Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 24 stycznia 2007 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej

Na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. Nr 86, poz. 809).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*

Lp. Kod CN Nazwa towaru
1 2 3
1 ex 0701 Ziemniakia), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0701 10 00 - Sadzeniaki i 0701 90 10 - Do produkcji skrobi innej niż do celów spożywczych
2 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
3 ex 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem cebuli określonej kodem 0703 10 11 - Dymka
4 0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
5 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
6 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
7 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
8 0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 - Groch (Pisum sativum)
9 ex 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
10 ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 - Groch (Pisum sativum)
11 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
12 ex 0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 - Odmiany do siewu kukurydzy cukrowej (Zea mays var. Saccharata)
13 ex 0713 Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem przeznaczonych do siewów
14 ex 0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca a)
15 ex 0801 Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane a)
16 ex 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane a)
17 0803 00 Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
18 0804 Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
19 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
20 0806 Winogrona, świeże lub suszone
21 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
22 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
23 0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
24 0810 Pozostałe owoce, świeże
25 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
27 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub z owoców suszonych objętych niniejszym działem
28 0814 00 00 Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
29 ex 0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
30 0902 Herbata, nawet aromatyzowana
31 0903 00 00 Maté (herbata paragwajska)
32 ex 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
33 0905 00 00 Wanilia
34 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca
35 0907 00 00 Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
36 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
37 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
38 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
39 ex 1001 Pszenica i meslin a), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
40 ex 1002 00 00 Żytoa), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
41 ex 1003 00 Jęczmieńa), z wyłączeniem kodu 1003 00 10 - Nasiona
42 ex 1004 00 00 Owiesa), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
43 ex 1005 Kukurydza a), z wyłączeniem podpozycji 1005 10 - Nasiona
44 ex 1006 Ryż a), z wyłączeniem kodu 1006 10 10 - Do siewu
45 ex 1007 00 Ziarno sorgo a), z wyłączeniem kodu 1007 00 10 - Hybrydy do siewu
46 ex 1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu
47 ex 1101 00 Mąka pszenna lub z meslina)
48 ex 1102 Mąki ze zbóż innych niż pszenica lub meslina)
49 ex 1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe a)
50 ex 1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielonea)
51 ex 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczanea)
52 ex 1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 a)
53 ex 1107 Słód, nawet palony a)
54 ex 1108 Skrobie; inulina a)
55 ex 1109 00 00 Gluten pszenny, nawet suszony a)
56 ex 1201 00 Nasiona soi, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1201 00 10 -Do siewu
57 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane a), z wyłączeniem kodu 1202 10 10 - Do siewu
58 ex 1203 00 00 Kopra a)
59 ex 1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1204 00 10 - Do siewu
60 ex 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane a), z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 - Do siewu i 1205 90 00 - Pozostałe
61 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane a), z wyłączeniem kodu 1206 00 10 - Do siewu
62 ex 1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane a), z wyłączeniem kodów: 1207 20 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 15 - Do siewu oraz podpozycji 1207 20 -Nasiona bawełny i kodu 1207 99 91 - Nasiona konopi
63 ex 1208 Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy a)
64 ex 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a)
65 ex 1211 20 00 Korzenie żeń-szenia a)
66 ex 1211 90 85 Pozostałe rośliny i części roślin objęte pozycją 1211a) inne niż korzenie żeń-szenia, liście drzewa kokainowego, słoma makowa i tankowiec wonny
67 ex 1212 Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a), z wyłączeniem kodów dotyczących nasion chleba świętojańskiego: 1212 99 41 - Niełuszczone, niekruszone ani niemielone i 1212 99 49 - Pozostałe oraz pestek i jąder pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynami) i śliwek objętych kodem 1212 99 70
68 ex 1301 90 00 Szelak a)
69 ex 1301 20 00 Guma arabska a)
70 ex 1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnycha), z wyłączeniem: opium (kod 1302 11 00), soków i ekstraktów ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon (kod 1302 19 80), oleju żywicznego z wanilii (kod 1302 19 05)
71 ex 1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
72 ex 1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1508 10 10 i 1508 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
73 ex 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
74 ex 1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a)
75 ex 1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
76 ex 1512 Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
77 ex 1513 Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea), z wyłączeniem kodów: 1513 11 10, 1513 19 30, 1513 29 30 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
78 ex 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
79 ex 1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1515 19 10, 1515 21 10, 1515 29 10, 1515 50 11, 1515 50 91, 1515 90 21, 1515 90 31, 1515 90 40, 1515 90 60 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, podpozycji 1515 30 - Olej rycynowy i jego frakcje oraz kodu ex 1515 90 11 - Olej tungowy i jego frakcje
80 ex 1516 Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodów: 1516 20 10-Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy i 1516 20 95 - Olej rzepikowy, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, illipe, karite, makore, toloucouna lub babassu, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż wytwarzanie artykułów spożywczych b)
81 ex 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 b)
82 ex 1518 00 Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 a), b)
83 ex 1520 00 00 Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe a)
84 ex 1521 Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione a)
85 ex 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a)
86 ex 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmela), z wyłączeniem kodu 1702 90 60 - Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym
87 ex 1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a)
88 ex 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem kodu 1704 90 55 -Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
89 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
90 1803 Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
91 ex 1804 00 00 Masło, tłuszcze i olej, kakaowe a)
92 ex 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a)
93 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
94 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
95 ex 1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane innymi substancjami niż mięso, lub przygotowane inaczej, takie jak: spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany b)
96 1903 00 00 Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
97 ex 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb)
98 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b)
99 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
100 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
101 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
102 ex 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b)
103 ex 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b)
104 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
105 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
106 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
107 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
108 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
109 ex 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a)
110 ex 2103 Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda c)
111 ex 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane c)
112 ex 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao c)
113 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c)
114 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg
115 ex 2202 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 b)
116 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu
117 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy inny niż ten objęty pozycją 2009
118 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi
119 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
120 ex 2207 10 00 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej a)
121 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe
122 ex 2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego a)
123 ex 2302 Otręby zbożowe a)
124 ex 2501 00 Sól (włączając sól kuchenną i sól denaturowaną) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a)
125 ex 2508 10 00 Bentonit a)
126 ex 2508 40 00 Ziemie odbarwiające i ziemia bieląca a)
127 ex 2512 00 00 Skały krzemionkowe kopalne (na przykład ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet kalcynowane, o pozornej gęstości 1 lub niniejszej a)
128 ex 2711 12 Propana)
129 ex 2711 13 Butany a)
130 ex 2712 Wosk mikrokrystaliczny a)
131 ex 2801 20 00 Jod a)
132 ex 2804 10 00 Wodór a)
133 ex 2804 21 00 Argon a)
134 ex 2804 30 00 Azot a)
135 ex 2804 40 00 Tlen a)
136 ex 2805 12 00 Wapń a)
137 ex 2806 10 00 Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a)
138 ex 2807 00 10 Kwas siarkowy a)
139 ex 2809 20 00 Kwas fosforowy a)
140 ex 2811 21 00 Ditlenek węgla a)
141 ex 2811 22 00 Ditlenek krzemu a)
142 ex 2811 29 05 Ditlenek siarki a)
143 ex 2811 29 30 Tlenki azotu a)
144 ex 2815 11 00 Wodorotlenek sodu, stały a)
145 ex 2815 12 00 Wodorotlenek sodu, w roztworze wodnym (ług sodowy lub ciekła soda kaustyczna) a)
146 ex 2815 20 Wodorotlenek potasu (potaż żrący) a)
147 ex 2816 10 00 Wodorotlenek magnezu a)
148 ex 2821 10 00 Tlenki i wodorotlenki żelaza a)
149 ex 2823 00 00 Tlenki tytanu a)
150 ex 2825 90 11 Wodorotlenek wapnia o czystości 98 % lub większej, w przeliczeniu na suchą masę, w postaci cząstek, z których nie więcej niż 1 % masy ma wielkość cząstek większą niż 75 mikrometrów oraz nie więcej niż 4 % masy ma wielkość cząstek mniejszą niż 1,3 mikrometra a)
151 ex 2825 90 19 Tlenek wapnia a)
152 ex 2827 Chlorki, jodki a)
153 ex 2832 Siarczyny a)
154 ex 2833 Siarczany a)
155 ex 2834 Azotyny; azotany a)
156 ex 2835 Fosforany, polifosforany a)
157 ex 2836 Węglany, wodorowęglany a)
158 ex 2837 20 00 Cyjanki złożone a)
159 ex 2839 Krzemiany a)
160 ex 2842 10 00 Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a)
161 ex 2902 11 00 Cykloheksan a)
162 ex 2902 90 30 Bifenyl a)
163 ex 2903 12 00 Dichlorometan (chlorek metylenu) a)
164 ex 2905 11 00 Metanol (alkohol metylowy) a)
165 ex 2905 12 00 Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a)
166 ex 2905 13 00 Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a)
167 ex 2905 32 00 Glikol propylenowy (propanodiol-1,2) a)
168 ex 2905 43 00 Mannit (mannitol) a)
169 ex 2905 44 D-sorbit (sorbitol) a)
170 ex 2905 45 00 Gliceryna a)
171 ex 2905 49 80 Estry gliceryny a)
172 ex 2906 11 00 Mentol a)
173 ex 2907 11 00 Fenol (hydroksybenzen) i jego sole a)
174 ex 2909 11 00 Eter dietylu (eter etylowy) a)
175 ex 2912 41 00 Wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) a)
176 ex 2912 42 00 Etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) a)
177 ex 2915 21 00 Kwas octowy
178 ex 2915 29 00 Octan sodu a)
179 ex 2915 29 00 Pozostałe sole kwasu octowego a)
180 ex 2915 31 00 Octan etylu a)
181 ex 2915 39 30 Octan metylu i octany gliceryny a)
182 ex 2915 50 00 Kwas propionowy i jego sole a)
183 ex 2915 70 Kwas palmitynowy, kwas stearynowy, ich sole i estry a)
184 ex 2915 90 10 Kwas laurynowy a)
185 ex 2916 15 00 Kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, ich sole i estry a)
186 ex 2916 31 00 Kwas benzoesowy, jego sole i estry a)
187 ex 2917 12 Kwas adypinowy, jego sole i estry a)
188 ex 2918 11 00 Kwas mlekowy i jego estry a)
189 ex 2918 12 00 Kwas winowy a)
190 ex 2918 13 00 Sole i estry kwasu winowego a)
191 ex 2918 14 00 Kwas cytrynowy a)
192 ex 2918 15 00 Sole i estry kwasu cytrynowego a)
193 ex 2918 16 00 Kwas glukonowy, jego sole i estry a)
194 ex 2918 29 30 Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a), a*)
195 ex 2918 29 80 Kwas galusowy, jego sole i estry a)
196 ex 2922 42 00 Kwas glutaminowy i jego sole a)
197 ex 2923 20 00 Lecytyny a)
198 ex 2925 11 00 Sacharyna i jej sole a)
199 ex 2930 90 13 Cysteina a)
200 ex 2936 90 80 Prowitaminy, niezmieszane a)
201 ex 2936 21 00 Witaminy A i ich pochodne a)
202 ex 2936 22 00 Witamina B1 i jej pochodne a)
203 ex 2936 23 00 Witamina B2 i jej pochodne a)
204 ex 2936 24 00 Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a)
205 ex 2936 25 00 Witamina B6 i jej pochodne a)
206 ex 2936 26 00 Witamina B12 i jej pochodne a)
207 ex 2936 27 00 Witamina C i jej pochodne a)
208 ex 2936 28 00 Witamina E i jej pochodne a)
209 ex 2936 29 Pozostałe witaminy i ich pochodne a)
210 ex 2936 90 Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a)
211 ex 2939 20 00 Chinina i jej sole a)
212 ex 2939 30 00 Kofeina i jej sole a)
213 ex 2942 00 00 Pozostałe związki organiczne a)
214 ex 3203 00 Barwniki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a)
215 ex 3204 Syntetyczne organiczne środki barwiące a)
216 ex 3301 Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, ciekłych olejach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a)
217 ex 3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a)
218 ex 3504 00 00 Peptony i ich pochodne; pozostałe substancje białkowe oraz ich pochodne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
219 ex 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane) a)
220 ex 3507 Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a)
221 ex 3824 90 55 Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatory tłuszczów) a)
222 ex 3917 10 Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b)
223 ex 39173291 Sztuczne osłonki do kiełbas a)
224 ex 3923 Artykuły do transportu lub pakowania towarów, z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d)
225 ex 3924 Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznych d)
226 ex 4805 40 00 Papier i tektura filtracyjne d)
227 ex 4806 Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub w arkuszach d)
228 ex 4812 00 00 Bloki, płyty i płytki filtracyjne, z masy papierniczej d)
229 ex 4819 Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki do pakowania, z papieru, tektury; podobne artykuły z papieru lub tektury d)
230 ex 6909 Garnki, słoje i podobne wyroby, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, ceramiczne d)
231 ex 6911 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiej d)
232 ex 6912 00 Ceramiczne zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego inne niż z porcelany, również chińskiej d)
233 ex 6914 Pozostałe wyroby ceramiczne d)
234 ex 7013 Wyroby ze szkła, w rodzaju stosowanych do celów stołowych, kuchennych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 7018) d)
235 ex 7310 Cysterny, beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), z żeliwa lub stali, o pojemności nieprzekraczającej 300 l, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
236 ex 7323 Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00 d)
237 ex 7418 Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi, z wyłączeniem podpozycji 7418 20 00 d)
238 ex 7607 Folia aluminiowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d)
239 ex 7612 Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (włączając sztywne i składane pojemniki rurowe), na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
240 ex 7615 Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z aluminium d)
241 ex 8007 00 30 Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d)
242 ex 8007 00 90 Pozostałe artykuły z cyny d)
243 ex 8210 00 00 Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d)
244 8215 Łyżki, widelce, chochle, cedzidła łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
245 ex 8434 Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d)
246 8435 Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów
247 8438 Maszyny, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów, olejów zwierzęcych lub roślinnych
248 ex 8476 Automaty do sprzedaży różnych towarów (np. potraw lub napojów) d)
249 8509 40 00 Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
250 ex 8509 80 00 Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d)
251 ex 8516 Podgrzewacze elektryczne do wody, natychmiastowe lub zbiornikowe oraz grzałki nurnikowe; urządzenia elektrotermiczne, w rodzaju stosowanych do użytku domowego; elektryczne oporowe elementy grzejne, inne niż te objęte pozycją 8545 - wyłącznie w zakresie urządzeń domowych do podgrzewania wody (czajniki) d)
Objaśnienia:

* Graniczną kontrolą sanitarną objęte są również środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w wykazie, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia, że towar nie spełnia wymagań zdrowotnych, na podstawie art. 2 i 4 rozporządzenia Rady (EWG) nr 339/93 z dnia 8 lutego 1993 r. w sprawie kontroli zgodności z przepisami w sprawie bezpieczeństwa produktów przywożonych z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 40 z 17.02.1993, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 12, str. 3).

a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.

a*) Ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego (E 216) i ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego - sól sodowa (E 217) mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane do żywności do dnia 15 sierpnia 2008 r.

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 4 września 2008 r. (Dz.U.08.169.1048) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 października 2008 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024