Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 kwietnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
W załączniku do rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1894) wprowadza się następujące zmiany:
1)
przed kontyngentem oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094236, 094237, 094238 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094236 0202 Mięso wołowe mrożone: 50 200 EUR/t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 0
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 0
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

0
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

0
0202 20 90 0 - - Pozostałe 0
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

0
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder -

kawałki

0
0202 30 90 0 - - Pozostałe 0
094237 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 500 200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 11 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 12 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 0
0203 19 90 0 - - - Pozostałe 0
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 21 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 22 90 0 - - - Pozostałe 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
0203 29 90 0 - - - Pozostałe 0
094238 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 500 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 32 90 0 - - - Perliczki 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 33 90 0 - - - Perliczki 0
0207 34 - - Otłuszczone wątróbki, świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 0
0207 34 90 0 - - - Z kaczek 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż

otłuszczone wątróbki

0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie 0
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątróbki kacze 0
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
2)
kontyngent oznaczony numerem 094201 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094201 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 500 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094201 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1.000 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
3)
po kontyngencie oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094239, 094240 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094239 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5% masy:

500 350 EUR/t
0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 0
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 11% masy:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 0
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 0
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 27% masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 0
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt 0
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 0
094240 - Pozostałe: 0 600
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

4)
po kontyngencie oznaczonym numerem 094203 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094241 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094241 0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż

tarty lub proszkowany:

0 600 350 EUR/t
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy
5)
kontyngent oznaczony numerem 094211 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094211 1107 Słód, nawet palony: 800 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2 +maksimum 0,09 EUR/kg
1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2 +maksimum 0,09 EUR/kg
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094211 1107 Słód, nawet palony: 800 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 5
1107 10 19 0 - - - Pozostały 5
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 5
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 5
1107 20 00 0 - Palony 5
6)
po kontyngencie oznaczonym numerem 094216 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094242 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094242 1704 90 - Pozostałe: 0 300 100 EUR/t
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i

podobne

ex 1704 90 75 0 Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
7)
po kontyngencie oznaczonym numerem 094223 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094243 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094243 1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: 0 80 100 EUR/t
1905 20 30 0 - - Zawierający 30% masy lub więcej, ale

mniej niż 50% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

8)
kontyngent oznaczony numerem 094233 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094233 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150 200 EUR/t
- Sok jabłkowy:
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

20:

- - - Pozostały:
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej

20, ale nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

67:

094244 2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 0 250
- Sok z winogron (włączając moszcz

winogronowy):

2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

30:

094245 2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18

EUR za 100 kg masy netto

0 250
094233 - Sok jabłkowy: 150
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

20:

- - - Pozostały:
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
9)
po kontyngencie oznaczonym numerem 091237 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094246, 094247 w brzmieniu:
Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach Wysokość kaucji
094246 2201 Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: 200 100 EUR/t
2201 10 - Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0 - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla 0
2201 10 19 0 - - - Pozostałe 0
2201 10 90 0 - - Pozostałe 0
2201 90 00 0 - Pozostałe 0
094247 2309 Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: 1.500 5 EUR/t
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, pakowana do

sprzedaży detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami

od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702

40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0

lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub

zawierająca 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

0
2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 15 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50%

masy, ale mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy,

ale nie więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

0
2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy

skrobi:

2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

0
2309 10 53 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 59 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

0
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy,

syropu glukozowego, maltodekstryny

lub syropu z maltodekstryny, ale

zawierająca produkty mleczne

0
2309 10 90 0 - - Pozostała 0
2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 0 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich 0
2309 90 20 0 - - Produkty spełniające wymagania

określone w uwadze dodatkowej 5 do

niniejszego działu

0
- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny objęte

podpozycjami od 1702 30 51 0 do

1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90

50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty

mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę,

syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub

zawierające 10% masy lub mniej

skrobi:

2309 90 31 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające

tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 31 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 31 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50%

masy, ale mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 39 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż 10%

masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 90 41 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające

tych produktów mniej niż 10%

masy:

2309 90 41 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 41 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 49 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż

30% masy skrobi:

2309 90 51 - - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające

tych produktów mniej niż 10%

masy:

2309 90 51 1 - - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 51 9 - - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 53 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10%

masy, ale mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 59 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

0
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy,

syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

0
- - - Pozostałe:
2309 90 91 0 - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem

melasy

0
- - - - Pozostałe:
2309 90 95 - - - - - Zawierające 49% masy lub więcej

chlorku choliny, na bazie

organicznej lub nieorganicznej:

2309 90 95 1 - - - - - - Pasze granulowane dla

pstrągów

0
2309 90 95 9 - - - - - - Pozostałe 0
2309 90 99 - - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1 - - - - - - Pasze granulowane dla

pstrągów

0
2309 90 99 3 - - - - - - Przedmieszki 0
2309 90 99 9 - - - - - - Pozostałe 0
§  2.
1.
Do wniosków o udzielenie pozwoleń na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, o których mowa w § 1 pkt 2 i 5, złożonych i nierozpatrzonych do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
2.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi oznaczonymi numerami 094201 i 094211, wydane przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zachowują ważność do dnia upływu terminu ich ważności.
3.
Wielkość kontyngentu taryfowego na przywóz towarów określonych kodem PCN 0402 10 ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentu rozdysponowanego na podstawie pozwoleń, o których mowa w ust. 2.
§  3.
Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od dnia 1 września 2003 r., w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów do dnia 31 sierpnia 2003 r.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2003 r.
1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.72.656

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 23/04/2003
Data ogłoszenia: 29/04/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2003