Zm.: rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 30 marca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń 2

Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń (Dz. U. z 2003 r. Nr 59, poz. 530 oraz z 2004 r. Nr 94, poz. 934) w załączniku nr 1 do rozporządzenia wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części I "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji słodzących":
a)
po poz. 13 dodaje się poz. 13a w brzmieniu:
"13a. E 955 SUKRALOZA
Nazwy synonimowe 4,1',6'-Trichlorogalaktosacharoza
Definicja
Nazwa chemiczna 1,6-Dichloro-1,6-dideoksy-β-D-fruktofuranozylo-4-chloro-4-deoksy-α-D-galaktopiranozyd
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych 259-952-2
Wzór chemiczny C12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa 397,64
Analiza Zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8, w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Praktycznie bezwonny, krystaliczny proszek o barwie białej lub prawie białej
Identyfikacja
A. pH 10 % roztworu Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 7,0
B. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu

Słabo rozpuszczalny w octanie etylu

C. Absorpcja w podczerwieni Widmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje względne maksimum przy podobnych długościach fali jak w widmie odniesienia otrzymanym przy użyciu sukralozy jako wzorca odniesienia.
D. Chromatografia cienkowarstwowa Główna plama roztworu badanego posiada tę samą wartość Rf co główna plama roztworu standardowego A przywołanego w teście na inne chlorowane disacharydy. Roztwór standardowy A otrzymuje się przez rozpuszczenie 1,0 g wzorca odniesienia sukralozy w 10 ml metanolu.
E. Skręcalność właściwa [α]20D: +84,0° do +87,5° w przeliczeniu na bezwodną masę (10% w/v roztwór)
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 2,0 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,7 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Inne chlorowane disacharydy Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydy Nie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfanu Nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol Nie więcej niż 0,1 %",
b)
po poz. 15 dodaje się poz. 15a w brzmieniu:
"15a. E 962 SÓL ASPARTAMU I ACESULFAMU
Nazwy synonimowe Aspartam-acesulfam
Definicja Sól otrzymuje się przez ogrzewanie aspartamu i acesulfamu K, w stosunku około 2:1 (w/w) w roztworze o odczynie kwaśnym, a następnie krystalizację. Potas oraz woda są eliminowane. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam.
Nazwa chemiczna Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemiczny C18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa 457,46
Analiza 63,0 % do 66,0 % aspartamu (w suchej masie) i 34,0 % do 37,0 % acesulfamu (forma kwaśna w suchej masie)
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Trudno rozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Transmitancja Transmitancja 1 % roztworu w wodzie oznaczona w 1 cm kuwecie przy 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, stosując wodę jako próbkę odniesienia, wynosi nie mniej niż 0,95, co odpowiada absorbancji nie większej niż około 0,022
C. Skręcalność właściwa [α]20D: +14,5° do +16,5°

Oznaczyć przy stężeniu 6,2 g w 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30 minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i acesulfamu.

Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 4 godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowy Nie więcej niż 0,5 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg";
2)
w części II w pkt II "Szczegółowe kryteria czystości barwników" poz. 30 i 31 otrzymują brzmienie:
"30. E 160a(i) MIESZANINA KAROTENÓW
1. KAROTENY otrzymywane z roślin
Nazwy synonimowe Cl Pomarańczowy spożywczy 5
Definicja Mieszanina karotenów jest otrzymywana w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami naturalnych odmian roślin jadalnych, marchwi, olejów roślinnych, trawy, lucerny i pokrzywy.

Głównym składnikiem barwiącym są karotenoidy, z których większą część stanowi beta-karoten. Mogą być obecne również alfa-, gamma-karoten oraz inne pigmenty. Oprócz pigmentów barwiących, mieszanina karotenów może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w surowcach. Do ekstrakcji mogą być używane tylko następujące rozpuszczalniki: aceton, keton metyloetylowy, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan (*), dichlorometan i dwutlenek węgla

Klasa Karotenoidy
Numer wg Colour Index 75130
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych 230-636-6
Wzór chemiczny Beta-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowa Beta-karoten: 536,88
Analiza Zawartość karotenów (w przeliczeniu na beta-karoten) wynosi nie mniej niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy 440-457 nm i 470-486 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników Aceton }

Keton metyloetylowy }Nie więcej niż

Metanol }50 mg/kg,

Propan-2-ol }pojedynczo lub łącznie

Heksan }

Etanol }

Dichlorometan: Nie więcej niż

10 mg/kg

Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
(*) benzenu nie więcej niż 0,05 % v/v
2. KAROTENY otrzymywane z alg
Nazwy synonimowe Cl Pomarańczowy spożywczy 5
Definicja Mieszanina karotenów może być również otrzymywana z naturalnych odmian alg Dunaliella salina, rosnących w dużych słonych jeziorach w okolicach Whyalla w Południowej Australii. Beta-karoten jest ekstrahowany przy użyciu olejków eterycznych. Preparat jest 20-30 % zawiesiną w oleju spożywczym. Stosunek izomerów trans-cis mieści się w granicach 50/50-71/29.

Głównym składnikiem barwiącym są karotenoidy, z których większą część stanowi beta-karoten. Mogą być obecne również alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów barwiących, mieszanina karotenów może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w surowcach.

Klasa Karotenoidy
Numer wg Colour Index 75130
Wzór chemiczny Beta-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowa Beta-karoten: 536,88
Analiza Zawartość karotenów (w przeliczeniu na beta-karoten) wynosi nie mniej niż 20 %
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy 440-457 nm i 474-486 nm
Czystość
Naturalne tokoferole w oleju jadalnym Nie więcej niż 0,3 %
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
31. E 160a(ii) BETA-KAROTEN
1. Beta-karoten
Nazwy synonimowe Cl Pomarańczowy spożywczy 5
Definicja Niniejsza specyfikacja odnosi się głównie do wszystkich trans izomerów beta-karotenu łącznie z niewielkimi ilościami innych karotenoidów. Rozcieńczone i stabilizowane preparaty mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans
Klasa Karotenoidy
Numer wg Colour Index 40800
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych 230-636-6
Nazwy chemiczne Beta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Analiza Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Opis Czerwone do brązowawo-czerwonych kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy 453-456 nm
Czystość
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Dodatkowe substancje barwiące Karotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % substancji barwiących ogółem
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
2. Beta - karoten z Blakeslea trispora
Nazwy synonimowe Cl Pomarańczowy spożywczy 5
Definicja Otrzymywany w procesie fermentacji przy użyciu mieszanej kultury fizjologicznie różnych osobników typów (+) i (-) naturalnych szczepów grzyba Blakeslea trispora. Beta-karoten jest ekstrahowany z biomasy octanem etylu lub kolejno: octanem izobutylu i alkoholem izopropylowym, a następnie krystalizowany. Skrystalizowany produkt zawiera głównie trans beta-karoten. W wyniku naturalnego procesu około 3 % produktu zawiera mieszaninę karotenoidów, która jest charakterystyczna dla produktu.
Klasa Karotenoidy
Numer wg Colour Index 40800
Numer wg Europejskiego
Spisu Substancji Chemicznych 230-636-6
Nazwy chemiczne Beta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Analiza Nie mniej niż 96 % substancji barwiących ogółem (w przeliczeniu na beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Opis Czerwone, brązowawo-czerwone, purpurowo-fioletowe kryształy lub krystaliczny proszek (barwa zależy od użytego rozpuszczalnika ekstrakcyjnego i warunków krystalizacji)
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy 453-456 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników Octan etylu } Nie więcej niż 0,8 %

Etanol } pojedynczo lub łącznie

Octan izobutylu: Nie więcej niż 1,0 %

Alkohol izopropylowy: Nie więcej niż 0,1 %

Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Dodatkowe substancje barwiące Karotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % substancji barwiących ogółem
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Mikotoksyny:
Aflatoksyna B1 Nieobecna
Trichoteceny (T2) Nieobecne
Ochratoksyna Nieobecna
Zearalenon Nieobecny
Mikrobiologia:
Pleśnie Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
Salmonella Nieobecne w 25 g
Escherichia coli Nieobecne w 5 g";
3)
w części III "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki oraz substancji pomagających w przetwarzaniu":
a)
poz. 117 i 118 otrzymują brzmienie:
"117. E 407 KARAGEN
Nazwy synonimowe Produkt handlowy jest wprowadzany do obrotu pod różnymi nazwami, takimi jak:
- mech irlandzki
- eucheuman (z gat. Eucheuma spp.)
- irydofykan (z gat. Iridaea spp.)
- hypnean (z gat. Hypnea spp.)
- furcellaran lub agar duński (z Furcellaria

fastigiata)

- karagen (z gat. Chondrus i Gigartina spp.)
Definicja Karagen otrzymuje się na drodze wodnej ekstrakcji naturalnie występujących odmian wodorostów morskich z rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae i Furcellariaceae należących do klasy Rhodophyceae (algi czerwone). Nie należy stosować innego organicznego środka strącającego poza metanolem, etanolem i 2-propanolem. Karagen składa się głównie z soli potasowych, sodowych, magnezowych i wapniowych estrów siarczanowych polisacharydów, które po hydrolizie dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Karagen nie powinien być hydrolizowany ani w jakikolwiek inny sposób rozkładany chemicznie
Numer wg Europejskiego Spisu
Substancji Chemicznych 232-524-2
Opis Gruboziarnisty lub miałki proszek, barwa żółtawa do bezbarwnej, praktycznie bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność

galaktozy, anhydrogalaktozy i

siarczanów

Czystość
Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanolu Nie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie
Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °C Nie mniej niż 5 mPa.s
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)
Siarczany Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako SO4)
Popiół Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po prażeniu w temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasie Nie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w 10 % kwasie solnym)
Substancje nierozpuszczalne w kwasie Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na suchą masę (substancje nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)
Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej poniżej 50 kDa) Nie więcej niż 5 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie
E. coli Nieobecne w 5 g
Salmonella spp. Nieobecne w 10 g
118. E 407a PRZETWORZONE WODOROSTY MORSKIE Z GATUNKU EUCHEUMA
Nazwy synonimowe PES (akronim angielskiego odpowiednika terminu "przetworzone wodorosty morskie")
Definicja Przetworzone wodorosty morskie otrzymuje się przez obróbkę wodnym alkalicznym roztworem (KOH) naturalnie występujących odmian alg morskich ze szczepu Eucheuma cottonii i Eucheuma spinosum należących do klasy Rhodophyceae (algi czerwone) w celu usunięcia zanieczyszczeń, a następnie przemycie czystą wodą i suszenie w celu otrzymania produktu handlowego. Bardziej czysty produkt można uzyskać przez przemywanie metanolem, etanolem lub 2-propanolem i suszenie. Produkt zawiera głównie sole potasowe estrów siarczanowych polisacharydów, które po hydrolizie dają galaktozę i 3,6-anhydrogalaktozę. Sole sodowe, wapniowe i magnezowe estrów siarczanowych polisacharydów występują w mniejszych ilościach. Produkt zawiera również celulozę z alg w ilości do 15 %. Karagen obecny w przetworzonych wodorostach morskich nie powinien być hydrolizowany ani w jakikolwiek inny sposób rozkładany chemicznie
Opis Gruboziarnisty lub miałki proszek, barwa beżowa do żółtawej, praktycznie bez zapachu
Identyfikacja
A. Dodatni wynik próby na obecność

galaktozy, anhydrogalaktozy i

siarczanów

B. Rozpuszczalność W wodzie tworzy mętne, lepkie zawiesiny. Nierozpuszczalny w etanolu
Czystość
Zawartość metanolu, etanolu i 2-propanolu Nie więcej niż 0,1 % pojedynczo lub łącznie
Lepkość 1,5 % roztworu w temperaturze 75 °C Nie mniej niż 5 mPa.s
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 12 % (105 °C, 4 godziny)
Siarczany Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę (jako SO4)
Popiół Nie mniej niż 15 % i nie więcej niż 40 % w przeliczeniu na suchą masę, po prażeniu w temperaturze 550 °C
Popiół nierozpuszczalny w kwasie Nie więcej niż 1 % w przeliczeniu na suchą masę, (popiół nierozpuszczalny w 10 % kwasie solnym)
Substancje nierozpuszczalne w kwasie Nie mniej niż 8 % i nie więcej niż 15 % w przeliczeniu na suchą masę (substancje nierozpuszczalne w 1 % v/v kwasie siarkowym)
Karagen o niskiej masie cząsteczkowej (frakcja o masie cząsteczkowej poniżej 50 kDa) Nie więcej niż 5 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 5.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 300 kolonii w 1 gramie
E. coli Nieobecne w 5 g
Salmonella spp. Nieobecne w 10 g",
b)
po poz. 265 dodaje się poz. 265a w brzmieniu:
"265a. E 907 UWODORNIONY POLI-1-DEKEN
Nazwy synonimowe Uwodorniony polidek-1-en
Uwodorniona poli-alfa-olefina
Definicja
Wzór chemiczny C10nH20n+2 gdzie n = 3-6
Masa cząsteczkowa 560 (wartość średnia)
Analiza Nie mniej niż 98,5 % uwodornionego poli-1-dekenu posiadającego następujący rozkład oligomerów:
C30: 13-37 %
C40: 35-70 %
C50: 9-25 %
C60: 1-7 %
Opis Bezbarwna, bezwonna, lepka ciecz
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie; słabo rozpuszczalny w etanolu; rozpuszczalny w toluenie
B. Spalanie Spala się jasnym płomieniem, wydzielając charakterystyczny zapach podobny do zapachu parafiny
Czystość
Lepkość Pomiędzy 5,7 x 10-6 a 6,1 x 10-6 m2s-1 w 100 °C
Związki z liczbą węgli mniejszą niż 30 Nie więcej niż 1,5 %
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu Po 10 minutach wytrząsania w łaźni z wrzącą wodą zawartość probówki z kwasem siarkowym i 5 g próbki uwodornionego poli-1-dekenu nie jest ciemniejsza niż bardzo jasnosłomkowy kolor
Nikiel Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg",
c)
po poz. 305 dodaje się poz. 305a w brzmieniu:
"305a. E 1517 DIOCTAN GLICEROLU
Nazwy synonimowe Diacetyna
Definicja Dioctan glicerolu najczęściej składa się z mieszaniny 1,2- i 1,3-dioctanów glicerolu z mniejszą ilością mono- i tri-estrów.
Nazwy chemiczne Dioctan glicerolu

Dioctan 1,2,3-propanotriolu

Wzór chemiczny C7H12O5
Masa cząsteczkowa 176,17
Analiza Nie mniej niż 94,0 %
Opis Klarowna, bezbarwna, higroskopijna, nieco oleista ciecz o słabym tłuszczowym zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie. Mieszający się z etanolem
B. Dodatni wynik próby na obecność

glicerolu i octanu

C. Ciężar właściwy d2020: 1,175-1,195
D. Zakres temperatur wrzenia Pomiędzy 259 °C a 261 °C
Czystość
Popiół całkowity Nie więcej niż 0,02 %
Kwasowość Nie więcej niż 0,4 % (jako kwas octowy)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg",
d)
po poz. 306 dodaje się poz. 306a w brzmieniu:
"306a. E 1519 ALKOHOL BENZYLOWY
Nazwy synonimowe Fenylokarbinol
Alkohol fenylometylowy
Benzenometanol
Alfa-hydroksytoluen
Definicja
Nazwy chemiczne Alkohol benzylowy
Fenylometanol
Wzór chemiczny C7H8O
Masa cząsteczkowa 108,14
Analiza Nie mniej niż 98,0 %
Opis Bezbarwna, klarowna ciecz o słabym, aromatycznym zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, etanolu i eterze
B. Współczynnik załamania światła [n]20D: 1,538-1,541
C. Ciężar właściwy d2525: 1,042-1,047
D. Dodatni wynik próby na obecność

nadtlenków

Czystość
Zakres destylacji Nie mniej niż 95 % v/v destylując pomiędzy 202 a 208 °C
Liczba kwasowa Nie więcej niż 0,5
Aldehydy Nie więcej niż 0,2 % v/v (jako benzaldehyd)
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg".
§  2.
Substancje, o których mowa w § 1, wprowadzone do obrotu lub znakowane przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, które nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu wymienionym w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
2 Niniejszym rozporządzeniem wdraża się postanowienia:

a) dyrektywy Komisji 2004/45/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. WE L 113 z 20.04.2004, str. 19),

b) dyrektywy Komisji 2004/46/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 95/31/WE w odniesieniu do E 955 sukralozy i soli aspartamu-acesulfamu E 962 (Dz. Urz. WE L 114 z 21.04.2004, str. 15),

c) dyrektywy Komisji 2004/47/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a (i)) i beta-karotenu (E 160 a (ii)) (Dz. Urz. WE L 113 z 20.04.2004, str. 24).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.58.511

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń.
Data aktu: 30/03/2005
Data ogłoszenia: 07/04/2005
Data wejścia w życie: 07/04/2005