124. ex2508 10 00 0 Bentonit a)
125. ex2508 20 00 0 Ziemie odbarwiające i ziemie bielące a)
126. ex2512 00 00 0 Skały krzemionkowe kopalne (np. ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet wypalone, o pozornej gęstości 1 lub mniej a)
127. ex2711 12 Propan a)
128. ex2711 13 Butan a)
129. ex2801 20 00 0 Jod a)
130. ex2801 30 10 0 Fluor a)
131. ex2804 30 00 0 Azot a)
132. ex2804 40 00 0 Tlen a)
133. ex2804 70 00 0 Fosfor a)
134. ex2804 90 00 0 Selen a)
135. ex2805 11 00 0 Sód a)
136. ex2805 12 00 0 Wapń a)
137. ex2806 10 00 0 Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a)
138. ex2807 00 10 0 Kwas siarkowy a)
139. ex2809 20 00 0 Kwas fosforowy i kwasy polifosforowe a)
140. ex2811 21 00 0 Ditlenek węgla a)
141. ex2811 22 00 0 Ditlenek krzemu a)
142. ex2811 23 00 0 Ditlenek siarki a)
143. ex2815 11 00 0 Wodorotlenek sodu, stały a)
144. ex2815 20 10 0 Wodorotlenek potasu, stały a)
145. ex2816 10 00 0 Wodorotlenek magnezu a)
146. ex2817 00 00 0 Tlenek cynku a)
147. ex2821 10 00 0 Tlenki i wodorotlenki żelaza a)
148. ex2823 00 00 0 Tlenki tytanu a)
149. ex2825 90 11 0 Wodorotlenek wapnia a)
150. ex2825 90 19 0 Tlenek wapnia a)
151. ex2826 11 00 0 Fluorek sodu a)
152. ex2826 19 00 0 Pozostałe fluorki a)
153. ex2827 20 00 0 Chlorek wapnia a)
154. ex2827 31 00 0 Chlorek magnezu a)
155. ex2827 36 00 0 Chlorek cynku a)
156. ex2827 39 Pozostałe chlorki a)
157. ex2827 60 00 0 Jodki a)
158. ex2832 10 00 0 Siarczyny sodu a)
159. ex2832 20 00 0 Pozostałe siarczyny a)
160. ex2833 19 00 0 Siarczan sodu a)
161. ex2833 21 00 0 Siarczan magnezu a)
162. ex2833 23 00 0 Siarczan chromu a)
163. ex2833 25 00 0 Siarczan miedzi a)
164. ex2833 26 00 0 Siarczan cynku a)
165. ex2833 29 Pozostałe siarczany a)
166. ex2834 10 00 0 Azotyny a)
167. ex2834 21 00 0 Azotan potasu a)
168. ex2834 29 Pozostałe azotany a)
169. ex2835 22 00 0 Fosforany mono lub disodu a)
170. ex2835 23 00 0 Fosforany trisodu a)
171. ex2835 24 00 0 Fosforany potasu a)
172. ex2835 25 Fosforan wapnia a)
173. ex2835 26 Pozostałe fosforany wapnia a)
174. ex2835 29 Pozostałe fosforany a)
175. ex2835 39 00 0 Pozostałe polifosforany a)
176. ex2836 10 00 0 Węglan i wodorowęglan amonu a)
177. ex2836 20 00 0 Węglan sodu a)
178. ex2836 30 00 0 Wodorowęglan sodu a)
179. ex2836 40 00 0 Węglany potasu a)
180. ex2836 50 00 0 Węglan wapnia a)
181. ex2836 99 11 0 Węglany magnezu i miedzi a)
182. ex2836 99 18 0 Wodorowęglan amonu a)
183. ex2837 11 00 0 Tlenocyjanek sodu a)
184. ex2837 19 00 0 Tlenocyjanki potasu i wapnia a)
185. ex2837 20 00 0 Cyjanki złożone a)
186. ex2839 Krzemiany a)
187. ex2842 10 00 0 Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a)
188. ex2902 11 00 0 Cykloheksan a)
189. ex2902 90 30 0 Bifenyl a)
190. 2903 12 00 0 Dichlorometan, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
191. ex2903 14 00 0 Tetrachlorek węgla a)
192. ex2903 30 33 0 Bromometan (bromek metylu) a)
193. 2905 11 00 0 Metanol, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
194. ex2905 12 00 0 Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a)
195. ex2905 13 00 0 Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a)
196. ex2905 32 00 0 Glikol propylenowy a)
197. ex2905 43 00 0 Mannit a)
198. ex2905 44 D-Sorbit (sorbitol) a)
199. ex2905 45 00 0 Gliceryna a)
200. ex2905 49 59 0 Estry gliceryny a)
201. ex2906 11 00 0 Mentol a)
202. ex2906 14 00 0 Terpineole a)
203. 2906 21 00 0 Alkohol benzylowy, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
204. ex2907 11 00 0 Fenol i jego sole a)
205. 2909 11 00 0 Eter dietylu, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
206. ex2912 42 00 0 Etylowanilina a)
207. ex2915 21 00 0 Kwas octowy a)
208. ex2915 22 00 0 Octan sodu a)
209. ex2915 29 00 0 Pozostałe octany a)
210. ex2915 31 00 0 Octan etylu a)
211. ex2915 39 30 0 Octan metylu i octany gliceryny a)
212. ex2915 50 00 0 Kwas propionowy i jego sole a)
213. ex2915 70 20 0 Sole i estry kwasu palmitynowego a)
214. ex2915 70 30 0 Sole kwasu stearynowego a)
215. ex2915 90 10 0 Kwas laurynowy a)
216. ex2916 31 00 0 Kwas benzoesowy, jego sole i estry a)
217. ex2917 12 10 0 Kwas adypinowy i sole kwasu adypinowego a)
218. ex2918 11 00 0 Kwas mlekowy i jego estry a)
219. ex2918 12 00 0 Kwas winowy a)
220. ex2918 13 00 0 Sole i estry kwasu winowego a)
221. ex2918 14 00 0 Kwas cytrynowy a)
222. ex2918 15 00 0 Sole i estry kwasu cytrynowego a)
223. ex2918 16 00 0 Sole kwasu glukonowego a)
224. ex2918 29 30 0 Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a)
225. ex2918 29 50 0 Sole kwasu galusowego a)
226. ex2922 42 00 0 Kwas glutaminowy i jego sole a)
227. ex2923 20 00 0 Lecytyna a)
228. ex2925 11 00 0 Sacharyna i jej sole a)
229. ex2930 90 12 0 Cysteina a)
230. ex2936 10 00 0 Prowitaminy, niezmieszane a)
231. ex2936 21 00 0 Witaminy A i ich pochodne a)
232. ex2936 22 00 0 Witamina B1 i jej pochodne a)
233. ex2936 23 00 0 Witamina B2 i jej pochodne a)
234. ex2936 24 00 0 Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a)
235. ex2936 25 00 0 Witamina B6 i jej pochodne a)
236. ex2936 26 00 0 Witamina B12 i jej pochodne a)
237. ex2936 27 00 0 Witamina C i jej pochodne a)
238. ex2936 28 00 0 Witamina E i jej pochodne a)
239. ex2936 29 Pozostałe witaminy i ich pochodne a)
240. ex2936 90 Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a)
241. ex2942 00 00 Pozostałe związki organiczne a)
242. ex3203 Środki barwiące pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a)
243. ex3204 Syntetyczne organiczne środki barwiące a)
244. ex3301 Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a)
245. ex3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a)
246. ex3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach a)
247. ex3507 90 20 0 Proteaza alkaliczna Aspergillus a)
248. ex3824 90 55 0 Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatorów tłuszczów) a)
249. ex3901 Polimery etylenu w formach podstawowych a)
250. ex3902 10 00 0 Polipropylen a)
251. ex3903 19 00 0 Polistyren a)
252. ex3917 10 Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b)
253. ex3923 Artykuły do transportu i pakowania towarów z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d)
254. ex3924 Naczynia stołowe, kuchenne, inne artykuły gospodarstwa domowego i artykuły toaletowe z tworzyw sztucznych d)
255. ex4402 00 00 0 Węgiel drzewny (również węgiel z łupin lub orzeszków), także celulozowy a)
256. ex4416 00 00 0 Beczki drewniane, baryłki, kadzie, cebry i inne wyroby bednarskie oraz ich części z drewna, włącznie z klepkami d)
257. 4419 00 Przybory kuchenne i stołowe z drewna d)
258. ex4503 10 Korki i zatyczki d)
259. ex4602 10 91 0 Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i pozostałe wyroby z materiałów do wyplatania d)
260. ex4805 40 00 0 Papier i tektura, filtracyjne d)
261. ex4806 Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, kalki techniczne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub arkuszach d)
262. ex4812 00 00 Bloki i płyty filtracyjne z masy papierowej d)
263. ex4819 Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki opakowaniowe, z papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych, segregatory, pudełka na listy i podobne wyroby z papieru lub tektury w rodzaju stosowanych w biurach, sklepach d)
264. ex4823 Pozostały papier, tektura, wata celulozowa i wstęgi włókien celulozowych, pocięte do wymiaru lub kształtu; inne wyroby z masy papierniczej, papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych d)
265. ex6305 Worki i torby w rodzaju stosowanych do pakowania towarówd)
266. ex7615 Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części z aluminium; zmywaki, tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, z aluminium d)
267. ex8005 00 00 0 Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym) o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm; proszki i płatki cyny d)
268. ex8007 00 00 0 Pozostałe artykuły z cyny d)
269. 8208 30 Noże i ostrza tnące: do urządzeń kuchennych lub do maszyn używanych w przemyśle spożywczym
270. ex8210 00 00 0 Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d)
271. ex8211 Noże z ostrzami tnącymi, nawet ząbkowanymi (włączając noże ogrodnicze), inne niż noże z poz. 8208 oraz ostrza do nich d)
272. ex8214 90 00 0 Pozostałe artykuły nożownicze (np. tasaki rzeźnicze, noże do siekania i mielenia mięsa) d)
273. 8215 Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
274. ex8309 Korki, pokrywki i wieczka (także korki z główką, zakrętki i korki ułatwiające nalewanie), kapsle do butelek, plomby i inne akcesoria do opakowań, z metali nieszlachetnych d)
275. 8417 20 Piece piekarnicze, także piece do wyrobów cukierniczych
276. ex8421 Wirówki także suszarki wirówkowe; urządzenia i aparatura do filtrowania lub oczyszczania cieczy lub gazów d)
277. ex8422 30 00 0 Urządzenia do napełniania, zamykania, uszczelniania lub etykietowania butelek, puszek, pudełek, worków lub innych pojemników, urządzenia do kapslowania butelek, słoików, tubek i podobnych pojemników; maszyny do gazowania napojów d)
278. ex8422 40 00 0 Pozostałe urządzenia do pakowania lub paczkowania (włączając urządzenia do pakowania termokurczliwego) d)
279. ex8434 Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d)
280. 8435 Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów
281. ex8437 Urządzenia do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych; urządzenia stosowane w przemyśle zbożowym lub do obróbki zbóż, lub suszonych warzyw strączkowych, inne niż urządzenia stosowane w gospodarstwie rolnym d)
282. ex6911 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowe, z porcelany, również chińskiej d)
283. ex6912 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowego, inne niż z porcelany, również chińskiej d)
284. ex6914 Pozostałe wyroby ceramiczne d)
285. ex7010 Balony, butle, butelki, słoje, dzbany, fiolki, ampułki i inne pojemniki ze szkła, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, słoje szklane na przetwory; korki, przykrywki i inne zamknięcia szklane d)
286. ex7012 00 Szklane wkłady do termosów lub innych naczyń próżniowych d)
287. ex7013 Wyroby ze szkła w rodzaju używanych do celów stołowych, kuchennych, toaletowych, biurowych, dekoracji wnętrz lub podobnych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 701)d)
288. ex7114 Wyroby jubilerskie ze złota i srebra oraz ich części, z metalu szlachetnego lub metalu platerowanego metalem szlachetnym d)
289. ex7321 Piece, kuchnie, ruszty, kuchenki (włącznie z tymi, które wyposażone są w kotły centralnego ogrzewania), rożna, piecyki koksowe, palniki gazowe, podgrzewacze płytowe i podobne nieelektryczne urządzenia używane w gospodarstwie domowym oraz ich części, z żeliwa lub ze stali d)
290. ex7323 Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali; wełna stalowa; zmywaki do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, ze stali, z wyłączeniem poz. 7323 10 00 0 d)
291. ex7418 Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi; zmywaki i tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły z miedzi (z wyłączeniem poz. 7418 20 00 0) d)
292. ex7611 00 00 0 Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki z aluminium, na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz), o pojemności przekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne
293. ex7612 Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (także sztywne i składane pojemniki rurowe) na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz) o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
294. 8438 Maszyny niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów i olejów zwierzęcych i roślinnych
295. 8509 40 00 0 Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
296. ex8509 80 00 0 Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d)
297. ex9604 00 00 0 Sita i przesiewacze, ręczne d)
298. ex9617 00 Termosy i inne pojemniki próżniowe, kompletne z obudowami z wyłączeniem poz. 9617 00 90 0 d)
*) Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, obejmuje również:

1) żywność (środki spożywcze) rozumiane jako każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywności pochodzenia zwierzęcego), niewymieniona ani niewłączona gdzie indziej;

2) dozwolone substancje dodatkowe według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;

3) substancje pomagające w przetwarzaniu według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;

4) materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością według definicji zawartej w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej.

a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego - niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024