Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 grudnia 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.

3) Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)

TABELA I
Część I. Towary - zwierzęta, materiał

biologiczny

Kod ANIMO Pozycja PCN2)
1 2 3
1 2 3 4 5 6
01 Koniowate
01 tranzyt koniowatych 21010900010000 01013)
02 import koniowatych
01 zarejestrowane koniowate
01 konie zarejestrowane 21010109010000 01013)
02 pozostałe koniowate

zarejestrowane

21010109020000 01013)
02 koniowate do rozrodu i produkcji 21010101000000 01013)
03 koniowate rzeźne
01 bezpośrednio do rzeźni 21010102000000 01013)
02 przechodzące przez rynek 21010101010000 01013)
03 tymczasowe dopuszczenie

zarejestrowanych koni (do 90 dni)

21010110010000 01013)
04 ponowne wprowadzenie

zarejestrowanych koni

21010109030000 01013)
02 Bydło (włącznie z Bison bison i

Bubalus bubalus)

01 cielęta w wieku poniżej 15 dni 21020100000000 01023)
02 bydło do rozrodu 21020200000000 01023)
03 bydło utrzymywane w celach

produkcyjnych

21020400000000 01023)
04 bydło rzeźne 21020300000000 01023)
05 pozostałe rodzaje bydła 21021090000000 01023)
03 Świnie
01 świnie do rozrodu 21050200000000 01033)
02 świnie utrzymywane w celach

produkcyjnych

21050100000000 01033)
03 świnie rzeźne 21050300000000 01033)
04 Owce i kozy
01 owce do rozrodu 21030200000000 01043)
02 owce przeznaczone do tuczu 21030100000000 01043)
03 owce rzeźne 21030300000000 01043)
04 kozy do rozrodu 21040200000000 01043)
05 kozy przeznaczone do tuczu 21040100000000 01043)
06 kozy rzeźne 21040300000000 01043)
05 Drób
01 w partiach liczących po 20 lub

więcej sztuk

01 drób jednodniowy 22010900000000 01053)
02 drób przeznaczony do rozrodu i

produkcji

22020900000000 01053)
03 drób przeznaczony do odtworzenia

zasobów dzikiego ptactwa łownego

22040900000000 01063)
04 drób rzeźny 22030900000000 01053)
02 drób w partiach liczących poniżej 20

sztuk

22090900000000 01053)
06 Jaja wylęgowe
01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i

powyżej

41010100000000 0407
02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20

sztuk

41010200000000 0407
07 Ryby
01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS,

IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis)

23040109 PI Y 03013)
02 pozostałe gatunki ryb 230402 PI N 03013)
08 Skorupiaki CR N
01 wrażliwe gatunki skorupiaków

(na Aphanomyces astaci)

23040309000000 03063)
02 pozostałe gatunki skorupiaków 230404 03063)
09 Mięczaki
01 wrażliwe gatunki mięczaków (na

Bonomia ostreae, Marteilia

refringens)

23040509 MO Y 03073)
02 pozostałe gatunki mięczaków 230406 MO N 03073)
10 Pozostałe wodne bezkręgowce 230407 AQ 03073)
11 Ikra, mlecz i gamety ryb
01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS,

IHN, SVC

230601 PI Y 0511
02 pozostałych gatunków ryb 230609 PI N 0511
12 Pozostałe ssaki
01 primates - naczelne (np. małpy,

lemury)

1101 D1 01063)
02 artiodactyla; ruminantia -

parzystokopytne, przeżuwacze

01 bos bovis - bydło (pozostałe niż

wymienione w poz. 02)

11030101 D1 01023)
02 pozostałe Bovidae 11030191 D1 01063)
03 antylopy 11030102 D1 01063)
04 renifery, caribu 11030192 D1 01063)
05 żyrafy 11030103 D1 01063)
06 jelenie, sarny, daniele 11030104 D1 01063)
07 pozostałe jeleniowate 11030101 D1 01063)
08 pozostałe przeżuwacze 11030105 D1 01063)
03 artiodactyla; camelidae -

parzystokopytne, wielbłądowate

01 wielbłądy i lamy 113021 D1 01063)
04 artiodactyla; suidae -

parzystokopytne, świniowate

01 pozostałe świniowate 11030302 D1 01033)
02 dziki 11030303 D1 01033)
05 hipopotamidae - hipopotamy 11030301 D1 01063)
06 perissodactyla - nieparzystokopytne
01 rhinocerotidae (np. nosorożce) 110401 D1 01063)
02 tapiridae - tapiry 110402 D1 01063)
07 sirenia - syreny (np. krowy morskie,

manaty)

1105
08 hyracoidae - góralki (np. góralek

drzewny)

1106 D1 01063)
09 proboscidae - trąbowce
01 słonie afrykańskie 110701 D1 01063)
02 słonie azjatyckie 110702 D1 01063)
10 tubulidentata - słupozębne (np.

mrównik)

110801 D1 01063)
11 carnivora - drapieżne
01 felidae - kotowate
01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy 11090101 D1 01063)
02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy 11090102 D1 01063)
03 pozostałe kotowate 11090109 D1 01063)
02 canidae - psowate
01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy 11090201 D1 01063)
02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy 11090202 D1 01063)
03 pozostałe psowate 11090209 D1 01063)
03 hyenidae - hienowate (np. hieny) 11090305 D1 01063)
04 viverridae - łaszowate (np.

mangusty, cywety)

11090301 D1 01063)
05 mustelidae - łasicowate (np. norki,

kuny, borsuki)

11090302 D1 01063)
06 procyonidae - szopowate 11090303 D1 01063)
07 ursidae - niedźwiedziowate (np.

niedźwiedzie)

11090304 D1 01063)
12 pinnipedia - płetwonogie
01 phocidae - fokowate (np. foka

właściwa)

111001 D1 01063)
02 odobenidae - morsy (np. mors) 111002 D1 01063)
03 otaridea - uchatkowate (np.

uchatka)

111003 D1 01063)
13 cetacea - walenie 1111 D1 01063)
14 rodentia - gryzonie
01 caviidae - marowate (np. świnka

morska)

1112010101
02 hystricidae - jeżozwierze (np.

jeżozwierz)

1112010199 D1 01063)
03 muridae - myszowate (np. szczury,

myszy)

1112010201 D1 01063)
04 cricetidae - chomikowate (np.

chomik)

1112010401 D1 01063)
05 castaridae - bobry (np. bóbr

europejski)

1112010501 D1 01063)
06 chinchillidae - szynszylowate (np.

szynszyla)

1112010601 D1 01063)
07 sciuridae - wiewiórkowate (np.

wiewiórki, świstaki)

11120103 D1 01063)
08 pozostałe gryzonie 1112010299 D1 01063)
15 lagomorpha - zajęczaki
01 króliki 11120203 D1 01063)
02 dzikie króliki 11120202 D1 01063)
03 zające 1112020101 D1 01063)
04 pozostałe zajęczaki 1112020102 D1 01063)
16 pholidota - łuskowce (np. łuskowiec) 1113 D1 01063)
17 edenta - szczerbaki (np. pancernik,

leniwiec, mrówkojad)

1114 D1 01063)
18 chiroptera (np. nietoperze) 1115 D1 01063)
19 insectivora - owadożerne (np.

krety, ryjówki, jeże)

1116 D1 01063)
20 dermoptera - skóroskrzydłe (np.

lotokot)

1117 D1 01063)
21 marsupialia - torbacze (np. kangury,

koala, oposy, wilk workowaty)

1118 D1 01063)
22 monotremata - stekowce (np.

kolczatka, dziobak)

1119 D1 01063)
13 Pozostałe ptaki
01 passeriformes - wróblowate (np.

jaskółki, wróble, kanarki)

1201 D1 01063)
02 piciformes - dzięciołowate (np.

dzięcioły, tukany)

1202 D1 01063)
03 coraciiformes - kraskowate (np.

zimorodki, dzioborożce, żołny)

1203 D1 01063)
04 trogoniformes - trogonowate 1204 D1 01063)
05 coliiformes - czepigowate 1205 D1 01063)
06 apodiformes - jerzykowate (np.

jerzyki, kolibry)

1206 D1 01063)
07 caprimulgiformes - kozodojowate (np.

lelki)

1207 D1 01063)
08 strigiformes - sowowate (np. sowy) 1208 D1 01063)
09 cuculiformes - kukułkowate (np.

kukułki)

1209 D1 01063)
10 psittaciformes - papugowate (np.

papugi, papużka falista)

1210 D1 01063)
11 columbiformes - gołębiowate 1211 D1 01063)
12 gruiformes - żurawiowate (np.

żurawie)

1212 D1 01063)
13 charadriiformes - siewkowate (np.

mewy, alki, siewki)

1213 D1 01063)
14 galliformes - grzebiące (np. paw) 1214 D1 01063)
15 falconiformes - drapieżne (np. orły,

sokoły)

1215 D1 01063)
16 anseriformes - blaszkodziobe (np.

łabędź)

1216 D1 01063)
17 ciconiiformes - brodzące (poza

kaczkami i gęśmi; np. czaple,

bociany, flamingi)

1217 D1 01063)
18 pelicaniformes - wiosłonogie (np.

pelikany, kormorany)

1218 D1 01063)
19 procellariiformes - rurkonose (np.

albatrosy, petrele)

1219 D1 01063)
20 podicipediformes - perkozowate (np.

perkozy)

1220 D1 01063)
21 gaciiformes - nurowate (np. nury) 1221 D1 01063)
22 tinamiformes - kusakowate (np.

kusaki)

1222 D1 01063)
23 apterygiformes - kiwi 1223 D1 01063)
24 casuariformes - kazuarowate (np.

kazuary)

1224 D1 01063)
25 rheiformes - (np. struś nandu) 1225 D1 01063)
26 struthioniformes - strusiowate 1226 D1 01063)
27 sphenisciformes - pingwinowate 1227 D1 01063)
14 Gady
01 squamata - łuskoskóre (np. węże) 1302 D1 01063)
02 squamata - łuskoskóre (np.

jaszczurki)

1301 D1 01063)
03 crocodylia - krokodyle (np.

krokodyle, aligatory)

1304 D1 01063)
04 testudines chelonidae - żółwie

morskie

130301 D1 01063)
05 testudines - pozostałe żółwie 130399 D1 01063)
15 Pozostałe zwierzęta
01 amphibia; anura - płazy bezogonowe
01 anura ranidae - żaby 140101 D3 01063)
02 pozostałe anura (np. ropuchy) 140199 D3 01063)
02 amphibians; urodela - płazy

ogoniaste

01 płazy ogoniaste (np. traszki,

salamandry)

1402 D3 01063)
02 pozostałe płazy ogoniaste (np.

aksolotl)

1403 D3 01063)
03 pozostałe kręgowce 1901 D3 01063)
04 arachnida - pajęczaki (np.

skorpiony, pająki, kleszcze)

2402 D3 01063)
05 annelida - pierścienice (np. pijawka

lekarska, dżdżownica ziemna)

140501 D3 01063)
06 owady
01 hymenoptera - błonkówki: pszczoła-

matka

240101 D3 01063)
02 hymenoptera - błonkówki: pszczoły

(robotnice) - rój

240102 D3 01063)
03 pozostałe lepidoptera - motyle (np.

motyle, ćmy, gąsienice)

240192 D3 01063)
04 lepidoptera - motyle: jedwabniki 240103 D3 01063)
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki,

osy, trzmiele)

240199 D3 01063)
07 pozostałe bezkręgowce 2402 D3 01063)
16 Nasienie, komórki jajowe, zarodki D2
01 nasienie bydła 46010100000000 0511
02 nasienie świń 46010200000000 0511
03 nasienie pozostałych gatunków
01 koni 46010901000000 0511
02 owiec 46010902000000 0511
03 kóz 46010903000000 0511
04 pozostałych gatunków zwierząt 46010999 0511
17 Komórki jajowe D2
01 komórki jajowe bydła 46020100000000 0511
02 komórki jajowe pozostałych gatunków
01 świń 46020901000000 0511
02 koni 46020902000000 0511
03 owiec 46020903000000 0511
04 kóz 46020904000000 0511
05 pozostałych gatunków zwierząt 46020999 0511
18 Zarodki D2
01 zarodki bydła 46030100000000 0511
02 zarodki pozostałych gatunków
01 świń 46030901000000 0511
02 koni 46030902000000 0511
03 owiec 46030903000000 0511
04 kóz 46030904000000 0511
05 pozostałych gatunków zwierząt 46030999 0511
Część II. Towary - mięso, produkty

pochodzenia zwierzęcego,

niejadalne produkty zwierzęce

oraz środki żywienia zwierząt

Kod ANIMO Pozycja PCN2)
1 2 3
1 2 3 4 5 6
01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża

dziczyzna, w tym mięso i przetwory

mięsne, podroby i krew - przeznaczone

do spożycia przez ludzi, łącznie

z przetworami mięsnymi4)

01 mięso zwierząt jednokopytnych
01 tusze 310101 M1 0205
02 mięso w elementach 310103 M2 0205
03 podroby 310102 M3 0206
02 mięso wołowe
01 tusze 310201 M1 0201, 0202
02 mięso w elementach 310203 M2 0201, 0202
03 podroby 310202 M3 0206
03 mięso wieprzowe
01 tusze 310301 M1 0203
02 mięso w elementach 310303 M2 0203
03 podroby 310302 M3 0206
04 mięso baranie
01 tusze 310401 M1 0204
02 mięso w elementach 310403 M2 0204
03 podroby 310402 M3 0206
05 mięso kozie
01 tusze 310501 M1 0204
02 mięso w elementach 310503 M2 0204
03 podroby 310502 M3 0206
06 mięso zwierząt dzikich udomowionych

przez człowieka

01 z dzikiego ptactwa udomowionego 311001 PO A 0208
02 z pozostałego dzikiego ptactwa

udomowionego

31100199 BI 0208
03 z dużej zwierzyny udomowionej

(przeżuwacze)

31110102 RU 0208
04 z dużej zwierzyny udomowionej

(świniowate)

31110101 SU 0208
05 z zającowatych 31110104 LA 0208
06 z pozostałej dużej zwierzyny

udomowionej

31110199000000 0208
07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna)
01 z dzikiego ptactwa 311002 PO A 0208
02 z pozostałego dzikiego ptactwa 31100299 BI 0208
03 z dużej zwierzyny dzikiej

(przeżuwacze)

31110202 RU 0208
04 z dużej zwierzyny dzikiej

(świniowate)

31110201 SU 0208
05 z dzikich zającowatych 31110204 LA 0208
06 z pozostałej dużej zwierzyny

dzikiej

31110202990000 0208
08 mięso drobiowe5)
01 z kur i kurcząt 311201 M4 A 0207
02 z indyków 311202 M4 A 0207
03 z perliczek 311203 M4 A 0207
04 z kaczek 31120401 M4 0207
05 z gęsi 31120402 M4 0207
09 mięso z królików domowych 31130000000000 0208
10 pozostałe mięso
01 ze zwierząt morskich 31190100000000 0208
02 z gadów 311902 RE 0208
03 z owadów 31199900000000 IN 0208
04 z nieparzystokopytnych (np.

nosorożce, tapiry)

311905 PE 0208
05 z syren (np. diugonie, manaty) 31190600000000 0208
06 z góralków 31190700000000 0208
07 z trąbowców (np. słonie) 311908 PB 0208
08 z słupozębnych (np. mrównik) 31190900000000 0208
09 z mięsożernych 311910 CA 0208
10 z płetwonogich 311911 PN 0208
11 z waleni 311912 CE 0208
12 z gryzoni 311913 RO 0208
13 z naczelnych (np. małpy i lemury) 31191400000000 0208
14 z łuskowców (np. pangolin) 31191500000000 0208
15 ze szczerbaków (np. pancernik,

leniwiec, mrówkojad)

31191600000000 0208
16 z nietoperzy 31191700000000 0208
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety,

jeże)

31191800000000 0208
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot) 31191900000000 0208
19 z torbaczy (np. kangury, koala,

oposy, wilk workowaty)

31192000000000 0208
20 ze stekowców (np. kolczatka,

dziobak)

31192100000000 0208
21 z wielbłądowatych 311922 CM 0208
22 pozostałe 31199900000000 0208
02 Produkty mięsne i pozostałe produkty

pochodzenia zwierzęcego przeznaczone

do spożycia przez ludzi

A
01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub

zakonserwowane w inny sposób

01 krótko dojrzewające (poniżej 9

miesięcy)

311701 M5 0210
02 długo dojrzewające (9 miesięcy i

dłużej)

311711 M5 0210
02 pozostałe surowe mięso konserwowane

(wędzone lub zakonserwowane w inny

sposób)

311705 M6 0210
03 żołądki, pęcherze i jelita,

oczyszczone, solone, suszone lub

parzone

01 wołowe 31171502000000 0504
02 wieprzowe 31171503000000 0504
03 owcze 31171504000000 0504
04 kozie 31171505000000 0504
05 z pozostałych gatunków zwierząt 31171509000000 0504
04 pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego suszone, solone,

marynowane, wędzone lub

zakonserwowane w inny sposób

311706 M6 0210, 1601
05 produkty mięsne zakonserwowane

sterylizowane (z warzywami lub bez),

Fo ≥ 3

01 wołowina peklowana 31150701000000 1602, 1601
02 pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego zawierające jedynie

mięso wołowe lub cielęce

31150702000000 1602, 1601
03 szynka (wieprzowa) 31150703000000 1602, 1601
04 łopatka wieprzowa 31150704000000 1602, 1601
05 pasztety wyłącznie z mięsa

wieprzowego

31150705000000 1602, 1601
06 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa wołowego lub cielęcego

31150706000000 1602, 1601
07 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa drobiowego

31150707000000 1602, 1601
08 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa króliczego

31150708000000 1602, 1601
09 pasztety i paszteciki z mięsem

wieprzowym i mięsem zwierząt

łownych (dziczyzną)

31150709000000 1602, 1601
10 pozostałe pasztety z mięsem

wieprzowym

31150710000000 1602, 1601
11 pozostałe produkty żywnościowe

zawierające mięso wieprzowe

31150711000000 1602, 1601

2005

12 wątroby stłuszczone (drobiowe) 31150712000000 1602, 1601
13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie

drobiowego

31150713000000 1602, 1601
14 pozostałe konserwy zawierające

wyłącznie mięso drobiowe

31150714000000 1602, 1601
15 produkty pochodzenia zwierzęcego

wyłącznie z mięsa króliczego

31150715000000 1602, 1601
16 produkty pochodzenia zwierzęcego

wyłącznie z dziczyzny

31150716000000 1602, 1601
17 pozostałe mięso zakonserwowane

Fo ≥ 3

31150799000000 1602, 1601
06 produkty mięsne o ograniczonym

okresie przechowywania pasteryzowane

Fo ≤ 3 (przynajmniej 70°C w centrum)

01 szynka (wieprzowa) 31150803000000 1602, 1601
02 łopatka wieprzowa 31150804000000 1602, 1601
03 pozostałe mięso wieprzowe

pasteryzowane

31150811000000 1602, 1601
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina 31150801000000 1602, 1601
05 wątroby stłuszczone (drobiowe) 31150812000000 1602, 1601
06 pozostałe mięso drobiowe

pasteryzowane

31150814000000 1602, 1601
07 pozostałe mięso z pozostałych

gatunków zwierząt lub z więcej niż

jednego gatunku pasteryzowane

31150899000000 1602, 1601
07 produkty mięsne o ograniczonym

okresie przechowywania

niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż

70°C w centrum)

01 mięso wołowe lub cielęce 31150902000000 1602, 1601
02 mięso wieprzowe 31150903000000 1602, 1601
03 mięso drobiowe 31150912000000 1602, 1601
04 pozostałe 31150999000000 1601, 1602
08 mięso o ograniczonym okresie

przechowywania dojrzewające powyżej

9 miesięcy, aw ≤ 0,793 i pH < 6

01 wyłącznie mięso wieprzowe 31151003000000 1601, 1602
02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem 31151099000000 1601, 1602
09 produkty żywnościowe i pozostałe

produkty garmażeryjne, gotowane lub

parzone i chłodzone

01 poddane obróbce cieplnej (co

najmniej 70°C w centrum)

311801 M7 1601, 1602,

1902, 2104

02 poddane obróbce cieplnej (poniżej

70°C w centrum)

311802 M7 1602, 1902,

2104

10 ekstrakty z mięsa 31151200000000 1603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce

(włącznie z kośćmi)

01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy,

kozi)

31160201000000 1502, 1503
02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy,

kozi)

31160202000000 1502, 1503
03 smalec jadalny (wieprzowy) 31160101000000 1501
04 smalec rafinowany (wieprzowy) 31160102000000 1501
05 pozostałe jadalne tłuszcze

zwierzęce

31169901000000 1503, 1504,

1506

06 pozostałe rafinowane tłuszcze

zwierzęce (np. koński)

31169902000000 1503, 1504,

1505, 1506

12 przetworzone białko zwierzęce
01 słonina w proszku 31151301000000 0210
02 mączka mięsna i mączka kostna,

suszona krew i mączka z krwi

31151302000000 0210, 2301,

0511, 0506

03 skwarki 31151303000000 2301
03 Mleko płynne
01 mleko surowe przeznaczone do

bezpośredniego spożycia

330101 LM 0401
02 mleko surowe przeznaczone dla

przemysłu mleczarskiego

310102 LM 0401
03 mleko termizowane 330103 LM 0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej
01 mleko pasteryzowane 33010401 LM 0401
02 mleko o przedłużonym terminie

ważności UHT

33010410 LM 0401
03 mleko sterylizowane 33010411 LM 0401
05 mleko płynne nieprzeznaczone do

spożycia przez ludzi lub wyłącznie

do bezpośredniego spożycia przez

zwierzęta

01 siara 33010901 LM 2309
02 pozostałe mleko płynne 33010999 LM 0401
04 Przetwory mleczne
01 przetwory mleczne z mleka poddanego

obróbce cieplnej (przeznaczone do

spożycia przez ludzi)

01 śmietanka i śmietana, masło,

przetwory smakowe, o konsystencji

żelu (desery mleczne), mrożone

(lody mleczne) i mleko fermentowane

(jogurt, kefir i pozostałe mleko

fermentowane)

330301 L1 0403, 0405,

2105, 1901

02 pozostałe płynne przetwory
01 serwatka 33030301 LM 0404
02 maślanka 33031401 LM 0403
03 mleko zagęszczone 33010412 LM 0402
03 przetwory mleczne w proszku 330302 L2 1702, 3501

3502, 3504

04 sery 0402
01 ser świeży (twarogi i twarożki) 33040101 LM 0406
02 ser miękki 33040201 LM 0406
03 ser twardy 33040301 LM 0406
04 ser długo dojrzewający 330404 LM 0406
05 ser przetworzony (np. topiony) 330405 LM 0406
05 przetwory mleczne przeznaczone do

smarowania

33040600000000 0405
02 przetwory zawierające mleko surowe

(przeznaczone do spożycia przez

ludzi)

01 śmietanka i śmietana, masło,

przetwory smakowe, o konsystencji

żelu (desery mleczne), mrożone

(lody mleczne) i mleko fermentowane

(jogurt, kefir i pozostałe mleko

fermentowane)

330201 L1 0403, 2105,

1901

02 pozostałe płynne przetwory
01 serwatka 33030302 LM 0404
02 maślanka 33031402 LM 0403
03 sery
01 ser świeży (twarogi i twarożki) 33041101 LM 0406
02 ser miękki 33041201 LM 0406
03 ser twardy 33041301 LM 0406
04 ser długo dojrzewający 330414 LM 0406
04 przetwory mleczne przeznaczone do

smarowania

33041600000000 0405
03 pozostałe przetwory mleczne

(przeznaczone do spożycia przez

ludzi)

01 ser ricotta 33090100000000 0406, 2106
02 płatki mleczne 33090200000000 0404, 1901

2106

03 pozostałe przetwory 33099900000000 0404, 1901,

2106, 3504,

04 przetwory zawierające mleko

nieprzeznaczone do spożycia przez

ludzi, w tym środki żywienia

zwierząt

1702
01 płynne
01 płynna serwatka 33100101000000 0404
02 płynna maślanka 33100102000000 0403
03 pozostałe płynne przetwory 33100199000000 0401
02 przetwory w proszku 331002 L2 3501, 3502,

3504, 2309,

1702, 0402

05 Produkty rybne przeznaczone do

spożycia przez ludzi

01 ryby, wątroby, ikra i mlecz
01 ryby żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS,

IHN, SEC

320111 PI Y 0301
02 pozostałe gatunki ryb 320199 PI N 0301
02 ryby całe lub patroszone, z głowami

lub bez, świeże, chłodzone lub

mrożone

01 chłodzone 320121 PI 0302
02 mrożone 320131 PI 0303
03 filety rybne, kawałki lub mięso

mielone ze świeżych, chłodzonych

lub mrożonych ryb

01 chłodzone 320122 PI 0304
02 mrożone 320132 PI 0304
04 filety rybne, surowe, panierowane

lub w sosie i mrożone

320135 PI 1604
05 ryby lub filety rybne suszone,

solone lub nie

320140 PI 0305
06 ryby i filety rybne niesuszone,

solone lub w solance

320150 PI 0305
07 ryby i filety rybne wędzone 320160 PI 0305
08 konserwy rybne (Fo ≥ 3) 320180 PI 1604
09 wątroby, ikra, mlecz
01 świeże lub chłodzone 320221 PI 0302
02 mrożone 320231 PI 0303
03 suszone, wędzone lub niewędzone 320240 PI 0305
04 solone albo w solance, wędzone

lub nie

320250 PI 0305
05 kawior (w szczelnych

pojemnikach)

32029500000000 1604
06 substytuty kawioru (w szczelnych

pojemnikach)

32029600000000 1604
07 pozostałe przetworzone lub

częściowo przetworzone ryby,

wątróbki, ikra i mlecz

320297 PI 1604
02 skorupiaki
01 skorupiaki żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki skorupiaków 32101100000000 0306
02 niewrażliwe gatunki skorupiaków 321012 CR N 0306
02 skorupiaki surowe, całe lub w

kawałkach

01 chłodzone 321021 CR 0306
02 mrożone 321031 CR 0306
03 skorupiaki gotowane, w skorupach
01 chłodzone 321023 CR 0306
02 mrożone 321033 CR 0306
04 skorupiaki gotowane, bez skorup
01 chłodzone 321024 CR 1605
02 mrożone 321034 CR 1605
05 skorupiaki w opakowaniach

hermetycznych

321080 CR 1605
03 mięczaki
01 mięczaki żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki mięczaków,

ostrygi płaskie (z gatunku

ostreae), marteilia refringens

322011 MO Y 0307
02 niewrażliwe gatunki mięczaków 322012 MO N 0307
02 mięczaki surowe, całe
01 chłodzone 322021 MO 0307
02 mrożone 322031 MO 0307
03 mięczaki surowe, bez skorup
01 chłodzone 322022 MO 0307
02 mrożone 322032 MO 0307
04 mięczaki gotowane, w skorupach
01 chłodzone 322023 MO 1605
02 mrożone 322033 MO 1605
05 mięczaki gotowane bez skorup
01 chłodzone 322024 MO 1605
02 mrożone 322034 MO 1605
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie 322040 MO 0307
07 mięczaki solone lub marynowane,

wędzone lub nie

322050 MO 0307, 1605
08 mięczaki w opakowaniach

hermetycznych

322080 MO 1605
04 pozostałe wodne bezkręgowce
01 żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

323011 AQ 0307
02 surowe całe lub w kawałkach
01 chłodzone 323021 AQ 0307
02 mrożone 323031 AQ 0307
03 suszone, wędzone lub niewędzone 323040 AQ 0307
04 solone, marynowane, wędzone lub

nie

323050 AQ 0307, 1605
05 konserwowane Fo ≥ 3 323080 AQ 1605
05 pozostałe produkty rybne
01 mączka, granulat przeznaczony do

spożycia przez ludzi

01 z ryb 32017000000000 0305
02 ze skorupiaków 32107000000000 0306
03 z mięczaków i pozostałych

wodnych bezkręgowców

32407000000000 0307
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)
01 chłodzone 32019200000000 1604
02 mrożone 32019300000000 1604
03 gotowane lub wstępnie gotowane

produkty przeznaczone do spożycia

01 z ryb, chłodzone 320126 PI 1604, 1902
02 z ryb, mrożone 320136 PI 1604, 1902
03 ze skorupiaków, chłodzone 321026 CR 1605, 1902
04 ze skorupiaków, mrożone 321036 CR 1605, 1902
05 z mięczaków, chłodzone 322026 MO 1605, 1902
06 z mięczaków, mrożone 322036 MO 1605, 1902
07 mieszane, chłodzone 32402600000000 1604, 1605,

1902

08 mieszane, mrożone 32403600000000 1604, 1605,

1902

04 ekstrakty i soki
01 z ryb, łącznie z tranem 32019400000000 1504, 1603,

2104

02 ze skorupiaków 32109400000000 1603, 2104
03 z mięczaków 32209400000000 1603, 2104
04 z pozostałych wodnych

bezkręgowców

32309400000000 1603, 2104
06 Jaja przeznaczone do spożycia,

produkty jajeczne, produkty pszczele

01 jaja przeznaczone do spożycia
01 kurze 34010100000000 0407
02 pozostałych gatunków 34010900000000 0407
02 produkty z jaj poddanych obróbce

termicznej

01 w formie płynnej, zagęszczone lub

mrożone

34020100000000 0408
02 wysuszone 34020200000000 0408, 3502
03 koagulowane 34020300000000 0408, 3502
04 krystalizowane 34020400000000 0408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce

termicznej

34030100000000 0408, 3502
04 produkty pszczele8)
01 przeznaczone do spożycia przez

ludzi

390401 HO 0409, 0410
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w

hodowli pszczół

390402 HO 0511, 0409,

1521, 0410,

9602

03 przeznaczone do przemysłowego

wykorzystania

390403 HO 0511, 1521,

0410

07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka -

przeznaczone do spożycia przez ludzi

01 ślimaki
01 żywe 39220101000000 0307
02 chłodzone lub mrożone 39220102000000 0307
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

39220103000000 1605
02 pozostałe ślimaki lądowe
01 żywe 39229901000000 0307
02 chłodzone lub mrożone 39229902000000 0307
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

39229903000000 1605
03 żaby i żabie udka
01 żaby żywe 39210100000000 0106
02 chłodzone lub mrożone 39210200000000 0208
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

39210300000000 1602
08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna,

włosie zwierząt, włosie końskie,

szczecina, pióra, puch lub części

piór - trofea myśliwskie

H1
01 surowe skóry
01 surowe skóry bydlęce 43010100000000 4101
02 surowe skóry owcze 43010200000000 4102
03 surowe skóry kozie 43010300000000 4103
04 surowe skóry świńskie 43010400000000 4103
05 surowe skóry ze zwierząt

jednokopytnych

43010500000000 4101
06 surowe skóry z pozostałych zwierząt

kopytnych

43010900000000 4103
07 pozostałe surowe skóry i skórki

(ptasie, nielotów, rybie,

futerkowe)

43011900000000 4103, 4301
02 skóry i skórki poddane obróbce6)
01 skóry bydlęce 43020100000000 4101
02 skóry owcze 43020200000000 4102
03 skóry kozie 43020300000000 4103
04 skóry świńskie 43020400000000 4103
05 skóry ze zwierząt jednokopytnych 43020500000000 4101
06 skóry z pozostałych zwierząt

kopytnych

43020900000000 4103
03 wełna, włosie, końskie włosie,

szczecina

01 nieprzetworzone7) 440101 0502, 0503,

5101, 5102,

5103

04 pióra, puch lub części piór
01 nieprzetworzone7) 45010000000000 0505
02 barwione, poddane obróbce cieplnej,

gotowane lub przetworzone8)

45020000000000 0505, 6701
05 trofea myśliwskie
01 nieprzetworzone 46010000000000 0506, 0507, 4103, 9705
02 przetworzone9) 46020000000000 0506, 0507, 4103
09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych

produktów inne niż mączki; żelatyna,

surowiec przeznaczony do produkcji

żelatyny oraz podobne produkty

01 kości, rogi, kopyta i pozostałe

wytwory naskórka i tkanki kostnej

przeznaczone do spożycia przez ludzi

lub zwierzęta

01 z bydła 48010100000000 0506, 0507
02 z owiec i kóz 48010200000000 0506, 0507
03 ze świń 48010300000000 0506, 0507
04 z pozostałych gatunków zwierząt

(łącznie z rybami)

48010900000000 0410, 0506,

0507, 0508

02 produkty zawierające kości, rogi,

kopyta i pozostałe wytwory naskórka

i tkanki kostnej przeznaczone do

spożycia przez ludzi lub zwierzęta

01 żelatyna przeznaczona do użytku w

przemyśle spożywczym

48011100000000 3503
02 pozostałe produkty łącznie z

kolagenem, białkami hydrolizowanymi

i fosforanem diwapnia

48011900000000 3504, 2835
03 kości, rogi, kopyta i produkty z

nich wytworzone, przeznaczone do

celów technicznych10)

01 żelatyny do celów technicznych 48012100000000 3503
02 pozostałe produkty łącznie z

kolagenem, białkami hydrolizowanymi

i fosforanem diwapnia

48012900000000 3504
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy

przeznaczone dla przemysłu

farmaceutycznego, do użytku

technicznego, inne niż te w

artykułach żywnościowych lub

przeznaczone do pozostałych celów.

Czynniki patogenne

01 krew oraz produkty z krwi

koniowatych

01 przeznaczone do użytku w przemyśle

farmaceutycznym

490101 BL 3002
02 przeznaczone do użytku technicznego

w pozostałych gałęziach przemysłu

490102 BL 0511, 3002
02 krew i produkty z krwi pozostałych

gatunków innych niż koniowate

01 przeznaczone do użytku w przemyśle

farmaceutycznym

490103 BL 3002
02 przeznaczone do użytku technicznego

w pozostałych gałęziach przemysłu

490104 BL 0511, 3002
03 czynniki patogenne 49020000000000 3002
11 Pozostałe odpady pochodzenia

zwierzęcego: nieprzetworzone

materiały wysokiego ryzyka; materiały

niskiego ryzyka przeznaczone dla

przemysłu farmaceutycznego, do celów

technicznych oraz do produkcji

środków żywnościowych

01 nieprzetworzone materiały wysokiego

ryzyka

01 martwe zwierzęta, martwe płody,

łożyska

48021001000000 0511
02 martwe zwierzęta padłe w czasie

transportu

48021002000000 0511
03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie

ze ścinkami skór

48021099000000 0511
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w

ramach zwalczania chorób

48022001000000 0511
05 odpady poubojowe ze zmianami

wskazującymi na chorobę zakaźną

48022002000000 0511
06 części zabitych zwierząt, które nie

podlegają badaniu poubojowemu (z

wyjątkiem: skór, rogów, kopyt,

wełny, piór, krwi)

48023001000000 0511
07 mięso, ryby, produkty spożywcze

pochodzenia zwierzęcego o

niewłaściwej jakości zdrowotnej

48023002000000 0511
08 produkty mięsne i rybne importowane

z krajów trzecich niespełniające

wymogów Unii Europejskiej

48023003000000 0511
09 odpady zwierzęce, mleko oraz

produkty zawierające pozostałości

48023004000000 0401, 0402,

0511

10 ryby ze zmianami wskazującymi na

chorobę zakaźną

48023005000000 0511
02 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone dla celów

farmaceutycznych, inne niż krew,

produkty z krwi czy płyn owodniowy

01 podroby ze świeżych ryb 50010601000000 0510, 3001
02 serca 50010102 AN 0206, 0207,

3001

03 jelita 50010103 AN 0504, 3001
04 trzustki 50010104 AN 0510, 3001
05 śledziony 50010105 AN 0510, 3001
06 gruczoły nadnercza 50010106 AN 0510, 3001
07 migdałki 50010107 AN 0510, 3001
08 genitalia 50010108 AN 0510, 3001
09 tarczyce 50010109 AN 0510, 3001
10 mózgi, gruczoły przysadkowe 50010410 AN 0510, 3001
11 maź stawowa 50011011 AN 0510, 3001
12 żółć 50010112 AN 0510, 3001
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe 50011013 AN 0510, 3001
14 pozostałe tkanki limfoidalne 50011014 AN 0510, 3001
15 pozostałe, łącznie z mlekiem 50011099 AN 0401, 0402,

0510, 3001

03 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone do wyrobów

technicznych, z wyjątkiem krwi,

produktów z krwi oraz płynu

owodniowego

01 pochodzenia bydlęcego 50020100000000 0511
02 z nieparzystokopytnych 50020200000000 0511
03 pochodzące z owiec lub kóz 50020300000000 0511
04 pochodzenia wieprzowego 50020400000000 0511
05 z drobiu 50020500000000 0511
06 z ryb 50020600000000 0511
07 pozyskane z pozostałych gatunków

zwierząt

50029900000000 0511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt

01 odpady zwierzęce z produkcji

świeżego mięsa

5003 AN 0511
02 pochodzące ze zwierząt wodnych
01 ryby złowione do produkcji

mączki

50030615000000 0301, 0511
02 odpady i wnętrzności ze świeżych

ryb

50030601000000 0511
05 topione tłuszcze i oleje

przeznaczone do użytku technicznego,

farmaceutycznego lub produkcji

środków żywienia zwierząt

50040000000000 1501, 1502,

1503, 1504,

1505, 1506,

1516, 1517,

1518, 1522

12 Przetworzone białka pochodzenia

zwierzęcego przeznaczone lub nie do

produkcji środków żywienia zwierząt

(mączki i skwarki) - środki żywienia

zwierząt domowych

01 przetworzone białko ssaków11)
01 mączka mięsno-kostna 47010101000000 2301, 2309
02 mączka z krwi 47010103000000 0511
03 mączka kostna 47010104000000 0506
04 mączka z rogów 47010105000000 0507
05 mączka z kopyt 47010106000000 0507
06 suszone skwarki 47010108000000 2301
07 mieszanki tych mączek 47010199000000 2309
02 przetworzone białko ssaków

nieprzeznaczone do produkcji środków

żywnościowych

01 mączka mięsno-kostna 47010301 D4 2301, 2309
02 mączka z krwi 47010303 D4 0511
03 mączka kostna 47010304 D4 0506
04 mączka z rogów 47010305 D4 0507
05 mączka z kopyt 47010306 D4 0507
06 suszone skwarki 47010308 D4 2301
07 mieszanki tych mączek 47010399 D4 2309
03 przetworzone białko pochodzenia

zwierzęcego niepochodzące od

ssaków, przeznaczone do produkcji

środków żywienia zwierząt

01 mączka rybna 47010102000000 2301
02 mączka mięsno-kostna z odpadów

drobiowych

47010109000000 2301, 2309
03 mączka z piór 47010107000000 0505
04 mieszanki tych i pozostałych

mączek, łącznie z produktami

jajecznymi

47010499000000 0408, 2309
04 środki żywienia zwierząt domowych
01 karma mrożona, niepoddana obróbce

cieplnej

47010201000000 2309
02 karma konserwowana (poddana obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

47010202000000 2309
03 karma półwilgotna 47010203000000 2309
04 karma sucha 47010204000000 2309
05 karma z przetworzonych skór 47010205000000 2309
05 przetworzone białko ssaków

przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt, inne niż w poz.

12.01

01 mączka mięsno-kostna 47010501000000 2301, 2309
02 mączka z krwi 47010503000000 0511
03 mączka kostna 47010504000000 0506
04 suszone skwarki 47010508000000 2301
05 mieszanki tych mączek 47010599000000 2309
13 Nawozy
01 produkty przetworzone zawierające

nawóz

48150100000000 3101
02 nawozy nieprzetworzone
01 drobiowe 48150201000000 0511, 3101
02 pochodzące od koniowatych 48150202000000 0511, 3101
03 pochodzące od pozostałych gatunków 48150209000000 0511, 3101
14 Towary roślinne pozostałe
01 słoma 1213
02 siano 1214

______

1) Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczone są w tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów.

2) Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518).

3) Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach.

4) Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze.

5) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby.

6) Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, "wet blue", skór gołych poddanych kąpieli piklującej, "skór poddanych obróbce wapnem" (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin).

7) Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych.

8) Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych.

9) Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki.

10) Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta.

11) Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW

TABELA II

Dodatkowe kody kwalifikacyjne Nazwa towaru
1 2 3 4
AN A 0100 Bydło rogate
A 0200 Jednokopytne
A 0300 Trzoda chlewna
A 0400 Owce
A 0500 Kozy
0600 Drób
A 9900 Pozostałe
AQ N 9100 Osłonice, żachwy (Ascidiacea)
N 9210 Jeżowce (Echinoidae)
N 9999 Pozostałe bezkręgowce wodne
BI 0101 Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)
0201 Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany)
0301 Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)
0401 Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,)
0501 Czepigowate Coliiformes
0601 Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)
0701 Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki)
0801 Sowowate Strigiformes (np. sowy)
0901 Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki)
1001 Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)
1101 Gołębiowate Columbiformes
1201 Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie)
1301 Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka)
1401 Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw)
1501 Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)
1601 Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź)
1701 Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)
1801 Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)
1901 Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki)
2001 Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy)
2101 Nurowate Gaviiformes (np. nur)
2201 Kopetony Tinamiformes (np. kopetona)
2301 Apterygiformes (np. kiwi)
2401 Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary)
2501 Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu)
2601 Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański)
2701 Sphenisciformes (np. pingwiny)
BL 0100 Świeża krew (niepreparowana)
0150 Krew (w pełni preparowana)
0200 Surowica (niepreparowana)
0250 Surowica (w pełni preparowana)
0300 Przecier ziarnisty
0400 Płyn owodniowy (niepreparowany)
0450 Płyn owodniowy (w pełni preparowany)
0500 Produkty z krwi
0600 Produkty do diagnostyki in vitro
0700 Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi
9900 Pozostałe produkty
CA 0100 Koty
0200 Psy
0300 Hieny Hyenidae (np. hieny)
0400 Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta)
0500 Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)
0600 Szopowate Procyonidae (np. szop pracz)
0700 Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie)
CE 0100 Wieloryby
0102 Delfiny
0103 Pozostałe walenie (Cetacea)
CM 0100 Baktriany
0101 Dromadery
0102 Lamy
0103 Wigonie
0104 Pozostałe wielbłądowate (Camelidae)
CR N 7020 Pąkle (Balanidae)
N 7110 Kryl (Euphausidae)
N 7120 Penaeidae
N 7130 Palaemonidae
N 7140 Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae)
N 7199 Pozostałe krewetki
N 7200 Langusty (Palinuridae)
N 7310 Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.)
N 7399 Pozostałe raki (pozostałe Astacidae)
N 7410 Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.)
N 7420 Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus)
N 7510 Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.)
N 7599 Pozostałe kraby
N 7900 Pozostałe skorupiaki
H1 0100 Wełna owcza
0200 Sierść bydlęca
0300 Sierść borsuka
0400 Włosie końskie
0500 Szczecina świńska
0600 Szczecina z dzika
9900 Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt
HO A 0100 Miód
A 0200 Wosk
A 0300 Mleczko pszczele
A 0400 Pyłek
A 0500 Produkty pszczelarskie
0600 Kit pszczeli
A 0700 Pozostałe
IN 0103 Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół)
0203 Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój)
0209 Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice)
0303 Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx)
9903 Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy)
L1 0100 Śmietana
0200 Masło
0300 Jogurt
0400 Pozostałe fermentowane mleko
0500 Przetwory smakowe
0600 Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne
0700 Lody mleczne
L2 0100 Mleko w proszku
0200 Mieszanki w proszku z mleka
0300 Serwatka w proszku i pochodne
0400 Maślanka w proszku i pochodne
0500 Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek
9900 Pozostałe przetwory mleczne w proszku
LA 0100 Króliki
0200 Dziki królik
0300 Zające
0400 Pozostałe gryzonie
LM 0100 Mleko krowie
0200 Mleko bawole
0300 Mleko owcze
0400 Mleko kozie
0500 Mleko wielbłądzie
0600 Mleko kobyle
0700 Pozostałe
MI 0100 Całe tusze
0200 Półtusze
0300 Ćwierćtusze
M2 0100 Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części
0200 Kawałki
0300 Mięso bez kości
0400 Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g
0500 Mięso mielone
0600 Przetwory mięsne
0700 Mięso rozebrane mechanicznie
0800 Jadalne surowe tłuszcze
M3 A 0100 Serca
A 0200 Mięśnie przeponowe
A 0300 Mięśnie żwacze
A 0400 Języki
A 0500 Podroby mielone
A 0600 Przetwory zawierające podroby
A 0700 Wątroby
A 0800 Wątroby w plastrach
0900 Grasica
A 1000 Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)
A 1200 Krew
A 9900 Pozostałe podroby
M4 A 0100 Tusze całkowicie patroszone
A 0200 Tusze częściowo patroszone
A 0300 Tusze, w których odłożono patroszenie
A 0400 Kawałki
A 0500 Bez kości
A 0600 Przetwory mięsne
A 0700 Mięso rozebrane mechanicznie
A 0800 Wątroby
0900 Wątroby otłuszczone
A 1000 Mielce
A 9900 Pozostałe podroby
M5 0100 Szynki bez kości
0200 Szynki z kością
0300 Łopatki
0400 Kiełbasy (łącznie z mieszankami)
M6 A 0100 Jednokopytne
A 0200 Bydło rogate
0300 Trzoda chlewna
A 0400 Owce
A 0500 Kozy
A 0600 Udomowione dzikie ptactwo
A 0700 Udomowione dziki
A 0800 Pozostała udomowiona dziczyzna
A 0900 Dzikie ptactwo
A 1000 Dziki
A 1100 Pozostała dziczyzna
A 1200 Drób
A 1300 Króliki
A 1400 Pozostałe gatunki
M7 0100 Gotowane potrawy zawierające mięso
0200 Pozostałe gotowane potrawy
0300 Kiełbasy
9900 Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne
MO Y 0100 Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis)
N 8110 Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.)
N 8120 Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum)
N 8130 Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.)
N 8199 Pozostałe ślimaki morskie
N 8211 Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas)
N 8299 Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae)
N 8311 Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus)
N 8312 Przegrzebki zwyczajne, Coquilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus)
N 8319 Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp.
N 8399 Pozostałe przegrzebki Pectinidae
N 8410 Małże z gatunku Mytilus spp.
N 8499 Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae)
N 8510 Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis)
N 8520 Mątwa mniejsza (Sepiolidae)
N 8530 Kałamarnice przybrzeżne - Loligo spp. (Loliginidae)
N 8540 Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae)
N 8550 Ośmiornice (Octopodidae)
N 8900 Pozostałe mięczaki
PB 0101 Słoń afrykański
0201 Słoń azjatycki
PE 0101 Nosorożce Rhinocerotidae
0201 Tapiry Tapiridae
PI Y 0400 Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN
Y 0401 Karp (Cyprinus carpio), SVC
Y 0402 Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC
Y 0403 Karaś (Carassius carassius), SVC
Y 0404 Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC
Y 0405 Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC
Y 0406 Hypophthalmichtys nobilis, SVC
Y 0407 Jaź (Leuciscus idus), SVC
Y 0408 Lin (Tinca tinca), SVC
Y 0409 Płoć (Rutilus rutilus), SVC
Y 0410 Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC
Y 0500 Pozostałe łososiowate, VHS, IHN
Y 0600 Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN
Y 0700 Lipień (Thymallus thymallus), VHS
Y 0701 Sum pospolity (Silurus glanis), SVC
Y 0800 Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN
Y 0900 Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC
N 0999 Pozostałe ryby słodkowodne
N 1000 Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.)
N 1100 Gładzica (pleuronectes platessa)
N 1200 Sola (Solea spp.)
Y 1901 Skarp (Scophthalmus maximus), VHS
N 1999 Pozostałe płastugi
N 2000 Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga)
N 2100 Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres)
N 2200 Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)
N 2999 Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus
N 3000 Śledź (Clupea spp.)
N 3100 Dorsz (Gadus spp.)
N 3200 Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus)
N 3300 Łupacze (Melanogrammus aeglefinus)
N 3400 Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens)
N 3500 Makrele (Scomber spp.)
N 3600 Rekiny (wszystkie gatunki)
N 3700 Płaszczka (Raja spp.)
N 4000 Jesiotr (Acipenser spp.)
N 4100 Węgorz (Anguilla spp.)
N 4200 Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus)
N 4300 Okoń morski (Dicentrarchus spp.)
N 4400 Witlinek (Merlangus merlangus)
N 4500 Witlinek błękitny (Gadus poutassou)
N 4600 Ling (Molva spp.)
N 4700 Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius)
N 4800 Merlin (Makaira spp.)
N 5000 Centroscymnus coelolepis
N 5100 Sardela (Engraulis spp.)
N 5200 Dentex dentex-Pagallus spp.
N 5300 Morszczuk (Merluccius spp.)
N 5400 Leszcz promieniowy (Brama spp.)
N 5500 Żabnica (Lophius spp.)
N 5600 Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor'
N 5700 Karmazyn (Sebastes spp.)
N 5800 Ryby z gatunków 'Boreogadus saida'
N 6000 Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo)
N 6100 Miecznik (Xiphias gladius )
N 6200 Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus)
N 6300 Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5)
N 6900 Pozostałe ryby
PN 0101 Foki Phocidae (np. foka zwyczajna)
0201 Morsy Odobenidae (np. mors)
0301 Uchatki Otaridea (np. uchatka)
PO 0100 Grzebiące
0200 Indyki
0300 Perlica dzika
0400 Kaczki
0500 Gęsi
A 0600 Przepiórki
0700 Gołębie
A 0800 Bażanty
A 0900 Kuropatwy
0950 Pozostałe drobne dzikie ptactwo
A 1000 Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)
RE 0100 Łuskoskóre (np. węże)
0200 Łuskoskóre (np. jaszczurki)
0300 Krokodyle (np. krokodyle i aligatory)
0400 Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie)
0500 Pozostałe testudines
RO 0100 Cavidae (np. świnka morska)
0200 Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz)
0300 Myszowate Muridae (np. szczury, myszy)
0400 Chomikowate Cricetidae (np. chomik)
0500 Bobry Castoridae (np. bóbr)
0600 Szynszyle (np. szynszyla)
0700 Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)
9900 Pozostałe gryzonie
RU 0101 Krętorogi
0105 Pozostałe krętorogie
0201 Antylopy
0205 Renifery, karibu
0301 Żyrafy
0401 Jelenie
0405 Pozostałe jeleniowate cervine
0501 Pozostałe przeżuwacze
SU 0101 Hipopotamy
0201 Pozostałe suinae
0301 Dziki

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

TABELA III

Dodatkowe kody kwalifikacyjne Miejsce przeznaczenia
1 2 3
D1 01 Do ogrodu zoologicznego
02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03 W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli
04 Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych
D2 01 Do ogrodu zoologicznego
02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03 W celach hodowlanych
D3 02 Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03 W celach hodowlanych
D4 01 Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo
02 Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu przetworzenia

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024